Majorarea tarifului la transportul public: Cancelaria de Stat va renunța la contestație. Care sunt condițiile

Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat va renunța la contestația depusă în instanță, dacă Consiliul Municipal Chișinău (CMC), prin decizie, va aproba majorarea tarifelor la transportul public și nu primarul capitalei, Ion Ceban, căruia i s-a atribuit această împuternicire, a declarat Ion Ciumac, șeful Oficiului din cadrul Guvernului.

A fost lansată linia de troleibuz nr. 38, care va face legătura dintre  sectoarele Buiucani și Botanica (VIDEO) - NewsMaker

Ciumac a mai menționat că decizia aparține municipalității dacă va fi sau nu majorat prețul la o deplasare cu transportul public de la 1 iulie, în condițiile în care dispoziția edilului de triplare a costului la biletul la călătorie se află la examinare pe masa instanței și nu este o hotărâre definitivă sau de suspendare, transmite www.replicamedia.md.

„Am participat și eu în calitate de vicepreședinte la Comisia Situații Excepționale din municipiul Chișinău. Am comunicat și domnului primar al capitalei și secretarului general că pentru a renunța la acțiunea din instanța de judecată, ar fi corect ca Consiliul Municipal să se conformeze cadrului legal și să stabilească tarifele prin decizia CMC, dar a nu-și delega atribuțiile sau a împuternici primarul să stabilească acest tarife, este o prerogativă a Consiliului Municipal și nu poate fi atribuită primarului”, a punctat Ion Ciumac.

Întrebat dacă de mâine, 1 iulie, cetățenii vor achita prețul majorat de 6 lei pentru călătoria cu transportul public în condițiile în care decizia se află la examinare pe masa instanței și nu este o sentință definitivă sau de suspendare a acțiunii hotărârii, reprezentantul Executivului în teritoriu a precizat că „rămâne la discreția Primăriei”.

„Rămâne la discreția Primăriei, pentru că, conform informației de la Curtea de Apel Chișinău, aceste cereri care au fost înaintate de către Oficiul Teritorial a fost declinată competența și au fost trimise Judecătoriei Rîșcani, dar totodată și Judecătoria Rîșcani și-a declinat competența în privința acestor cereri și urmează Curtea Supremă de Justiție pentru soluționarea acestor chestiuni.

La momentul de față nu este un act al instanței de judecată are să suspende actele administrative care fost contestate. Dar, totodată, Primăria cunoaște despre cererile de chemare în judecată și s-a conformat parțial. Asăzi, la ora 10:30, Primăria a plasat oarecare acte suplimentare. Specialiștii urmează să le verifice, dacă acestea reprezintă rapoarte de expertiză juridică și anticorupție, dar ceea ce ține de emiterea unui act administrativ de CMC este de bază și, respectiv, urmează să se conformeze.

Din câte cunosc, va fi convocată o ședință a Consiliului Municipal Chișinău la data de 7 iulie. Și dacă va fi inclusă pe ordinea de zi și dacă va aproba aceste tarife prin CMC, atunci Oficiul Teritorial își va retrage cererea de chemare în judecată”, ne-a explicat funcționarul.

Amintim că, Comisia Situații Excepționale (CSE) Chișinău a audiat, în ședința de miercuri, 29 iunie, raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, CSE a constat că situația în domeniu este gravă și a anunțat că CSE a solicitat Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanța de judecată împotriva deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) privind majorarea tarifelor în transportul public din capitală.

Asta după ce, la27 iunie, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea și anularea Deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.

De la 1 iulie, în Chișinău călătoria cu troleibuzul, autobuzul și microbuzul va fi de 6 lei, iar către satele, comunele și orașele din componența municipiului Chișinău, deplasarea va fi mai scumpă cu 40 de bani per kilometru, în funcție de trasee și kilometraj.

Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Finlanda și Suedia vor semna marți protocolul de aderare la NATO
Articolul anterior
Lavrov ar vrea să sugereze că are ,,regrete”: O cortină de fier coboară între Rusia și Occident
Articolul următor