Marea Britanie nu exclude înăsprirea sancțiunilor pentru Platon și Cavcaliuc

Marea Britanie a înghețat active rusești de 22 de miliarde de lire sterline, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. Acest blocaj a afectat 90 la sută dintre băncile rusești, a declarat ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate postului nostru de televiziune. Întrebată despre protecția pe care o oferă Londra fugarilor moldoveni Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, șefa misiunii diplomatice a spus că Regatul Unit este un stat de drept, fără să ofere detalii la subiect, scrie TV8.md.

„ – Există vreo restricție legală pentru autoritățile britanice de a impune sancțiuni acestor persoane?
 – Primul lucru pe care l-aș spune este că recunosc și apreciez frustrarea pe care oamenii o pot simți că acești oameni se află în Marea Britanie. Aș spune că da, există, prin urmare, restricții privind capacitatea de a duce mai departe unele dintre aceste procese. Dar cred că multe sisteme se confruntă cu unele dintre aceste provocări atunci când vine vorba de respectarea statului de drept. Și cred că celălalt lucru pe care l-aș spune pentru a încerca să vă reasigur este că Regatul Unit este o țară care respectă statul de drept și vom încerca să facem tot posibilul pentru a ne asigura că se ajunge la rezultate echitabile”.

Ambasadoarea a recunoscut că știe mai multe despre moldovenii care se ascund de justiția moldovenească în Marea Britanie, dar la aceasta etapă nu poate divulga anumite lucruri. Șefa misiunii diplomatice britanice a precizat, însă, că spațiul de manevră a oligarhilor moldoveni se îngustează, întrucât Londra ia în calcul înăsprirea sancțiunilor.

„Vom continua să analizăm acea listă și dacă există opțiuni pentru a o extinde. Deci cred că este o situație în curs de desfășurare cu privire la modul în care folosim unul dintre cele trei regimuri de sancțiuni în mod corespunzător și unde l-am folosi pentru cetățenii moldoveni”.

Ambasadoarea susține că Londra este preocupată în special de activitatea oligarhilor ruși din Mare Britanie, în contextul în care aliații occidentali ai Ucrainei vor să redirecționeze banii rușilor pentru apărarea Ucrainei.

„Cred că ceea ce aș spune despre acele active și sancțiunile care au fost puse în aplicare este că știm că, așa cum am spus, active rusești în valoare de aproximativ 22 de miliarde de lire sterline au fost înghețate și asta înseamnă că acele persoane, sectorul bancar, cred că aproximativ 90% din sectorul bancar al Rusiei a fost afectat de aceste sancțiuni. Asta înseamnă că acei oameni, acei oligarhi, nu pot finanța mașina de război a lui Putin în Ucraina, ceea ce este incredibil de important pentru guvernul Regatului Unit și o prioritate absolută”.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă a unui accident produs în Serbia, a fost transportat la Chișinău cu avionul SMURD România. Despre acest lucru anunță Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe facebook.

Accidentul a avut loc pe data de 16 iunie, în Serbia.

Pacientul a suferit multiple traume și arsuri, acesta fiind preluat de la spitalul de urgență din Belgrad de către echipajul aero-medical SMURD România și transportat în siguranță la Chișinău.

Un reanimobil cu echipă înalt specializată de terapie intensivă al CNAMUP a transportat pacientul de la Aeroport la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Ministrul Sănătății mulțumește echipelor de medici sârbi, români și moldoveni pentru serviciile acordate și înaltul profesionalism.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, elicopter şi ambulanţă

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele cu implicarea copiilor, iar consecințele sunt grave.

La data de 19 iunie, ora 14:34 un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză. Sora mai mare a observat și a stins contorul de lumină, alertând părinții. Echipa PAMU Onișcani din cadrul SAMU Călărași intervenită la locul solicitării a depistat băiatul în stare gravă și de urgență l-a transportat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali.

În seara zilei de 19 iunie, un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal în urma căderii de la înălțimea de 2,5 metri din copac. Părinții l-au dus de sine stătător la spital, de unde a fost preluat în stare gravă și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali de echipa SAMU Ocnița la IMSP Spilalul Clinic Municipal Bălți.

La data de 20 iunie, ora 16:00 un minor de 11 ani dintr-o localitate din Orhei, a fost preluat în stare gravă, de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital.

În seara zilei de 20 iunie, într-o localitate din raionul Strășeni un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța. Imediat a intervenit echipa SAMU Strășeni, care a acordat primul ajutor medical și a transportat copilul la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior prin intermediul altei echipe AMU a fost transportat la IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Siguranța copiilor este responsabilitatea adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel puteți evita tragediile şi vă puteţi bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

În caz de situații de pericol iminent, nu ezitați să solicitați ambulanța la numărul 112.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a avut întrevederi cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale, la Washington

Ministrul Sănătății, la Washington, a avut întrevederi cu Juan Pablo Uribe, directorul global pentru Sănătate, Nutriție și Populație, Michal Rutkowski, directorul regional pentru Dezvoltare Umană, și Eugene Rhuggenaath, directorul executiv pentru un grup de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Oficialii au discutat despre proiectele implementate în țara noastră cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, inclusiv despre noul proiect privind modernizarea serviciilor de reabilitare, scopul căruia este de a îmbunătăți calitatea și accesibilitatea serviciilor de reabilitare pentru adulți și copii, precum și fortificarea capacităților de management al bolilor netransmisibile la nivel național.

Un alt subiect abordat a fost dezvoltarea capacităților sistemului de sănătate pentru a răspunde solicitării sporite a serviciilor medicale, care a apărut în contextul crizei refugiaților, dar și prioritățile Ministerului Sănătății pentru următorii ani.

Banca Mondială este un partener strategic pentru Republica Moldova. În țara noastră au fost implementate mai multe proiecte finanțate cu sprijinul Băncii Mondiale în diferite domenii, inclusiv al sănătății.

#SKINCHALLENGE ep.2: Ce rezultate au obținut primele două participante, Aliona Triboi și Liuba Spînu
Articolul anterior
Absolvenții de liceu susțin astăzi examenul de BAC la limba străină
Articolul următor