Mare succes diplomatic! Maia Sandu îi aduce la Chișinău pe toți șefii de state UE: ”Vă așteptăm cu drag la Chișinău pentru a continua munca începută”

Cel de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene (CPE) va avea loc primavara viitoare in Republica Moldova. Anuntul a fost facut de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Praga, unde a avut loc prima reuniune a CPE, o initiativa lansata de presedintele Macron in cadrul Presedintiei franceze a UE.

”Propunerea de a gazdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor si regiunilor din Europa in tara noastra accentueaza sprijinul univoc al partenerilor nostri pentru parcursul si viitorul european al Moldovei. El reflecta, de asemenea, caracterul pragmatic si orientat spre rezultat, pe care dorim sa-l conferim Comunitatii Politice Europene create. Moldova isi doreste foarte mult sa fie gazda urmatoarei reuniuni a CPE. Gazduirea celui de-al doilea summit in Moldova, o tara din vecinatatea estica, candidata recenta pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care il pretuim foarte mult. Va asteptam cu drag la urmatoarea intrunire, la Chisinau, pentru a continua munca inceputa si a avansa cooperarea in cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternica si mai rezistenta”, a declarat Maia Sandu.

In discursul sau de la summitul CPE, sefa statului a mentionat ca Comuitatea este creata in vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea pacii durabile si a respectarii dreptului international pe tot continentul european.

„Securizarea frontierelor si siguranta oamenilor raman printre prioritatile noastre principale. Putem obtine pacea doar actionand impreuna si dand dovada de solidaritate in aceste momente pline de greutati. Incepem prin a ajuta Ucraina sa-si restabileasca integritatea teritoriala in cadrul frontierelor sale recunoscute international. Suntem uniti in condamnarea agresiunii ruse impotriva Ucrainei si a anexarii ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniti in angajamentul nostru de a ajuta Ucraina sa-si mentina suveranitatea”.

Totodata, presedintele R.Moldova a declarat ca este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securitatii europene pe termen mediu si lung.

”Securitatea energetica si accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e ca nu putem permite crizei energetice sa ne puna in pericol democratia. Drumul pe care il avem in fata nu este usor si doar impreuna putem rezolva aceste provocari. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va iesi mult mai puternica din ea, iar noi vom fi gata sa va primim, primavara viitoare, in Republica Moldova”, a conchis presedinta R.Moldova, Maia Sandu.

Comunitatea Politica Europeana (CPE) este un forum care are ca scop imbunatatirea cooperarii intre tarile europene dincolo de granitele UE. Cehia, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE, a fost joi gazda primei reuniuni a acestei platforme la care au luat parte 44 de tari.

„Este o idee foarte veche pe cale, poate, de a deveni o realitate”, a declarat joi la reuniune presedintele francez Emmanuel Macron, care a lansat proiectul in mai.

El a reamintit ca CPE este o adunare mult mai mare decat Uniunea Europeana, in afara celor 27 de tari membre ale blocului comunitar fiind invitate alte 17 tari.

In conferinta de presa finala, Macron a salutat „unitatea a 44 de tari europene” care „au condamnat clar agresiunea rusa (…) si si-au exprimat sprijinul pentru Ucraina”.

Fotografia de grup, realizata la impozantul Castel din Praga, a urmarit sa transmita un mesaj de solidaritate intr-un moment in care Europa se teme, odata cu apropierea iernii, de o criza energetica fara precedent din cauza razboiului din Ucraina, comenteaza AFP.

In timpul reuniunii, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit prin videoconferinta, cerand „pedepsirea agresorului” rus si „impiedicarea tancurilor acestuia sa ajunga la Varsovia sau Praga”.

In ciuda acestui botez reusit, mai comenteaza AFP, noua structura starneste inca numeroase intrebari despre contururile sale, despre rolul sau exact si despre domeniul sau concret de aplicare, in contextul in care, in spatele noului acronim, CPE, se gasesc tari cu traiectorii radical diferite fata de UE, cum ar fi Norvegia, Ucraina, Elvetia, Turcia, Regatul Unit, Republica Moldova Serbia sau Azerbaidjan.

Ce numitor comun poate fi gasit intre candidati declarati la aderare, tari care stiu ca usa le este inchisa pentru mult timp si o tara precum Regatul Unit, care a ales in urma cu sase ani sa paraseasca zgomotos UE?, se intreaba agentia franceza de presa.

CPE va fi un forum de durata sau se va alatura listei de proiecte fara viitor de pe continent, cum a fost Confederatia Europeana propusa in 1989 de presedintele francez Francois Mitterrand? Nu exista riscul ca CPE sa devina o anticamera in care candidati la aderare vor fi nevoiti sa astepte la infinit?

Mai multi lideri prezenti la Praga au spus ca este vorba de o initiativa complementara, si nu de o alternativa la procesul de aderare la UE.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a salutat faptul ca cei 44 de lideri s-au adunat „pentru a vedea cum poate fi construita o noua structura de securitate in Europa”. „Acest lucru trebuie sa se faca fara Rusia, nu pentru ca nu vrem ca Rusia sa faca parte din Europa, ci pentru ca Rusia lui Putin s-a exclus ea insasi din comunitatea europeana”, a spus el.

