Marcel Ciolacu îi răspunde Mariei Zaharova: „Nu există limbă moldovenească. A fost o invenţie a Rusiei”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova şi a afirmat că limba moldovenească a fost „o invenţie” a Rusiei, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Premierul a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde unor declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care l-a criticat după ce a făcut referiri la românii care trăiesc în Republica Moldova şi l-a acuzat de „imixtiune” în treburile Republicii Moldova.

„În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

 El a adăugat că „pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română” şi că în România „există cetăţeni români de etnie maghiară” care „sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români”.

„Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova, ăsta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a spus premierul.

Nu este pentru prima dată când Rusia incită pe această temă. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care „a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

„Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.

„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă „moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis AGERPRES. 

Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a cincia oară

Bucurie mare în familia lui Gheorghe Țopa. Artistul a devenit bunic pentru a cincia oară.

Interpretul a publicat un video cu nepoțelul în brațe.

„Astăzi am o bucurie, pe care vreau să o împart cu fanii mei, cu cei care mă urmăresc, prietenii mei adevărați. Am o bucurie, a apărut pe lume Ilie, al cincilea nepot”, a spus artistul.

În total, artistul are 4 nepoți și o nepoată.

Gheorghe Țopa are 61 de ani. S-a născut la 6 mai 1963 în orăşelul Nisporeni, Republica Moldova. Este al zecelea copil din cei unsprezece ai familiei Ţopa. Gheorghe a fost un copil talentat, i-a plăcut să cînte, să participe la diferite serbări, a învăţat să cînte de unul singur la chitară. 

Este interpretul care a reușit să-și mențină statutul necătând la faptul că este pe scena de acasă de foarte mulți ani. A simțit schimbările pe pielea lui și  le mai simte încă, doar că a știut mereu să se adapteze vremurilor noi.

Într-o ediție a emisiunii marca unica.md ”Uși Deschise” cu Aura, artistul a povestit despre încercările vieții, concertele avute de-a lungul anilor, partea urâtă a celebrității și cum i-a reușit să-și mențină faima.

Dacă nu ați reușit să vedeți emisiunea, vă invităm să o priviți. Vedeți video mai jos.

Tragedie la Cahul! Un minor de 17 ani a murit într-un grav accident rutier

Noaptea trecută, pe centura de ocolire a orașului Cahul, s-a produs un grav accident rutier, în urma căruia un minor a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, polițiștii au stabilit că un tânăr de 22 de ani în stare de ebrietate avansată la volanul unui BMW, având doi pasageri printre care și un minor de 17 ani, nu s-a isprăvit cu conducerea mașinii și a derapat de pe traseu, inversându-se.

În rezultat, pasagerul minor, fără centura cuplată, a fost aruncat din automobil, iar în urma traumelor primite a decedat.

Șoferul a fost supus testării alcoolscopice, iar rezultatul testului a arătat o concentrație de 0,81 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim părinților să supravegheze minorii, să monitorizeze unde și cu cine pleacă, dar și absența lor de la domiciliu la ore târzii.

În context amintim că alcoolul la volan și necuplarea centurii de siguranță pot face victime

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.” Roberta Metsola salută startul oficial al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, salută faptul că astăzi, 25 iunie, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și susține că „această zi va rămâne în istorie.”, scrie tvrmoldova.md.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Republica Moldova în vederea aderării.Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie.Viitorul nostru comun începe acum”, transmite Roberta Metsola, într-o postare pe X.

Astăzi, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE – Moldova.

Radu Lefter, campion european la Lupte în categoria de vârstă sub 23 de ani
Articolul anterior
Maia Sandu a vizitat Circul din Chișinău, unde s-a încheiat prima etapă de restaurare a clădirii
Articolul următor