Mama unui băiat, rănit grav de un dulap într-un magazin din Chișinău, așteaptă de luni bune o decizie în cazul acestuia

O femeie din Chișinău așteaptă, din octombrie, o decizie a experților care i-ar permite să-și reabiliteze copilul, victimă a neglijenței. Incidentul a avut loc în urmă cu jumătate de an, la un centru comercial – un dulap a căzut brusc peste băiat, el fiind și acum în grija medicilor. Poliția spune că expertiză medico-legală este încă în desfășurare, scrie subiectulzile.md.

Pe 6 octombrie 2023, Rodica Sârbu și băiatul ei de 13 ani au intrat în magazinul de lângă casă pentru a face cumpărături. Femeia mai avea o pungă cu produse și a lăsat-o la păstrare în dulapul special. La ieșire, femeia l-a rugat pe copil să aducă punga.

„El a deschis dulapul, a luat punga. Eu auzind un scârțâit, când am întors capul dulapul deja de prăbușise peste copil. I-a fracturat piciorul. El a căzut pe spate. I-a protejat coloana faptul că avea rucsacul în spate, dar toată lovitura a fost în picior”, spune Rodica Sârbu, mama băiatului.

Băiatul a fost dus de urgență la spital. Medicii au constatat mai multe fracturi. Cea mai gravă este la picior. Copilul se află și acum la reabilitare.

„A fost operat de urgență în seara aceea. A fost dus în reanimare pentru că avea contuzie la organele interne, cutia toracică. Trei zile el a stat în reanimare, după care l-au mutat în secția de traumatologie. Avem jumătate de an și abia acum i-au exclus bastoanele (costelele) și ne învățăm a merge ca copiii mici”, spune femeia.

Administrația magazinului ar fi încercat să îi ofere o compensație, însă femeia ar fi respins-o.

„Au negociat cu mine de parcă eu vindeam o mașină, un apartament. Ei au început de la 300 de mii, ca până la final ei au fost de acord să-mi dea 500 de mii”, menționează mama victimei.

Femeia nu înțelege de ce ancheta în acest caz bate pasul pe loc.

„Eu consider că acest caz nu a ajuns până la superiori și ei între ei vor să ascundă ceva. Evident că aici este o greșeală. Dulapul nu trebuie să stea unde stă el. Eu întreb anchetatoarea: „De ce dumneavoastră permiteți ca dulapul să fie tot în locul cela?”. Ea spune: „Noi o să ne clarificăm și cu asta”. Când? Când o să mai cadă un copil sub el?”, povestește femeia.

Anchetatorii spun că așteaptă un al doilea raport de expertiză medico-legală, primul fiind contestat de către mama victimei.

„Pe faptul dat a fost pornită o cauză penală. Actualmente, se efectuează acțiuni de urmărire penală în vedea acumulării probatoriului. Este dispusă expertiza medico-legală. Așteptăm să parvină de la Centrul de medicină legală raportul de expertiză”, spune conducătorul de urmărire penală, IP Centru, Petru Malai.

Rodica Sârbu a contestat prima expertiză, pentru că în raport era menționat că fiul ei a suferit leziuni de gravitate medie, în timp ce medicii i-au spus că leziunile sunt de gravitate severă. Ancheta continuă și noi vom reveni la acest subiect.

Meseria foarte bine plătită, dar unde nu se înghesuie nimeni

Meseria de inginer nuclear pare să revină în forță, având în vedere ultimele evoluții pe acest plan la nivel mondial. Drept dovadă multe țări printre care SUA, Polonia, dar și România caută astfel de profesioniști, potrivit informațiilor din spațiul public. Culmea este că se încearcă aducerea inginerilor pensionați pentru a se realiza proiectele noi din ultimele decenii, scrie evz.ro.

Pe de altă parte, cei care construiesc noi reactoare își doresc forță proaspătă de muncă care să înțeleagă preocupările legate de climă. Mai ales că aici este vorba și despre o reînnoire a tehnologiei care presuspune emisii reduse de CO2, spun dezvoltatorii guvernamentali.

Meseria care aduce pensionarii în prim-plan

Pe de altă parte, India, SUA, Franța, Marea Britanie, dar și Polonia încearcă să găsească soluții pentru asigurarea energetică în contextul războiului. Mai ales că în continuare planează amenințarea legată de aprovizionarea cu gaze naturale venită din partea Rusiei. Iar în acest moment majoritatea angajatorilor se îndreaptă către inginerii deja pensionați.

Multe dintre aceste ieșiri la pensie au avut loc după Cernobâl și apoi Fukushima. Pe de altă parte, muncitorii pensionați nu exclude o întoarcere în câmpul muncii, fiind dornici să împărtășească experiența lor. Pe de altă parte, cei din industrie speră să atragă și tineri care să aibă preocupările climatice din zilele noastre.

„Problema generaţiei Z este schimbarea climatică. Și am constatat că majoritatea tinerilor sunt foarte deschişi să vorbească despre energia nucleară”, a spus un inginer din acest domeniu, care are doar 22 de ani. De altfel, femeia a fost încoronată Miss America 2023. Ea a fost supranumită „o Barbenheimer în carne şi oase” de presa din State.

Pe de altă parte, ea este și cea care a pledat pentru a aduce mai mulți tineri în acest domeniu. A încercat prin pozițiile ei publice să arate că inginerii sunt „abordabili, sociabili, amuzanţi şi gata să facă faţă provocărilor lumii”.

Al doilea oraș din România care va avea linie de metrou

Un al doilea oraș din România va avea linie de metrou. Autoritățile au anunțat că s-a semnat autorizația de construire. Iată despre ce oraș este vorba, scrie evz.ro!

Românii se vor bucura de încă o linie de metrou într-un mare oraș din țară și nu, nu este vorba despre București, ci de Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat marți autorizația de construire pentru metroul din Cluj. Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, incluzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cuprinzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Prima etapă a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.

Conform unui comunicat emis de CJ Cluj, traseul liniei de metrou ușor începe în zona rezidențială din Florești. Astfel, primele stații vor servi zonele de locuințe, apoi vor continua către zonele multifuncționale din jurul viitorului Spital Regional de Urgență și a centrului comercial din apropiere.

Ulterior, linia va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu stații care deservesc cartierul Mănăștur, după care va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști. De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, în timp ce alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Metroul va duce la decongestionarea traficului

Studiile de fezabilitate făcute pentru acest proiect arată cu metroul din Cluj Napoca va avea o frecvență de circulație de 90 de secunde, va avea o lungime de 51 de metri, față de 112 metri la București, și va putea transporta maxim 540 de pasageri, față de 1.200 cât transportă garniturile de la Metrorex.

De asemenea, trenurile vor fi complet automate, fără să aibă un mecanic conductor la bord.

„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Razii de amploare pentru combaterea comerțului stradal! Vor fi efectuate zilnic
Articolul anterior
Cazuri de tromboză apărute după vaccinul AstraZeneca. Producătorul, chemat în instanță de justiția germană
Articolul următor