Mărturiile mamei care ar fi așteptat două ore ambulanța cu bebelușul de patru luni în brațe

Mama bebeluşului decedat, după ce a ar fi aşteptat ambulanţa două ore, acuză medicii de neglijenţă.

separator
Femeia, răvăşită de durere, a acordat un interviu pentru Moldova 1. Ea a spus că vrea să-şi caute dreptatea în instanţă. În replică, doctorii spun că ambulanţa a ajuns mai greu din cauza numărului mare de solicitări.

După decesul bebeluşului de patru luni, mama copilului Galina Corobţova din Durleşti nu-şi poate găsi loc. Femeia tot timpul ţine în mâini un copil improvizat.

Galina Corobţova spune că a așteptat ambulanța două ore. „Am aşteptat vedeam că nu mai vine şi nu mai vine, eu plângeam în gura mare şi am mai sunat de trei ori, a treia oară am sunat la linia fierbinte şi am spus în ce ţară trăim, în iad, am scos copilul afară că vedeam că copilul nu rezistă”, a spus părintele.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, echipa a ajuns cu întârziere din cauza numărului mare de solicitări. „Solicitarea la 112 a parvenit la 20.36 de minute şi a fost transmis echipei în gestiune la ora 21 şi 46 de minute. Echipa pediatrică era la solicitare. O oră şi 21 de minute de la parvenirea apelului până la sosirea echipajului la locul solicitării”, a spus vicedirectorul medical din cadrul CNAMUP, Tatiana Bicic.

Directorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 spune că bebeluşul a ajuns la instituția medicală fără semne vitale și în pofida eforturilor medicilor de a-l resuscita, copilul a murit. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a deschis o anchetă pe marginea acestui caz. Locuitorii Capitalei sunt îngroziți de cele întâmplate și spun că de cele mai multe ori, ambulanța ajunge cu întârziere. „Bunica s-a înecat cu o bucăţică de carne şi nu a venit la timp salvarea. A venit peste 40 de minute total, s-a înecat cu bucata de carne şi a decedat, a fost trei luni în urmă”, a spus o femeie.

„Un ceas de vreme. Copilului putea să i se întâmple ceva mai grav”, a spus o mamă, care a fost și ea în situația de a chema ambulanța pentru copilul ei. Potrivit autorităților, aproape 70 la sută dintre persoanele care sună la 112 țin liniile ocupate pentru a se amuza. Reprezentanţii Serviciului atenţionează că cei care fac astfel de glume riscă amenzi de până la trei mii de lei.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare

Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi!

Sfântul Vasile are o poveste interesantă, pe care nu mulți creștini o cunosc. El a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, iar tatăl său a fost dascăl în cetate. Era iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, așa că Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.

Mai mult, Sfântul Vasile a fost considerat părintele monahismului oriental, iar operele sale au pus bazele vieții monahale sistematice. Una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale este “Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. În plus, el este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. A murit în 379. Pe atunci încă nu împlinise 50 de ani și a în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a colinda și a ura.

Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

În ziua de Sfântul Vasile se înnoiesc toate, așa că oamenii trebuie să-și facă un gând bun, dacă vor să le meargă bine tot anul: “Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”. O altă tradiție spune că trebuie să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug. Aceste obiceiuri se păstrează pentru ca familiei să îi meargă bine tot anul și să aibă spor.

Dacă de Sfântul Vasile  e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. De asemenea, dacă noaptea  este “lină şi senină”, acesta este un semn că Noul An va fi unul bun.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Scapă de hemoroizi cu ajutorul celor mai revoluționare metode
Articolul anterior
Un copil de 8 luni din Hâncești a murit din cauza gripei A (H1N1)
Articolul următor