„Rusia se opune categoric” desfășurării unor forțe de menținere a păcii în Ucraina, a reiterat joi purtătoarea de cuvânt a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, în contextul întrunirii „coaliției celor dispuși” la Paris, relatează Le Monde.

„Un astfel de scenariu riscă să ducă la o confruntare directă între Rusia și NATO”, a amenințat Zaharova, insinuând că „Londra și Parisul continuă să elaboreze planuri de intervenție militară în Ucraina” pe care le „deghizează într-un fel de misiune de menținere a păcii”, scrie libertatea.ro
Aproximativ 30 de lideri de stat și oficiali de rang înalt europeni s-au reunit joi la Paris pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre consolidarea sprijinului militar, pentru a evalua eforturile de încetare a focului şi analiza ce rol ar putea juca în cazul încheierii unui acord de pace cu Rusia, notează Reuters.
Cele patru obiective ale summitului de la Paris
Participanții la summit și-au propus să finalizeze un cadru multistrat de garanții militare și ajutor pentru Ucraina, elaborat sub conducerea Franței și a Marii Britanii.
Potrivit lui Emmanuel Macron, care a susținut miercuri seara o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski, summitul de joi are patru obiective fundamentale: continuarea ajutorului militar imediat pentru Ucraina pentru ca această țară să poată continua să se apere, obținerea unui armistițiu solid și durabil, continuarea ajutorului pentru Ucraina pe termen lung pentru ca armata sa „să fie capabilă să descurajeze o nouă agresiune și să reziste unui nou atac rus” și trimiterea unei forțe militare internaționale.
În ceea ce privește cel de-al patrulea obiectiv, adică trimiterea unei forțe militare internaționale, o idee franco-britanică, Macron a precizat că aceasta nu se va afla „pe linia frontului”, ci în planul doi, pentru a descuraja Rusia.
O forță de menținere a păcii departe de linia frontului
Un document conceptual pentru summit consultat de Reuters se referă la o posibilă viitoare forţă de menținere a păcii în Ucraina, departe de linia frontului, „ca parte a unui viitor acord de pace şi cu sprijinul Statelor Unite”.
În timp ce Rusia refuză din motive evident orice forță de menținere a păcii, Statele Unite încă nu și-au dat acordul în acest sens.
Rusia a respins până acum orice inițiativă concretă spre care, refuzând armistițiul total pentru 30 de zile propus de Statele Unite, încălcând armistițiul asupra infrastructurii energetice și punând condiții pentru un armistițiu în Marea Neagră.
La rândul său, Zelenski și-a exprimat speranța să existe mai multă claritate cu privire la ţările care se vor angaja în cele din urmă într-o astfel de forţă. „Aşteptăm decizii noi şi ferme. Trebuie să avansăm în discuţiile despre garanţiile de securitate şi prezenţa în Ucraina a contingentelor partenere. Vom vedea ce este posibil şi ce nu este posibil să facem. Nu este simplu şi cred că este încă prea devreme”, a declarat președintele ucrainean.