Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o „criză umanitară” a facturilor la energie și un risc de deces fără precedent din cauza frigului, avertizează șeful NHS

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o criză umanitară” și cu un risc fără precedent de a se înregistra mai multe decese cauzate de frigul din case în această iarnă, a avertizat astăzi un lider al NHS.

Bancnote și monede românești

Matthew Taylor a declarat că oamenii ar putea fi nevoiți să aleagă între a renunța la mese pentru a-și încălzi casele și a trăi în condiții reci, umede și foarte neplăcute” dacă nu se oferă mai mult ajutor pentru facturile la energie.

Directorul executiv al Confederației NHS, care reprezintă liderii NHS a declarat că serviciul de sănătate este deja sub presiune și că sunt abia în luna august.

El a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: Cercetările sugerează că eșecul oamenilor de a-și încălzi casele, face ca frigul să contribuie la aproximativ 10.000 de decese suplimentare într-un an. Acum, acesta este un an normal. Știm că presiunile vor fi mult mai mari asupra oamenilor.

Și dacă nu facem ceva pentru a-i ajuta pe oameni cu costurile energiei, va exista un număr fără precedent de oameni care nu-și vor putea încălzi casele. Așadar, acest lucru va avea un efect major în ceea ce privește faptul că oamenii vor fi mai bolnavi, dar și în creșterea cererii în serviciile de sănătate.”

Atât Rishi Sunak, cât și Liz Truss au promis un ajutor pentru criza costului vieții.

Dar expertul în economisirea banilor, Martin Lewis, a avertizat că facturile vor depăși 3.600 de euro în octombrie și 4.200 de euro în ianuarie.

Truss a declarat că va reduce cu 159 de euro pe an taxele ecologice și va reduce asigurările naționale, dar acest lucru valorează mai puțin de un euro pe săptămână pentru un lucrător cu salariul minim.

Ea a respins planul laburiștilor de a îngheța plafonul de preț la nivelul actual de 1.971 de euro.

Astăzi, deputații Laburiști au cerut ca Parlamentul să fie rechemat pentru a începe să pună în aplicare planurile înainte ca plafonul de preț de la 1 octombrie să fie anunțat vinerea viitoare.

Dar guvernul a precizat că nu va face nimic substanțial până când un nou prim-ministru nu va fi în funcție pe 5 septembrie.

Trimițând o scrisoare miniștrilor, Taylor este citat spunând: Țara se confruntă cu o criză umanitară. Mulți oameni s-ar putea confrunta cu alegerea îngrozitoare între a sări peste mese pentru a-și încălzi casele și a fi nevoiți să trăiască în condiții reci, umede și foarte neplăcute. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la apariția unor focare de boală și de îmbolnăvire în întreaga țară, ar putea mări inegalitățile în materie de sănătate și înrăutăți șansele de viață ale copiilor”.

Joi, instituția de comerț pentru companiile energetice a cerut mai mult sprijin pe lângă cei 400 de euro promiși gospodăriilor începând cu luna octombrie.

Timpul este foarte scurt înainte de luna octombrie și știm că mulți clienți se luptă deja după ultima creștere a prețurilor – astfel încât creșterile preconizate vor fi pur și simplu inaccesibile pentru milioane de gospodării”, a declarat Dhara Vyas, director de advocacy al Energy UK.

Având în vedere urgența, industria noastră consideră că cea mai practică modalitate de a ajuta clienții înainte de Crăciun va fi creșterea cuantumului sprijinului acordat prin intermediul schemei existente de sprijin pentru facturi.”

sursa

Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară

Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

Înalt responsabil al serviciului de securitate ucrainean, găsit mort la locuinţa sa
Articolul anterior
Într-un costum spectaculos, noul rege al poporului Zulu a fost încoronat în Africa de Sud. Pentru a-i succede tatălui, a trebuit să ucidă un leu
Articolul următor