Marea Britanie: Doar 18% dintre votanții pentru Brexit cred că a fost un succes

Doar 18% dintre votanții pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană consideră că Brexit-ul a fost un succes, la șapte ani de la referendumul din 2016, conform unui sondaj realizat de un thinktank britanic, relatează The Guardian. Totuși, 61% dintre votanții pentru „Leave” sunt de părere că efectele Brexit vor fi pozitive, „într-un final”.

La șapte ani de la referendum, compania de sondare Public First a întrebat peste 4.000 de britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, într-un eșantion reprezentativ, ce părere au de felul în care s-a făcut Brexit-ul, transmite digi24.ro.

18% dintre ei sunt de părere că Brexit a fost un succes pentru țară, în timp ce 30% spun că nu a produs nici efecte pozitive, dar nici negative, în timp ce 26% au spus că e „prea devreme” pentru a judeca. 

Deși inflația în Regat a ajuns la cote nemaivăzute, iar economia stagnează și economiștii avertizează constant cu privire la efectele Brexitului asupra comerțului și investițiilor, mai puțin de o treime dintre votanții Brexit consideră că ieșirea din UE a avut un impact economic negativ. 

Dintre cei care spun că Brexit-ul a avut efecte negative, majoritatea dau vina pe politicieni pentru eșec, un narativ construit de principalul lider al mișcării, Nigel Farage. Din acest segment, 70% spun că Brexit-ul ar fi putut fi un succes, iar 48% cred că politicienii ar fi putut să-l facă un succes, dar „nici măcar n-au încercat”. 

Un subiect încă dificil pentru britanici 

Ieșirea din Uniunea Europeană a fost, vreme de ani de zile, o temă care a divizat profund Partidul Conservator britanic, iar implementarea deciziei a dus la dezbateri și lupte politice intense care au ridicat și distrus cariere în ultimii șapte ani. 

După ani de zile de discuții și negocieri în perioada mandatului de prim-ministru al Theresei May, Boris Johnson a fost cel care a reușit să „livreze” Brexit-ul, cu efecte dezastruoase pentru economia britanică, mai ales în combinație cu efectele pandemiei de coronavirus.

„Deși puțini votanți sunt de părere că Brexit-ul a avut efecte pozitive, un număr mare de votanți pentru părăsirea blocului european spun că e prea devreme să dea un verdict concludent. Mulți votanți cred că Brexit nu a fost un succes pentru că politicienii i-au dezamăgit. 

Pericolul este că asta va duce la o erodare a încrederii în politică și în politicieni”, spune Anand Menon, director la thinktank-ul UK in a Changing Europe. 

În ciuda dezamăgirii produse de Brexit printre votanții săi, nu se poate observa încă o schimbare radicală de perspectivă, fapt ce poate să explice de ce partidele de opoziție – laburiștii și liberal-democrații – sunt reticente în a face campanie pe această temă. O majoritate covârșitoare a celor care au votat pentru Brexit – 72% – spun că ar vota la fel ca în 2016, chiar și cu informațiile pe care le au acum, șapte ani mai târziu. Același procent spun că nu vor să mai discute de Brexit.

Un nou delir de la Zaharova. Îndeamnă rușii să nu călătorească în Occident pentru că riscă să fie „vânați”

Rusia a declarat miercuri că relaţiile cu Statele Unite sunt atât de conflictuale încât cetăţenii ruşi nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada şi unele ţări UE, deoarece riscă să fie „vânaţi” de autorităţile americane, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că relaţiile cu Statele Unite sunt pe punctul de a se rupe. „În contextul confruntării tot mai mari în relaţiile ruso-americane, care sunt pe punctul de a se rupe din vina Washingtonului, călătoriile în Statele Unite ale Americii în mod privat sau din necesitate oficială sunt pline de riscuri serioase”, a spus Zaharova într-un briefing de presă. „Vă îndemnăm să continuaţi să vă abţineţi de la călătorii în Statele Unite ale Americii şi statele satelit aliate, inclusiv, în primul rând, Canada şi, cu câteva excepţii, ţările Uniunii Europene, în timpul acestor sărbători”, a afirmat ea. Diplomaţii ruşi şi americani spun că relaţia dintre cele două ţări este mai rea decât oricând de la criza rachetelor cubaneze din 1962, din cauza dezacordurilor privind războiul din Ucraina. Relaţiile au atins un punct de criză luna trecută din cauza utilizării de către Ucraina a rachetelor americane şi britanice pentru a lovi teritoriul rusesc, iar Rusia şi-a coborât pragul nuclear. Atât Moscova, cât şi Washingtonul se acuză reciproc de reţinerea cetăţenilor pe baza unor acuzaţii false care nu au niciun fundament.

