Mașinile de ce culoare ajung să fie implicate în cele mai multe accidente, conform studiilor?

Deși majoritatea oamenilor cred că a fi implicat într-un într-un accident de mașină se rezumă la ghinion, cea mai recentă cercetare a companiei de date auto carVertical demonstrează că acest lucru nu este complet adevărat. Aparent, vehiculele vopsite în anumite culori au șanse mai mari să fie implicate în incidente rutiere decât restul. Deoarece există o corelație între alegerea culorii unei mașini și obiceiurile de condus, studiul dezvăluie care culori oferă cea mai multă siguranță.

Mașinile maro și cele galbene au parte cel mai des de accidente

Alegerea culorii unei mașini este influențată de factori precum preferințele personale, disponibilitatea, prețul și tendințele pieței. Cu toate acestea, majoritatea șoferilor preferă culori neutre cum ar fi culoarea gri, pentru ca se depreciază mai puțin decât culorile luminoase.

Dintre toate culorile vehiculelor în circulație, mașinile care au caroseria maro sunt cele mai des avariate – într-o proporție de 51%. În ciuda faptului că șoferii de mașini maro preferă fiabilitatea, luxul și confortul, acest set de preferințe pare că nu-i protejează de accidente.

Șoferii care aleg mașini galbene vor să fie în centrul atenției. Firi pline de energie, aceștia s-ar putea să calce prea tare pedala de accelerație – 50,6% din toate vehiculele galbene verificate pe carVertical au avut înregistrări de daune. Roșu nu este foarte mult în urmă cu un procent de 49,8%.

Galbenul și roșul sunt culori adesea folosite pentru caroseriile mașinilor sport, ceea ce sugerează că proprietarii lor iubesc și viteza și riscul.

„Nu există o corelație directă între culoarea unei mașini și rata de deteriorare istorică a acesteia sau puterea medie a motorului. Putem doar presupune că toate aceste culori cu cele mai mari rate istorice de accidente sunt adesea alese de șoferii care doresc să iasă în evidență. Poate că acești șoferi au un apetit mai ridicat pentru risc în timpul navetei zilnice”, explică Matas Buzelis, expert auto al carVertical.

Cum reușesc culorile aprinse să sporească siguranța? 

Șoferii care conduc mașini viu colorate sunt adesea percepuți ca fiind mai extravaganți. Cu toate acestea, culorile aprinse sunt considerate mai sigure, deoarece aceste vehicule sunt mai vizibile când vremea este rea sau în condiții de lumină scăzută.

Mașinile albe și cele galbene ies în evidență în contrast cu împrejurimile lor, făcându-le mai ușor de observat de către pietoni și alți șoferi. Lucrurile stau complet diferit în cazul mașinilor gri și negre care se disting greu într-o zi ploioasă, de exemplu.

Mașinile de culoare mai deschisă sunt, de asemenea, mai ușor de observat noaptea sporind astfel siguranța șoferilor lor. Astfel, deși portocaliul nu este cea mai comună culoare pe piața de vehicule second hand, experții auto o consideră o alegere bună pentru cei care doresc să fie foarte vizibili în timp ce conduc.

Conform cercetărilor carVertical, culorile gri (avariate doar în proporție de 44,7%) și alb (avariate în proporție de 44,5%) sunt cele mai sigure, ceea ce înseamnă că sunt mai rar implicate în accidente. Deși rata de incidență a accidentelor depinde de mulți factori cum ar fi condiția în care se află drumul și densitatea traficului, alegerea unor anumite culori poate conferi șoferilor mai multă siguranță.

Procentaluj mașinilor care au  înregistrări de daune:

Maro – 51%

Galben – 50,6%

Roșu – 49,8%

Negru – 49,1%

Albastru – 47,7%

Gri – 44,7 %

Alb – 44,5 %

Materialul informativ a fost realizat de expertul în mașini carVertical Matas Buzelis.

Deficit de medici psihiatri în țară. Autoritățile își propun un nou proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală

Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de specialiști în sănătate mintală. Potrivit datelor oferite de asociația Mensana, la 100.000 de locuitori sunt doar doi psihiatri, în condițiile în care, anual, 5.000 de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă.

Deficitul de cadre se resimte și printre psihologi și asistente medicale psihiatrice, arată datele statistice. Noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală care a fost adoptat în data de 16 mai își propune să reglementeze clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane și să ofere specialiștilor instrumentele necesare pentru redresarea situației, transmite moldova1.md.

Totodată, reprezentanții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, menționează că se constată un mic progres și în ceea ce ține de numărul studenților care aleg să profeseze în această ramură.

