Specialiștii în sănătate publică recomandă reducerea consumului de zahăr în perioada Sărbătorilor de iarnă, în special, prin consumul băuturilor îndulcite și al dulciurilor din cadouri. Recomandarea vine pentru a preveni anumite efecte negative pentru sănătate și în contextul datelor din ultimul Raport STEPS — Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021, lansat la 15 decembrie 2022.
Conform datelor din Raport, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țara noastră sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) – obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.
(OMS), un consum sporit al zaharurilor simple libere este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, inclusiv a cariilor dentare.
Zaharurile simple libere reprezintă monozaharidele și dizaharidele adăugate la alimente și băuturi de către producător, persoana care gătește sau consumator, dar și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și sucuri concentrate de fructe.
În mod special, OMS își manifestă îngrijorarea față de consumul de către populație a băuturilor îndulcite, aportul cărora mărește considerabil numărul de calorii ingerate zilnic și poate reduce alegerea produselor bogate în nutrimente, precum fructele, legumele, cerealele integrale sau proteinele de calitate.
Conform studiului de consum al zahărului efectuat de Organizația pentru cooperare și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei, extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an. Totodată, potrivit datelor din Raportul STEPS 2021, la nivelul întregii populații, 5,3% dintre persoane consumă băuturi îndulcite o dată sau de mai multe ori pe zi, 13,5% de 4-6 ori/săptămână, iar 29,3% de 1-3 ori/săptămână.
Conform OMS, riscul patologiilor asociate consumului excesiv de zahăr, inclusiv cariile dentare, este mul mai redus în cazul unui consum mai mic de 10 kg de zahăr/persoană/an sau aproximativ 5% din caloriile consumate zilnic.
Astfel, OMS accentuează necesitatea reducerii consumului zaharurilor simple libere pe parcursul întregii vieți la maximum 10% din necesarul energetic zilnic sau 50 g/zi. Totodată, autoritatea menționează că o cantitate inofensivă a zahărului consumat atât pentru adulți, cât și pentru copii în fiecare zi ar fi de 5% din necesarul energetic zilnic sau 25 grame, echivalentul a 5 lingurițe de zahăr/zi.
În contextul ultimelor date populaționale și al apropierii Sărbătorilor de iarnă asociate frecvent cu un abuz alimentar și supraconsum al dulciurilor și a băuturilor dulci, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vin cu următoarele recomandări: