Zilele trecute am relatat despre incidentul șocant în care au fost implicați câțiva tineri moldoveni aflați la odihnă în Zatoka. Astăzi, una dintre victime a povestit cum s-a întâmplat totul, tânărul a dezvăluit mai multe detalii din experiența neplăcută prin care le-a fost dat să treacă.
Un grup de moldoveni care se aflau la odihnă în Zatoka au rămas fără mașini și acte
Cei șapte moldoveni, șase băieți și o fată, au ajuns în Zatoka pe 30 iunie. Imediat ce s-au văzut la fața locului, tinerii au închiriat o locuință de la o pensionară care obișnuia să-și dea imobilul în folosință pentru astfel de scopuri.
Aceștia ar fi închiriat două camere, cu câte o sută de hrivne ucrainești per persoană, pentru o zi de ședere. După ce s-au cazat, și-au lăsat în camere bunurile personale, dar și mașinile Dacia și Chevrolet, în valoare de 5000 de euro fiecare, în parcarea din curtea casei, și au mers pe litoral.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Din păcate, la întoarcere, în jurul orei 3 dimineața, tinerii au descoperit cu stupoare că li s-au furat bunurile personale, mașinile, actele și banii (300 de euro și mai mulți lei moldovenești). La fața locului au sosit oamenii legii. Surprinzător a fost faptul că nici lacătul, nici ușa de la intrare nu prezentau oarecare semne de deteriorare.
Andrei Vatamaniuc, unul dintre tinerii păgubiți, se plânge de felul în care au fost tratați de către oamenii legii ucraineni. Acesta a dezvăluit pentru kp.md că polițiștii sosiți la fața locului au început să facă glume și să ironizeze incidentul. Mai mult, aceștia le-ar fi spus că în zonă s-ar mai fi furat automobile, în jur de 27, dintre care doar 20 au fost găsite.
Toate cele văzute l-au făcut pe Andrei să creadă că poliția, infractorii, chiar și pensionara din Zatoka ar fi acționat oarecum împreună, în tot acest incident neplăcut. Tinerilor li s-a ordonat să rămână în Zatoka, deși nu aveau bani pentru supraviețuire.
,,Nu aveam bani. Am fost nevoiți să cerem bani de la alți conaționali de ai noștri, pe care i-am întâlnit pe litoral și cărora le-am povestit întâmplarea noastră. Așa am reușit să adunăm o mie de hrivne, pe care am pus-o deoparte, pentru drum. Nu aveam ce să mâncăm, umblam flămânzi, de două ori am luat masa la niște vecini, și ei moldoveni”.
Tinerii mergeau zilnic pentru audiențe la unitatea de poliție din regiune, însă, potrivit acestora, fără vreun rezultat pozitiv.
Pentru că nu puteau să mai rămână în Ucraina, moldovenii au luat un taxi pentru a putea ajunge la granița moldo-ucraineană. Le-au povestit și polițiștilor de la frontieră ce li se întâmplase.
Andrei se arată deznădăjduit, tânărul se teme că infractorii nu vor fi găsiți. Acesta spune că, la unitatea de poliție, a cunoscut și alte victime din rândurile turiștilor: uneia i s-au sustras două computere după ce mașina i-a fost spartă; în doar o zi au fost furate zece telefoane mobile de la turiștii care se aflau pe plajă.
Potrivit tânărului, un turist român, care a rămas fără acte, după ce acestea i-au fost sustrase, a putut beneficia de ajutor din partea Ambasadei României de la Kiev; acesta a primit gratuit un pașaport temporar de călătorie.
Din păcate, acest lucru nu li s-a întâmplat și tinerilor din Moldova. Aceștia nu au primit niciun ajutor din partea Ambasadei R. Moldova în Ucraina. Tinerilor li s-ar fi cerut 27 de euro pentru eliberarea unui ,,pașaport alb”, și asta pentru că motivul invocat ar fi fost unul ,,neserios”. Dacă era vorba despre o persoană decedată, atunci consulatul s-ar fi implicat să elibereze gratuit acte pentru călătorie.
sursa: www.kp.md