De astăzi ar trebui să se vadă prețuri mai mici la raft, odată cu intrarea în vigoare a plafonării adaosului comercial. Unii distribuitori şi retaileri se plâng însă de faptul că nu știu cum vor aplica legea. Pe de altă parte, Guvernul pregăteşte şi creşterea TVA-ului la tot. Aşa că reducerile efective, cele de la raft, ar putea să nici nu se simtă, scrie observatornews.ro.
„Diferențe nesemnificative între prețuri, de câteva zeci de bani sau de câțiva RON. Spre exemplu, 1 kilogram de zahăr, care săptămâna trecută costa 5 RON și 49 de bani, acum a ajuns să coste 4 RON și 79 de bani. De altfel, am făcut un experiment și am monitorizat prețurile pentru mai multe produse dintr-un mare lanț de supermarketuri din întreaga țară și am avut astăzi surpriza să constatăm faptul că prețurile pentru multe produse au rămas neschimbate.
De exemplu, un litru de ulei care săptămâna trecută costa 6,99 RON acum are același preț, la fel se întâmplă și pentru lapte, costa 4,89 RON acum prețul este neschimbat, iar pentru o cutie cu 10 ouă la care prețul era în jur de 10 RON am avut surpriza să constatăm că acest produs a dispărut de pe raftul magazinelor. În schimb a apărut caserola cu 30 de ouă, pentru care retailer-ul nu trebuie să aplice vreun discount.
Așadar, chiar dacă de astăzi ar fi trebuit să găsim prețuri e mai mici în magazin, nu se întâmplă acest lucru. Fiecare aplică legea dacă vrea, în funcție de cum vrea, deși avem o Ordonanță de Urgență care a intrat în vigoare începând de la 1 august 2023. Adaosul comercial n-ar trebui să fie mai mare de 20 de procente pentru retailer și 20 de procente pentru procesatori, iar la distribuitori s-a stabilit un adaos comercial de 5%. Există și sancțiuni în această sens, cuprinse între 100.000 și 2 milioane RON. De altfel, Consiliul Concurenței a anunțat faptul că monitorizează întreaga piață”, a transmis reporterul Observator Mădălina Chițac.
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial
Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Amenzi de până la 2.000.000 lei pentru nerespectarea plafonării
Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, declara pe 30 iunie, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni „în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă.