Marea Marmara, din partea de vest a Istanbulului s-a retras de coastă cu aproximativ 15 m, potrivit publicației Haber 7.
În zona orașelor Altynova și Tekirdag, marea s-a retras la o distanță de până la 25 m de coastă.
Apa care se retrage a scos la iveală stâncile cunoscute sub numele de „Drumul Regelui”.
Fenomenul nu este legat de cutremure recente, ci ar fi cauzat de căderile de presiune.
Lectorul Universității Tekirdag Namik Kemal, profesor asociat Emre Ozshahin, a remarcat că Marea Marmara se retrage de la coastă în fiecare an.
Cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 care s-au produs lângă granița dintre Turcia și Siria, în noaptea de 6 februarie, au fost urmate de peste 2,7 mii de cutremure mai mici. Potrivit ultimelor date, 31.643 de persoane au murit în Turcia, iar alte 158.165 au fost rănite.
Mită „pentru ceai”. Ce a pățit un bărbat care a încercat să mituiască un polițist de frontieră
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează cetățenii despre un nou caz de tentativă de corupere a polițiștilor de frontieră și accentuează faptul că astfel de acțiuni sunt ilegale și se pedepsesc conform legislației în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
La data de 13 noiembrie 2024, în Punctul de trecere a frontierei „Tudora-Starokazacie”, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, un angajat al Poliției de Frontieră a depistat în pașaportul unui conațional, în vârsta de 33 ani, două bancnote în numerar a câte 50 (cincizeci) de lei moldovenești. Persoana în cauză a declarat că a plasat bancnotele în pașaport „pentru ceai”.
Cazul este documentat ca tentativă de corupere activă, iar persoana riscă să fie sancționată conform legislației în vigoare.
Poliția de Frontieră reamintește cetățenilor că integritatea și profesionalismul angajaților săi sunt valori fundamentale. Oferirea de mită, indiferent de sumă sau pretext, constituie o infracțiune și va fi sancționată conform legii.
Cetățenii sunt îndemnați să se abțină de la astfel de practici ilegale. Traversarea frontierei de stat se desfășoară în mod legal și transparent, iar orice tentativă de corupere a angajaților Poliției de Frontieră va fi documentată și sancționată cu fermitate.
Câți bani va cheltui statul pentru compensațiile la căldură. Beneficiarii vor fi verificați prin mai multe filtre
Guvernul a anunțat suma de 1,16 miliarde de lei pentru compensațiile la căldură destinate populației până la sfârșitul anului 2024, potrivit unui proiect de hotărâre, aprobat de Executiv. Suma ar putea crește pentru anul 2025, spune ministrul Buzu, iar banii vor fi alocați deja în contextul bugetului pentru anul viitor. Deocamdată, Guvernul nu a prezentat categoriile de vulnerabilitate, iar proiectul de lege urmează să fie examinat astăzi în cadrul unor audieri la Parlament, scrie politik.md.
În acest an, majoritatea compensațiilor vor fi acordate în numerar, o metodă pe care autoritățile o consideră mai eficientă, bazându-se pe experiența din sezonul trecut. Anul trecut, aproximativ 40% din compensații au fost distribuite sub formă monetară, o soluție ce s-a dovedit mai simplu de gestionat pentru beneficiari.
Evaluarea eligibilității pentru compensații în acest an va include o analiză detaliată a fiecărei familii, luând în considerare indicatori precum veniturile, numărul de copii, prezența persoanelor cu dizabilități severe și alte caracteristici relevante ale gospodăriei. Astfel, sprijinul va fi mai bine adaptat nevoilor fiecărui caz.
În sezonul rece precedent, compensațiile au fost aplicate direct în facturile beneficiarilor, acoperind în medie 33% din costul gazului, cu un tarif compensat între 12 și 17 lei pe metru cub pentru un consum de până la 180 de metri cubi. Pentru cei conectați la încălzirea centralizată, Guvernul a acoperit 58% din costuri, cu valori între 1.450 și 2.900 de lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarilor.
Show-ul de lumini și zeci de instalații: la Chișinău va avea loc festivalul de felinare «Lights & Dreams»
Pe 30 noiembrie, teritoriul CIE «Moldexpo» se va transforma într-un adevărat basm de Crăciun — aici va debuta festivalul felinarelor gigantice chinezești «Lights & Dreams». Acesta s-a bucurat deja de succes în 40 de țări din întreaga lume, iar în Moldova se va desfășura pentru prima dată.
Vizitatorii vor descoperi un parc tematic de lumini și instalații de mari dimensiuni, fiecare ajungând până la șapte metri în înălțime. Instalațiile luminoase vor deveni parte integrantă a unei povești legendare despre o lume paralelă, unde domnesc zâne, elfi, dragoni și alte creaturi magice. Aici veți putea vedea «Pădurea zânelor și a elfilor fermecați» , «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelelor» , «Pasărea Phoenix» și multe altele.
Potrivit organizatorilor, toate figurinele sunt realizate manual din 50.000 de felinare, doi kilometri de mătase naturală și lămpi LED speciale pentru a crea o atmosferă de sărbătoare.
«Vom crea un adevărat basm în centrul Chișinăului, înaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Invităm pe toți cei dornici să se cufunde într-o lume fermecată, unde fiecare locație spune o poveste și oferă o atmosferă magică. De asemenea, vizitatorii vor putea face fotografii de neuitat și să petreacă timp memorabil alături de familie și cei dragi»,- spun organizatorii evenimentului, reprezentanții companiei Universal Park.
Pe lângă iluminatele, parcul oferă vizitatorilor o gamă completă de distracții: zone interactive, zone foto stilizate, corturi de mâncare tematice, precum și spectacole de animatori și show-uri cu foc.
Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al Lights & Dreams Moldova sau de la casieria CIE «Moldexpo». Mai multe detalii pe Instagram și Facebook-ul evenimentului.
Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.