Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile: ”Era de așteptat! Eu sunt gata să stau și în izolator și în penitenciar”

Deputata Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Instanța a admis demersul procurorilor. Decizia a fost luată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, scrie punctul.md.

„Instanța a admis demersul înaintat de către procurori și a aplicat în privința învinuitei Marina Tauber măsura de arets preventiv pentru un termen de 30 de zile. Motivul care a dus la înaintarea acestui demers a fost prezența a câtorva riscuri, unul dintre care – riscul săvârșirii de noi infracțiuni. Învinuita, aflându-se sub măsura preventivă – obligația de a nu părăsi țara, aplicată pe o altă cauză penală la la 27 mai 2022, la 11 iulie a săvârșit o altă infracțiune prin falsificarea raportului prezentat CEC privind gestionarea partidului Politic.

Un alt risc este că în cadrul acțiunilor de urmăririle penală, pe 21 iulie, a fost stabilit că pe computerul personal a învinuitei cât și computerele utilizate de alți mambri ai partidului a fost reinstalat sistemul de operare, iar alți participanți care erau investigați și care au semnat raportul prezentat CEC au părăsit teritoriul RM.

Astfel, am considerat că există riscuri privind sustragerea de la urmărirea penală, riscuri privind distrugerea probelor, riscuri privind săvârșirea de alte infracțiuni. Instanța a acceptat aceste argumente și a admis demersul. Învinuita va fi deținută în penitenciarul nr. 13”, au declarat procurorii după ședință, citat de deschide.md.

„Eu sunt gata să stau și în izolator și în penitenciarul nr. 13. (…) Era de așteptat. Maia Sandu a dat indicații”, a declarat, la rândul său, Marina Tauber la judecătorie.

Tauber este învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

Deputata PP „Șor” a rămas fără imunitate parlamentară la 21 iulie, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut acest lucru în plenul Parlamentului. În aceeași zi, deputata a fost reținută pentru 72 de ore.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Ucraina îl acuză pe Putin că ”a scuipat în faţă” ONU şi Turcia prin bombardarea portului Odessa
Articolul anterior
UE condamnă atacul rusesc asupra portului Odesa care era crucial pentru exporturile de cereale
Articolul următor