Marele schimb de Paște: 130 de soldați ucraineni s-au întors acasă într-un schimb de prizonieri

proximativ 130 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă în cadrul unui „mare schimb de Paște”, a declarat duminică, în ziua Paștelui ortodox, un înalt oficial prezidențial ucrainean, transmite The Guardian.

Marele schimb de Paște: 130 de soldați ucraineni s-au întors acasă

Forțele ucrainene și cele rusești au organizat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei Moscovei, aflată acum în a 14-a lună, relatează Reuters, transmite G4media.ro.

„Aducem înapoi 130 dintre oamenii noștri. Acesta (schimbul) a avut loc în mai multe etape în ultimele zile”, a declarat șeful de cabinet al președintelui Vladimir Zelenski, Andei Ermak, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Însă, în pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, informează dpa, citată de Agerpres.ro.

În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un „atac masiv” al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. „Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Potrivit celor mai recente informaţii ale unor surse ucrainene, 11 civili au fost ucişi în atacul de vineri, inclusiv un copil mic, şi alte peste 20 de persoane au fost rănite.

Nu vor mai fi întârzieri sau redirecționări din cauza ceții la Aeroportul Chișinău

Fără întârzieri sau redirecționări cauzate de ceață pe Aeroportul Internațional Chișinău. Din 23 ianuarie, instituția va fi integrată în sistemul care va permite operarea zborurilor în condiții de vizibilitate extrem de redusă, eliminând restricțiile anterioare și contribuind semnificativ la reducerea întârzierilor și anulărilor de zboruri. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, scrie radiomoldova.md.

Acest proiect complex demonstrează angajamentul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a transforma Aeroportul Chișinău într-un hab aviatic din regiune. Prin aceste modernizări aducem siguranța maximă pasagerilor, dar și condiții atractive operatorilor aerieni”, a declarat Mircea Păscăluță.

Sistemul furnizează piloților informații precise despre direcție și altitudine în timpul aterizării, chiar și atunci când vizibilitatea este aproape zero, susține șeful direcției Managementul Traficului Aerian, de la „MOLDATSA”, Sergiu Gheorghița.

Vom permite operatorilor aerieni să își planifice și să-și execute zborurile în condiții meteorologice nefavorabile. Pasagerii, cetățenii și oaspeții vor putea ajunge cu siguranță și să își planifice la timp decolarea din Aeroportul Internațional Chișinău, a menționat Sergiu Gheorghița.

Precizăm că obținerea acestei certificări permite aterizări în condiții cu vizibilitate verticală sub 30 de metri până la 0 metri și vizibilitate orizontală sub 300 de metri până la minim 75 de metri. Utilizarea acestei tehnologii depinde, de asemenea, de nivelul de pregătire al echipajelor și a companiilor aeriene.

Certificarea aceasta aduce beneficii majore pentru călători, reducând la minim devierile aeronavelor de la orarul stabilit precum și aterizările la aeroporturile de rezervă, situație frecvent întâlnită anterior în condiții meteo nefavorabile.

Proiectul a fost implementat de Aeroportul Internațional Chișinău și MOLDATSA, acțiunile fiind coordonate de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

O femeie, găsită fără suflare într-un apartament din Bălți

Cadavrul unei femei a fost zăcând într-un apartament, după ce pompierii au deblocat ușa. Descoperirea macabră a avut loc ieri-seara, în jurul orei 18:52, pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Bălți, susțin scrie pulsmedia.md.

Victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 62 de ani. Rudele sale au alertat autoritățile, după ce aceasta nu răspundea la apelurile telefonice de ceva timp.

La fața locului au intervenit salvatorii care au deblocat ușa  de la intrarea în locuință, unde au găsit femeia zăcând fără suflare.

Medicul-legist preliminar nu a depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, iar trupul victimei a fost transportat la Centrul de Medicină Legală pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului.

Doi soți, ambii vameși, depistați cu o avere ilegală de peste un milion de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis două acte de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința a doi subiecți ai declarării și a membrilor de familie, stabilindu-se averi cu caracter nejustificat în mărime totală de peste 1 milion 387 mii lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O avere cu caracter nejustificat în mărime totală de 1 065 863 lei, dobândită în perioada anilor 2016-2024, a fost constatată la șeful unei Secții a Direcției control juridic și executare silită din cadrul Serviciului Vamal, împreună cu soția sa.

La o șefă a altei Secții a aceleiași Direcții din cadrul Serviciului Vamal și membrii familiei sale, a fost constatată deținerea unei averi cu caracter nejustificat în mărime de  321 677 lei, avere dobândită pe parcursul anului 2022.

În baza acestor două acte de constatare, cauzele vor fi transmise în instanțele de judecată competente spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averilor nejustificate în condițiile prevederilor legislației în vigoare.

Subiecții declarării vizați vor fi decăzuți din dreptul de a exercita anumite funcții, fiind înscriși în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică.

Actele de constatare pot fi contestate în modul stabilit. Acestea pot fi vizualizate integral pe pagina oficială a ANI, în secțiunea – ANI interactiv, link: https://www.ani.md/ro/acte-constatare

Cum arată ouăle de Paşti în lume
Articolul anterior
Prima baterie complet comestibilă a fost creată: conține vitamine
Articolul următor