Mare succes diplomatic! Maia Sandu îi aduce la Chișinău pe toți șefii de state UE: ”Vă așteptăm cu drag la Chișinău pentru a continua munca începută”

Cel de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene (CPE) va avea loc primavara viitoare in Republica Moldova. Anuntul a fost facut de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Praga, unde a avut loc prima reuniune a CPE, o initiativa lansata de presedintele Macron in cadrul Presedintiei franceze a UE.

”Propunerea de a gazdui reuniunea celor 44 de lideri ai statelor si regiunilor din Europa in tara noastra accentueaza sprijinul univoc al partenerilor nostri pentru parcursul si viitorul european al Moldovei. El reflecta, de asemenea, caracterul pragmatic si orientat spre rezultat, pe care dorim sa-l conferim Comunitatii Politice Europene create. Moldova isi doreste foarte mult sa fie gazda urmatoarei reuniuni a CPE. Gazduirea celui de-al doilea summit in Moldova, o tara din vecinatatea estica, candidata recenta pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care il pretuim foarte mult. Va asteptam cu drag la urmatoarea intrunire, la Chisinau, pentru a continua munca inceputa si a avansa cooperarea in cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternica si mai rezistenta”, a declarat Maia Sandu.

In discursul sau de la summitul CPE, sefa statului a mentionat ca Comuitatea este creata in vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea pacii durabile si a respectarii dreptului international pe tot continentul european.

„Securizarea frontierelor si siguranta oamenilor raman printre prioritatile noastre principale. Putem obtine pacea doar actionand impreuna si dand dovada de solidaritate in aceste momente pline de greutati. Incepem prin a ajuta Ucraina sa-si restabileasca integritatea teritoriala in cadrul frontierelor sale recunoscute international. Suntem uniti in condamnarea agresiunii ruse impotriva Ucrainei si a anexarii ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniti in angajamentul nostru de a ajuta Ucraina sa-si mentina suveranitatea”.

Totodata, presedintele R.Moldova a declarat ca este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securitatii europene pe termen mediu si lung.

”Securitatea energetica si accesibilitatea resurselor energetice a fost un alt subiect important pe care l-am abordat la reuniune. Cert e ca nu putem permite crizei energetice sa ne puna in pericol democratia. Drumul pe care il avem in fata nu este usor si doar impreuna putem rezolva aceste provocari. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va iesi mult mai puternica din ea, iar noi vom fi gata sa va primim, primavara viitoare, in Republica Moldova”, a conchis presedinta R.Moldova, Maia Sandu.

Comunitatea Politica Europeana (CPE) este un forum care are ca scop imbunatatirea cooperarii intre tarile europene dincolo de granitele UE. Cehia, care detine presedintia semestriala a Consiliului UE, a fost joi gazda primei reuniuni a acestei platforme la care au luat parte 44 de tari.

„Este o idee foarte veche pe cale, poate, de a deveni o realitate”, a declarat joi la reuniune presedintele francez Emmanuel Macron, care a lansat proiectul in mai.

El a reamintit ca CPE este o adunare mult mai mare decat Uniunea Europeana, in afara celor 27 de tari membre ale blocului comunitar fiind invitate alte 17 tari.

In conferinta de presa finala, Macron a salutat „unitatea a 44 de tari europene” care „au condamnat clar agresiunea rusa (…) si si-au exprimat sprijinul pentru Ucraina”.

Fotografia de grup, realizata la impozantul Castel din Praga, a urmarit sa transmita un mesaj de solidaritate intr-un moment in care Europa se teme, odata cu apropierea iernii, de o criza energetica fara precedent din cauza razboiului din Ucraina, comenteaza AFP.

In timpul reuniunii, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit prin videoconferinta, cerand „pedepsirea agresorului” rus si „impiedicarea tancurilor acestuia sa ajunga la Varsovia sau Praga”.

In ciuda acestui botez reusit, mai comenteaza AFP, noua structura starneste inca numeroase intrebari despre contururile sale, despre rolul sau exact si despre domeniul sau concret de aplicare, in contextul in care, in spatele noului acronim, CPE, se gasesc tari cu traiectorii radical diferite fata de UE, cum ar fi Norvegia, Ucraina, Elvetia, Turcia, Regatul Unit, Republica Moldova Serbia sau Azerbaidjan.

Ce numitor comun poate fi gasit intre candidati declarati la aderare, tari care stiu ca usa le este inchisa pentru mult timp si o tara precum Regatul Unit, care a ales in urma cu sase ani sa paraseasca zgomotos UE?, se intreaba agentia franceza de presa.

CPE va fi un forum de durata sau se va alatura listei de proiecte fara viitor de pe continent, cum a fost Confederatia Europeana propusa in 1989 de presedintele francez Francois Mitterrand? Nu exista riscul ca CPE sa devina o anticamera in care candidati la aderare vor fi nevoiti sa astepte la infinit?

Mai multi lideri prezenti la Praga au spus ca este vorba de o initiativa complementara, si nu de o alternativa la procesul de aderare la UE.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a salutat faptul ca cei 44 de lideri s-au adunat „pentru a vedea cum poate fi construita o noua structura de securitate in Europa”. „Acest lucru trebuie sa se faca fara Rusia, nu pentru ca nu vrem ca Rusia sa faca parte din Europa, ci pentru ca Rusia lui Putin s-a exclus ea insasi din comunitatea europeana”, a spus el.

Reuniunea de la Praga a permis de asemenea o reapropiere intre Azerbaidjan si Armenia, in conflict deschis de mai multi ani, sub auspiciile UE si ale Frantei.

Uniunea Europeana va trimite o „misiune civila” in Armenia, de-a lungul granitei cu Azerbaidjanul, pentru a contribui la demarcarea frontierei si pentru a relansa procesul de normalizare dintre cele doua tari, afectat de confruntarile sangeroase din septembrie, au anuntat premierul armean Nikol Pasinian, presedintele azer Ilham Aliev, seful statului francez Emmanuel Macron si presedintele Consiliului European Charles Michel, la capatul mai multor ore de discutii la Praga.

sursa: aktual24.ro

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni care are drept scop dezvoltarea unei colonii
Articolul anterior
Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul următor