Marcel Ștefăneț, concert grandios la cei 50 de ani: 12 decembrie, Palatul Național ”Nicolae Sulac”

Virtuozul violinist Marcel ȘTEFĂNEȚ invită toți melomanii pasionați de sonoritățile muzicii balcanice la un MEGA CONCERT, dedicat jubileului său de 50 de ani, pe 12 decembrie, ora 19:00, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău, informează unica.md.

 

Dirijorul și compozitorul Marcel Ștefăneț, invită publicul să sărbătorească alături de el aniversarea sa de 50 de ani, dar și împreună a cu Artiști de pe ambele maluri ale Prutului:

ETHNO REPUBLIC, Cornelia ȘTEFĂNEȚ și Alexandra ȘTEFĂNEȚ, Edgar ȘTEFĂNEȚ și Veaceslav ȘTEFĂNEȚ.

Deasemenea, vor fi și invitați speciali: Constantin ENCEANU, Mariana BULICANU, Adriana OCHIȘANU, Vladimir FOTESCU, Viorica LUPU, Aurel CHIRTOACĂ, Marian și Ana Maria MEXICANU, Emil POKE, Cătălin IANCU, Leo de la Roșiori, Mahala Rai Banda, Ansamblul folcloric „Opincuța”, Ansamblul de dansuri populare „Hecenii”, Capela corală academică „Doina”.

Nu rata ocazia de a trăi o experiență culturală unică, alături de îndrăgiții artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Alege să te lași purtat de sunetele vibrante ale melosului balcanic grefat pe sonorități străvechi românești, într-o seară ce va rămâne mult timp în sufletul tău.

Aveți șansa să mai găsiți bilete AICI!

Programul grădinițelor din Capitală în perioada sărbătorilor de iarnă

Primăria Chișinău a anunțat că grădinițele din capitală vor rămâne deschise pe toată durata sărbătorilor de iarnă, cu excepția zilelor oficial nelucrătoare: 25 decembrie, 1, 7 și 8 ianuarie. În aceste zile, instituțiile de învățământ preșcolar vor fi închise, iar frecvența copiilor în grădinițe va fi mai redusă, din cauza vacanței părinților, care petrec timpul alături de familie, scrie nm.md.

Conform programului stabilit, grădinițele din oraș vor funcționa între orele 07:00 și 19:00, cu mențiunea că părinții pot aduce copiii după ora 07:30 și trebuie să-i preia până la ora 18:00. În suburbii, orarul poate fi ajustat în funcție de deciziile interne ale fiecărei instituții.Primăria Chișinău a emis și câteva recomandări importante pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără interdicția colectării de bani pentru cadouri, decorațiuni sau alte scopuri similare, precum și interzicerea organizării meselor dulci, utilizării lumânărilor, petardelor sau artificiilor în incinta grădinițelor. Participarea părinților la activitățile extracurriculare va depinde de evoluția situației epidemiologice și va respecta normele stricte de igienă.Autoritățile locale subliniază că aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța copiilor și a personalului, asigurând un mediu educațional protejat pe durata sărbătorilor. În prezent, în grădinițele din Chișinău sunt înscriși peste 37.400 de copii.

Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu
Articolul anterior
Canotoarele moldovence Daniela Cociu și Maria Olarasu, la doar o secundă distanță de podiumul de premiere la Jocurile Europene
Articolul următor