Ramura psihiatriei este încă foarte stigmatizată în Republica Moldova. Reticența persistă nu doar în rândul populației ci și în rândul celor care au decis să îmbrace halatele albe. Puțini studenți au curajul să își asume acest domeniu care implică o serie de responsabilități și riscuri specifice. Chiar și așa, anul trecut au fost admiși 12 rezidenți la specialitatea de psihiatrie, în comparație cu 5-7 cum se întâmpla anterior.

„Suntem o societate care privește foarte sceptic atât pacienții psihiatrici, cât medicii psihiatri. Deseori ne întâlnim cu aceea că pacienții noștri sunt considerați nebuni, nu știu de ce cumva și noi suntem văzuți din partea asta, dar trăim în niște vremuri în care oamenii într-adevăr au nevoie de asistență psihologică. În viața de zi cu zi nu mai putem să negăm, depresia este”, susține medicul rezident psihiatru, Ecaterina Scarlețchi.

„Este un domeniu destul de dificil cumva și mare ca subiect, dar de fiecare dată când interacționez cu pacienții înțeleg că este domeniul potrivit pentru mine și îmi place asta, înțeleg de ce este important și aspectul preventiv, cât și aspectul de tratament. Aș vrea foarte mult să lucrez la partea în care educ societatea. Fiecare o să înțeleagă că asta nu este rușinos că este în regulă de studiat”, a spus studenta Carolina Donea.

Pe lângă deficitul de psihiatri, în țara noastră se înregistrează o lipsă acută de psihologi clinicieni, psihoterapeuți și asistente medicale psihiatrice.

„A existat foarte mult timp și la multe decenii reticență de a alege specialitatea de psihiatrie, din varii motive că nu este atât de frumoasă, că nu este atât de avantajoasă. Pandemia a adus o modă pentru sănătatea mintală, în ghilimele, stigma pozitivă. Noi mărindu-ne oferta academică, am oferit tuturor specialiștilor de a activa în domeniul respectiv. Necesitatea este stringentă astăzi”, a relatat președinta Societatea Psihiatrilor, Jana Chihai.

Pentru a redresa situația este necesară implementarea unui mecanism instituțional eficient, dedicat strict gestionării sănătății mintale și a unui circuit de servicii comunitare, dar și un interes sporit din partea autorităților. Aceste practici au fost eficiente în cazul României, unde sănătatea mintală este o direcție care ține de strategia națională.

„*Autoritățile trebuie să înțeleagă chiar dacă pe termen scurt asta ar putea să coste. Adică trebuie să pui niște bani, pe termen mediu și lung de fapt vei salva bani pentru că dacă ai o politică bună pe sănătate mintală atunci elementul de prevenție va avea un rol cheie și salvăm bani pe care nu îi mai dăm pe tratamente, pentru tulburări complicate, le-am prevenit înainte să apară”, a declarat profesorul universitar român, Daniel David.

Noul proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare a problemelor de sănătate mintală. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile pacienților cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane.

Astfel autoritățile își propun să racordeze legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale.

Potrivit unui studiu efectuat la finele anului trecut de proiectul moldo-elvețian Mensana, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Anual, cinci mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii caritabile care a fost organizată la Paris, un tablou reprezentându-l pe Pele. Mbappe a plătit puţin peste o jumătate de milion de euro pentru a intra în posesia tabloului.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui PeleImagine simbol

Mbappe a achiziţionat cu 520.000 de euro tabloul care îl reprezintă pe Pele şi care este opera artistului parizian Alexandre Hopare Monteiro. Tabloul a fost vândut în cadrul unei licitaţii caritabile al cărei organizator a fost chiar clubul Paris St Germain, transmite news.ro.

Mbappe a licitat pentru tabloul realizat în anul 2023 alături de mai mulţi cumpărători, iar la final a ajuns să se „bată” cu coechipierul său, Achraf Hakimi, cel care a şi cedat în cele din urmă. Ca fapt divers, tabloul fusese scos la licitaţie pentru suma de 5.000 de euro.

Seara de caritate organizată de PSG a adunat în cele din urmă suma de 2,7 milioane de euro, care urmează să fie donate unor cauze caritabile.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Spectacol cu atmosferă ca pe vremuri de Sf. Vasile la Castel Mimi. Vin fiert gratuit și bucate tradiționale din belșug
Articolul anterior
Decizie istorică. Tinerii nu vor mai putea vedea pe Facebook și Instagram postările „periculoase”
Articolul următor