Marea Britanie: Doar 18% dintre votanții pentru Brexit cred că a fost un succes

Doar 18% dintre votanții pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană consideră că Brexit-ul a fost un succes, la șapte ani de la referendumul din 2016, conform unui sondaj realizat de un thinktank britanic, relatează The Guardian. Totuși, 61% dintre votanții pentru „Leave” sunt de părere că efectele Brexit vor fi pozitive, „într-un final”.

La șapte ani de la referendum, compania de sondare Public First a întrebat peste 4.000 de britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, într-un eșantion reprezentativ, ce părere au de felul în care s-a făcut Brexit-ul, transmite digi24.ro.

18% dintre ei sunt de părere că Brexit a fost un succes pentru țară, în timp ce 30% spun că nu a produs nici efecte pozitive, dar nici negative, în timp ce 26% au spus că e „prea devreme” pentru a judeca. 

Deși inflația în Regat a ajuns la cote nemaivăzute, iar economia stagnează și economiștii avertizează constant cu privire la efectele Brexitului asupra comerțului și investițiilor, mai puțin de o treime dintre votanții Brexit consideră că ieșirea din UE a avut un impact economic negativ. 

Dintre cei care spun că Brexit-ul a avut efecte negative, majoritatea dau vina pe politicieni pentru eșec, un narativ construit de principalul lider al mișcării, Nigel Farage. Din acest segment, 70% spun că Brexit-ul ar fi putut fi un succes, iar 48% cred că politicienii ar fi putut să-l facă un succes, dar „nici măcar n-au încercat”. 

Un subiect încă dificil pentru britanici 

Ieșirea din Uniunea Europeană a fost, vreme de ani de zile, o temă care a divizat profund Partidul Conservator britanic, iar implementarea deciziei a dus la dezbateri și lupte politice intense care au ridicat și distrus cariere în ultimii șapte ani. 

După ani de zile de discuții și negocieri în perioada mandatului de prim-ministru al Theresei May, Boris Johnson a fost cel care a reușit să „livreze” Brexit-ul, cu efecte dezastruoase pentru economia britanică, mai ales în combinație cu efectele pandemiei de coronavirus.

„Deși puțini votanți sunt de părere că Brexit-ul a avut efecte pozitive, un număr mare de votanți pentru părăsirea blocului european spun că e prea devreme să dea un verdict concludent. Mulți votanți cred că Brexit nu a fost un succes pentru că politicienii i-au dezamăgit. 

Pericolul este că asta va duce la o erodare a încrederii în politică și în politicieni”, spune Anand Menon, director la thinktank-ul UK in a Changing Europe. 

În ciuda dezamăgirii produse de Brexit printre votanții săi, nu se poate observa încă o schimbare radicală de perspectivă, fapt ce poate să explice de ce partidele de opoziție – laburiștii și liberal-democrații – sunt reticente în a face campanie pe această temă. O majoritate covârșitoare a celor care au votat pentru Brexit – 72% – spun că ar vota la fel ca în 2016, chiar și cu informațiile pe care le au acum, șapte ani mai târziu. Același procent spun că nu vor să mai discute de Brexit.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Cele cinci persoane de la bordul submarinului Titan sunt considerate a fi decedate în urma unei „implozii catastrofale”
Articolul anterior
Canotoarele moldovence Daniela Cociu și Maria Olarasu, la doar o secundă distanță de podiumul de premiere la Jocurile Europene
Articolul următor