Manifestații de aploare în întreaga lume în semn de solidaritate cu poporul ucrainean

Marşuri la lumina torţelor sau mitinguri: culorile albastru şi galben ale Ucrainei s-au amestecat sâmbătă în numeroase manifestaţii din întreaga lume în care preşedintele rus Vladimir Putin a fost huiduit, din Israel până în Argentina, trecând prin Italia, Georgia şi Austria, comentează AFP.


La Strasbourg, sediul Consiliului Europei în estul Franţei, 3.100 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat cu drapele ucrainene şi pancarte pe care se putea citi „Putin killer” (ucigaşul Putin) sau „Opriţi războiul”.

„Putin şi toată clica sa vor trebui să plătească preţul acestei agresiuni şi vor trebui să se confrunte cu un tribunal internaţional”, a spus mulţimii Boris Tarasiuk, reprezentantul permanent al Ucrainei la Consiliul Europei.

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în întreaga Elveţie, dintre care o mie, potrivit poliţiei, la Geneva, în faţa sediul principal din Europa al Naţiunilor Unite, în sprijinul Ucrainei care se confruntă cu o invazie rusă, cerând măsuri puternice împotriva Moscovei.

Alte demonstraţii au avut loc la Londra, Paris, Tel Aviv şi Roma.

Sâmbătă spre orele prânzului în centrul capitalei italiene, un miting la apelul sindicatelor şi mai multor asociaţii a reunit peste o mie de persoane, uneori cu familii, în jurul unui podium decorat cu inscripţia: „Împotriva războiului”. Manifestanţii au fluturat pancarte: „Make love, not war”, „Vrem pace”.

Deja cu o seară înainte, un marş cu torţe până la Colosseum mobilizase mii de persoane la Roma.

„Putin, asasin!”, „Excludeţi Rusia din Swift”, sistemul internaţional de schimburi interbancare, se putea citi pe bannere. Unele pancarte îl arătau pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cu o mână pătată de sânge pe faţă sau comparându-l cu Hitler cu cuvintele: „Poţi recunoaşte istoria când se repetă?”.

„Jos Putler”, era scris pe pancarte în rândul celor aproximativ 3.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, care s-au adunat sâmbătă la Viena, capitala Austriei, printre acestea aflându-se oratori ucraineni în pragul lacrimilor, în timp ce sute de oameni au manifestat şi la Linz şi la Graz.

Mai multe mii de persoane s-au adunat sâmbătă în jurul prânzului la Helsinki, potrivit poliţiei finlandeze. „Rusia afară, jos Putin”, au strigat printre altele manifestanţii în această ţară vecină cu Rusia.

Aproximativ o mie de persoane au manifestat la Barcelona, în Spania, potrivit unei estimări a poliţiei municipale.

La Londra, sute de protestatari s-au adunat în faţa ambasadei Rusiei şi a birourilor premierului Boris Johnson, fluturând steaguri ucrainene.

În Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, mobilizarea a fost deosebit de importantă vineri seara: aproape 30.000 de oameni au defilat la Tbilisi, fluturând steaguri ucrainene şi georgiene şi cântând imnurile celor două ţări.

Războiul, care, potrivit Kievului, a ucis deja cel puţin 198 de civili, a provocat un sentiment de deja-vu în această ţară care a fost şi ea victima unei invazii devastatoare a Rusiei în 2008.

La Atena, vineri seară, în faţa ambasadei Rusiei, peste 2.000 de persoane s-au adunat la apelul partidului comunist grec şi al partidului stângii radicale, Syriza. În mod tradiţional pro-ruse, aceste partide au denunţat „invazia Ucrainei de către Rusia” şi un „război imperialist împotriva unui popor”.

Aceste manifestaţii de solidaritate nu s-au limitat la Europa: la Montreal, în Canada, zeci de persoane au înfruntat o furtună de zăpadă vineri după-amiază pentru a protesta sub ferestrele Consulatului General al Rusiei.

În Argentina, aproape 2.000 de persoane, printre care imigranţi ucraineni şi descendenţi argentinieni ai ucrainenilor, au manifestat vineri la Buenos Aires, cerând în faţa ambasadei Rusiei „retragerea necondiţionată” a trupelor „asasinului” Putin.

Fluturând drapelul ucrainean, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, purtând pancarte în spaniolă, ucraineană sau engleză pe care se putea citi „Opriţi războiul” sau „Putin, jos labele de pe Ucraina!”, manifestanţii au scandat sloganuri în ucraineană, precum „Glorie Ucrainei, glorie eroilor săi” şi au intonat imnurile ucrainean şi argentinian.

Tokyo, Taipei, Curitiba (Brazilia), New York şi Washington au fost,de asemenea, scena unor manifestaţii în sprijinul Ucrainei invadate de trupele Moscovei. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

Ucraina: Rușii au pătruns în orașul-cheie Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Lupte grele se duc în aceste momente
Articolul anterior
„O noapte lungă și destul de complicată”: Sute de ucraineni continuă să vină în Moldova
Articolul următor