Epidemia de Coronavirus este o provocare grea pentru oameni. În timp ce unii luptă să evite cu orice preț infectarea, alții au înfruntat deja nemilosul virus și își povestesc experiențele. Jurnalistul Dorin Galben a reușit să ia legătura cu pacienți care au învins boala.
„Unii dintre cei cu care am discutat au avut forme ușoare de îmbolnăvire, iar alții au fost la un pas de moarte. Datorită efortului medicilor, multe persoane sunt astăzi în viață, pot să-și îmbrățișeze copii și să-și crească nepoții.
Stimați medici, pentru ca să fiți protejați și asigurați cu tot necesarul, vorbiți deschis despre ceea ce se întâmplă în sistemul nostru medical! Nu mai tolerați ca cineva să-și bată joc de voi”, i-a îndemnat jurnalistul pe medici. Vezi video, de mai jos!
Cum va fi timpul de De Paștele Blajinilor: După temperaturi de peste 25 de grade, la sfârșitul săptămânii vremea iar se răcește
Vremea se răcește la sfârșit de săptămână. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade Celsius. Meteorologii anunță izolat precipitații și posibile înghețuri la suprafața solului, scrie ipn.md.
Svetlana Cojocaru, sinoptician la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a precizat că scăderea temperaturilor este adusă de un front de aer rece care va traversa teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul săptămâni curente și începutul săptămânii viitoare.
Temperaturile minime vor scădea până la +2 grade Celsius, în timp ce maximele nu vor trece de +17 grade Celsius.
„După data de 30 aprilie, vom reveni la temperaturile obișnuite, în jur de 20 de grade”, a adăugat Svetlana Cojocaru.
În intervalul 27-29 aprilie, la suprafața solului se pot înregistra temperaturi de până la -2 grade Celsius. Meteorologii nu au emis deocamdată un cod galben de îngheț.
Vreme rece în ultima decadă de aprilie s-a înregistrat și în 2017, atunci fiind însoțită și de precipitații. În acel an, pe 20 și 21 aprilie în centrul și sudul Republicii Moldova au căzut ninsori abundente, care au provocat prăbușirea a zeci de mii de arbori și arbuști, cât și deconectarea de la energie electrică a unor localități întregi.
Direcția pentru Siguranța Alimentelor din România au depistat morcovi cu pesticide peste limita admisă, care erau importați din R. Moldova
Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, România, a anunţat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniţi dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezenţa de pesticide peste limita admisă.
O concentraţie crescută de pirimifos-metil
Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii instituţiei, proba a fost prelevată la Punctul de Inspecţie la Frontieră Albiţa, dintr-un lot de 23 de tone de morcovi, pe data de 10 aprilie 2025, iar rezultatele analizei de laborator au indicat o concentraţie crescută de pirimifos-metil.
„Întrucât pesticidul neautorizat pirimifos-metil nu este apt consumului uman, am dispus efectuarea unei anchete şi luarea tuturor măsurilor de retragere de pe piaţă a produselor contaminate. Întreaga cantitate importată – 23.000 kg de morcovi clasa II, recolta anului 2024 – aparţine unei societăţi din Suceava, fiind destinată comercializării pe piaţa din România. Având în vedere riscurile pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Vaslui a informat de urgenţă sistemul RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje), atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Am dispus măsuri de reţinere oficială a produsului şi interzicerea distribuirii către consumatori, urmând ca întreaga cantitate să fie neutralizată conform legislaţiei în vigoare”, a precizat directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea, în comunicatul de presă citat de Agerpres.
Pirimifos-metil este un insecticid din clasa organofosforicelor, utilizat pentru protecţia culturilor, dar care, în concentraţii ridicate, poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos uman, în special în cazul unei expuneri repetate sau accidentale.
Deocamdată autoritățile din Moldova nu au venit cu informații referitor la acest subiect.
Pe șantierul de la Ungheni s-a dat start lucrărilor de construcție a primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
Astăzi au fost lansate oficial lucrările de construcție a primului pod rutier peste râul Prut din ultimele șase decenii, în cadrul evenimentului „Podul de Flori 2025”, desfășurat în Piața Independenței din Ungheni.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova și ai autorităților române, oficiali locali, parteneri internaționali și mii de cetățeni din ambele țări, pentru a marca atât un moment istoric de colaborare, cât și un pas concret spre îmbunătățirea conectivității dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Podul Ungheni–Ungheni va face parte din Autostrada Unirii și va conecta direct rețelele rutiere ale Republicii Moldova și României. Proiectul are un caracter strategic pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, facilitarea transportului de mărfuri și persoane și susținerea comerțului transfrontalier.
Construcția acestui obiectiv major de infrastructură este posibilă datorită cooperării strânse între autoritățile celor două state și sprijinului oferit de partenerii europeni. În paralel, sunt prevăzute investiții complementare în rețelele de drumuri, infrastructură vamală și facilități logistice.
Vladimir Bolea, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat: „Munca și colaborarea stau la baza rezultatelor pe care le vedem astăzi. Sunt convins că până la sfârșitul anului vom finaliza proiectele de fezabilitate pentru alte patru poduri peste Prut, iar în 2026 vom trece la faza de proiectare. Prin aceste proiecte, dezvoltăm Moldova, întărim relațiile dintre ambele maluri ale Prutului și readucem Republica Moldova în centrul circuitelor economice europene.”
Viceprim-ministrul din Guvernul României, Marian Neacşu, a subliniat că în anii 90′ a fost vremea podurilor de flori, în anii 2000 și încoace, până de curând, a fost vremea podului de suflete, iar acum a venit timpul podurilor construite din beton și fier. „Un pod reprezintă o cale, iar acest pod în regim de autostradă este calea Moldovei prin România spre Europa, calea adevărată pe care și voi, românii din partea această a Prutului, și noi, românii din partea cealaltă, ne-o dorim și, cu siguranță, o vom ajunge”, a declarat vicepremierul român.
Evenimentul a inclus și un program artistic dedicat aniversării a 35 de ani de la prima ediție a Podului de Flori din 1990 – un simbol puternic al legăturii dintre cetățenii celor două maluri ale Prutului.