Reuniunea de la Praga a permis de asemenea o reapropiere intre Azerbaidjan si Armenia, in conflict deschis de mai multi ani, sub auspiciile UE si ale Frantei.

Uniunea Europeana va trimite o „misiune civila” in Armenia, de-a lungul granitei cu Azerbaidjanul, pentru a contribui la demarcarea frontierei si pentru a relansa procesul de normalizare dintre cele doua tari, afectat de confruntarile sangeroase din septembrie, au anuntat premierul armean Nikol Pasinian, presedintele azer Ilham Aliev, seful statului francez Emmanuel Macron si presedintele Consiliului European Charles Michel, la capatul mai multor ore de discutii la Praga.

sursa: aktual24.ro

Astăzi este ultima zi de Recensământ: ce trebuie să facă persoanele care nu au fost recenzate

Astăzi este ultima zi a Recensământului populației și locuințelor. Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, au fost recenzare circa 2,438 milioane de persoane și aproximativ 1,654 milioane de locuințe.

În aproape toate raioanele țării, rata de recenzare depășește 99%. Doar în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mică rată – sub 97%.

Biroul Național de Statistică reamintește ce trebuie să întreprindă persoanele care nu au fost încă recenzate. Acestea pot recurge la următoarele modalități:

– Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit);

– Să se programeze la secția de informare și recenzare din raionul/sectorul unde își au domiciliul, completând un formular.

Amintim că Biroul Național de Statistică a anunțat că, pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării au fost deschise 43 de secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de Recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor. Adresele secțiilor și informațiile de contact le puteți accesa aici.

Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. De asemenea, autoritățile precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensământului sunt confidențiale și sunt protejate prin lege. Acestea se utilizează doar în scopuri statistice, nu în scop fiscal sau de taxare, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor este desfășurat o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență, potrivit OMS

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății. Este concluzia a doi directori OMS. În cadrul vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Organizației au oferit Centrului Universitar din cadrul Universității de Medicină echipamente moderne în valoare de 195 de mii de dolari.

„Încercăm să sprijinim țările pentru a fi pregătite de urgențele de sănătate publică. Ar putea fi orice legat de boli infecțioase, dezastre naturale, inundații, cutremure sau conflicte pe care le vedem în întreaga lume. Din acest punct de vedere, Moldova s-a descurcat foarte bine”, a declarat directoarea în domeniul pregătirii pentru situații de criză, Cartierul General OMS, Nedret Emiroglu, transmite tvrmoldova.md.

„Pregătirea pentru situațiile de urgență este asemenea unui lanț, fiecare element trebuie să fie la locul său. Vom prelua toate lecțiile și experiențele din Moldova la nivel regional”, a menționat directorul interimar „Programul urgențe în sănătate”, Biroul Regional OMS Europa, Gundo Weiler.

În cadrul vizitei celor doi directori OMS a fost anunțat un ajutor pentru Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală „Nicolae Testemițanu”. Este vorba despre aparate de ultrasonografie, seturi de fibroscoape și manechine pediatrice.

„Această donație nu este pur și simplu una foarte generoasă pentru noi, dar este și un angajament pentru viitorul sistemului de sănătate a Republicii Moldova, exprimat prin pregătirea cadrelor medicale și altor specialiști”, a spus prorectorul pentru activitatea didactică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Olga Cernețchi.

„Manechinele reprezintă o punte de trecere între teorie și practică. În ziua de astăzi nu poate să existe un medic fără să cunoască și să aibă abilități practice. Aceste manechine, de fapt, e acel pilon ca să treacă la un alt nivel de cunoștințe și să fie gata în diferite scenarii de simulare, pentru a acorda ajutorul de urgență, în cazuri critice, reale”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.

Donația se ridică la 195 de mii de dolari.

Încă trei cetățeni au devenit victime ale escrocheriei ,,ruda implicată în accident”. Ce spune Poliția

Escrocheria cu ,,ruda implicată în accident” a făcut alte trei victime, într-o singură zi. Un suspect a fost reținut, anunță oamenii legii.

O femeie din Stăuceni, în vârstă de 82 de ani, a transmis escrocilor 84 000 de lei și 650 de euro. În cartierul Poșta Veche, o femeie de 72 de ani a transmis 15 000 de euro, iar la Ungheni, o femeie de 78 de ani a transmis 15 000 de euro.

,,În acest caz a fost reținut pentru 72 de ore un suspect cu vârsta de 25 de ani, cel care a preluat banii de la victimă. Scenariul în toate cazurile este același. Victime sunt femei în etate și sunt sunate la telefonul fix de o femeie vorbitoare de limba rusă. Ulterior se apropie un tânăr/tânără care preia banii, pe care îi transmite în cel mai scurt timp altei persoane”, anunță Poliția, într-un comunicat.

În audio anexat la această postare este convorbirea suspectului înainte de a comite infracțiunea.

Oamenii legii îndeamnă cetățenii să discute cu părinții și bunicii pentru a-i informa corect și a preveni acest tip de escrocherie.

Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni care are drept scop dezvoltarea unei colonii
Articolul anterior
Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul următor