Maraton de evenimente la aniversarea Artcor: Ce activități creative se vor desfășura timp de 3 zile

Trei zile de evenimente și activități interactive cu ocazia primei aniversări Artcor. Centru de dezvoltare a industriilor creative din țara noastră Artcor marchează primul an de activitate și a dat startul unui maraton de activități educaționale și de promovare a industriilor creative.

separator

Desfășurate online, în perioada 3-5 iunie, în condiții de siguranță și la îndemâna oricărui doritor, acestea includ discuții, expoziții, workshop-uri tematice și vor culmina cu un concert susținut de formațiile „Cuibul” „Zdob și Zdub”, comunitatea „Modular” și dj-ul Andrew Rayel.

După un an de activitate, Artcor rămâne a fi singura platformă dedicată industriilor serviciilor creative din țară care oferă membrilor comunității oportunități de socializare, schimb de idei și colaborare.

Artcor este rezultatul parteneriatului public-privat în valoare de peste 15 milioane de lei, creat prin contribuția comună a partenerilor strategici USAID, Suedia și UK aid, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR). Din acest considerent, partenerii sunt cei care i-au felicitat primii.

Scott Hocklander, șef al Misiunii USAID Moldova:

„Artcor oferă o platformă pentru sectorul creativ din Moldova pentru a replica dezvoltarea uimitoare a industriei TIC, prin accelerarea startup-urilor, generarea exporturilor și oferirea oportunităților de angajare bine plătite – toate acestea fiind motive convingătoare ca moldovenii să rămână acasă. Peste 13.000 de tineri lucrează în prezent în domeniul media și al serviciilor creative din Moldova. USAID sprijină dezvoltarea industriilor creative din 2017, ajutând sectorul să creeze mai multe locuri de muncă, să stimuleze oportunități și să-și păstreze talentele.”

Artcor este o platformă de comunicare potrivită profesioniștilor din domeniul creativ, care oferă spații de co-working și oportunități de învățare, networking și posibilitatea de a crește competențele necesare pieței locale și internaționale, și pentru a combate migrația tinerilor talentați. Artcor este situat în campusul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, având circa 1.000 de metri pătrați, atât în sediul universității, precum și în curtea acestuia.

Anna Lyberg, ambasadoare a Suediei în Republica Moldova:

„Recunosc că sunt încântată de faptul că Suedia susține această inițiativă emblematică, care alimentează potențialul creativ al tinerilor specialiști și aduce plus valoare imaginii Republicii Moldova pe plan internațional. Ca orice altă industrie în curs de dezvoltare, industriile creative din Moldova au nevoie de competențe pentru dezvoltarea abilităților creative, ceea ce este posibil în cadrul ofertei educaționale alternative Artcor School, care apropo s-a adaptat situației pandemice și oferă cursuri online”.

Centrul Artcor dezvoltă programe și activități educaționale pentru comunitate și antreprenori, găzduind și evenimente dedicate în mod special industriilor creative, dar și altor domenii. Pe parcursul anului, a organizat peste 100 de activități, la care au participat mai mult de 10.000 de persoane.

Steven Fisher, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova:

„Artcor oferă tinerilor oportunități multiple pentru a-și explora creativitatea, oferind stagii, oportunități educaționale, acces la facilități de înregistrare audio și alimentând rețele. Centrul Artcor găzduiește cele mai mari talente și minți creative din Moldova, care constituie coloana vertebrală a ecosistemului creativ emergent al Moldovei și acționează ca o punte către piețele creative globale.”

În prima zi de evenimente, Artcor și-a făcut cunoscută echipa care a stat la baza succeselor sale și care a pus umărul pentru dezvoltarea industriilor creative din Moldova. Ca o continuare firească, a urmat și prezentarea sectorului creativ din țară, a potențialului mare al acestuia raportat la nivel global, provocările cu care se confruntă, dar și oportunitățile pe care le oferă.

Viorica Cerbușca, director, Centrul Artcor:

„Artcor înseamnă o casă a industriilor, o școală, o comunitate, un spațiu creativ. Artcor înseamnă antreprenoriat, startup-uri. Dar, totodată, Artcor nu ar însemna nimic fără oameni. Doar alături de o echipă implicată am reușit să organizăm zeci de cursuri, activități și evenimente dedicate industriilor creative și vom continua să venim cu proiecte interesante pentru a susține oamenii talentați din acest sector.”

Ulterior, Artcor a organizat o discuție cu alți reprezentanți strategici a industriilor creative despre oportunitățile de creștere ale acestora și politicile pe care ar trebui să le implementeze statul pentru consolidarea ecosistemului.

Vasile Braga, director executiv, Asociația Companiilor de Creație: „Este important să facem mai multe produse pentru consumatori și nu servicii pentru bussiness-uri și să cunoaștem mai multe piețe de desfacere, unde putem ajunge, pentru că piața noastra este prea mică pentru dezvoltarea industriilor creative.”

Activitățile primei zile s-au finalizat cu un concert, susținut de mentorul Artcor în domeniul producției de muzică și design de sunet, compozitorul Elias Tadeus.

Evenimentele dedicate aniversării vor continua astăzi, 4 iunie, începând cu ora 13.30. Acestea vor include o expoziție VR, un workshop de artă grafică și unul de animație 2D, dar și două paneluri de discuții, ce țin de antreprenoriat și educație. Pauzele dintre activități vor fi animate de muzicienii comunității POT.

Pe 5 iunie, începând cu ora 14.30, publicul va putea participa la un tur virtual al Centrulului. Ulterior, va urma o discuție cu arhitecul spațiului inspirațional, care găzduiește Artcor – Maxim Calujac, o discuție cu rezidenții Centrului, dar și o trecere în revistă a celor mai memorabile evenimente Artcor. La ora 20.00, aniversarea se va încheia cu un concert de excepție a trupelor „Cuibul” și„ Zdob și Zdub”, dar și cu performance-urile electronice, susținute de comunitatea „Modular” și renumitul dj, rezident al Artcor – Andrew Rayel.

Evenimentele pot fi urmărite online pe pagina de Facebook a centrului Artcor.

Artcor este administrat de Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) și susținut de partenerul strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

Ala Nemerenco: Aderarea la UE înseamnă eficiență și modernizare

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unui interviu că aderarea la UE înseamnă pentru sistemul de sănătate al țării noastre standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Fiind întrebată cât de departe sau cât de aproape de standardele UE este Republica Moldova în domeniul medical, Ala Nemerenco, a răspuns că normele europene pentru produsele și serviciile medicale se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, accesul la asistență medicală de înaltă calitate, precum și atenuarea surselor de pericol pentru sănătatea umană, transmite moldpres.md. 

„În ultimul Raport privind extinderea, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2023, nivelul de transpunere a legislației UE aferent Capitolului Sănătate și protecția consumatorului (Capitolul 28) a fost apreciat cu nivelul doi din cele cinci (de la inițial la avansat) stabilite pentru gradul de aliniere la legislația UE”, susține ministrul Sănătății. 

Potrivit acesteia, normele și standardele implementate în unele domenii, precum transfuzia de sânge și transplantul de organe, reglementări în domeniul controlului tutunului, programele de formare în medicină sunt în mare măsură ajustate la cerințele europene.

„Legislația națională în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale include mai multe aspecte ce corespund normelor europene, însă necesită un șir de ajustări pentru a atinge standardele UE prin care se garantează siguranța și eficacitatea acestora. Totodată, există unele domenii care nu fac obiectul reglementărilor naționale și necesită inițierea transpunerii, precum este reglementarea drepturilor pacienților de a primi îngrijiri medicale în alte țări ale UE și procedurile de rambursare pentru aceste servicii”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, oficialul declară că acțiunile stabilite pentru Ministerul Sănătății în Planul Național de Aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană vin să asigure armonizarea deplină a sistemului juridic și instituțional național cu legislația și structura instituțională UE. 

Totodată, în cadrul interviului, Ala Nemerenco a fost întrebată despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă, dar și cum va arăta sistemul medical autohton dacă statul nostru va adera la Uniunea Europeană. 

„Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, susține Ala Nemerenco. 

De asemenea, un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, țara noastră va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor.

Totodată, un alt beneficiu, potrivit Alei Nemerenco, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. 

„UE oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății. 

În acest sens, ministrul încurajează toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. 

„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a spus aceasta. 

Peste 6.000 de ucraineni au fost evacuați din regiunea Harkov în ultimele trei zile

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

sursa

Regele Charles, dezvăluiri cu privire la un efect secundar al tratamentului chimioterapeutic pentru cancer

Regele Charles a oferit luni o perspectivă personală asupra luptei sale cu cancerul.  Monarhul a dezvăluit că și-a pierdut simțul gustului, potrivit The Independent. Mărturisirea i-a făcut-o unui veteran al armatei britanice.

În timpul vizitei efectuate luni după-amiază la Muzeul aviatic al armatei din Middle Wallop, Hampshire, regele, în vârstă de 75 de ani, a stat de vorbă cu Aaron Mapplebeck, veteran al armatei britanice și supraviețuitor al cancerului.

Cei doi au discutat despre efectele secundare ale tratamentului.

Când veteranul i-a mărturisit monarhului că și-a pierdut simțul gustului în timpul chimioterapiei pe care a urmat-o anul trecut, Regele Charles a spus că acest lucru i s-a întâmplat și lui.

I-a predat Prințului William comanda fostului regiment al Prințului Harry

Monarhul a venit cu elicopterul la ceremonia specială la care a participat și Prințul William, în cadrul căreia a predat oficial comanda fostului regiment al Prințului Harry.

Prințul Harry și Regele Charles nu s-au văzut în timpul scurtei vizite a ducelui la Londra.

sursa

Video. Precizarea poliției în cazul pensionarei care vindea verdețuri pe o stradă din Capitală
Articolul anterior
Serviciul ,,Telefonul Copilului” împlinește 6 ani de activitate
Articolul următor