McDonald’s anunță că se retrage definitiv din Rusia. Compania a început vânzarea afacerilor, cu 850 de restaurante și 62.000 de angajați

Lanțul de restaurante fast-food McDonald’s a anunțat luni că a început procesul de vânzare a afacerii sale din Rusia, care include 850 de restaurante și 62.000 de angajați, fiind cea mai recentă corporație occidentală importantă care părăsește Rusia de când a invadat Ucraina în februarie, scrie Associated Press.

Gigantul fast-food a subliniat criza umanitară cauzată de război, spunând că păstrarea afacerilor sale în Rusia „nu mai este sustenabilă și nici nu este în concordanță cu valorile McDonald’s”.

Compania din Chicago a anunțat la începutul lunii martie că își închide temporar restaurantele din Rusia, dar va continua să plătească angajații.

Luni, compania a spus că va căuta ca un cumpărător rus să angajeze acești muncitori și să-i plătească până la închiderea vânzării. Însă McDonald’s nu a identificat încă un potențial cumpărător.

CEO-ul Chris Kempczinski a declarat că „dedicarea și loialitatea față de McDonald’s” ale angajaților și a sutelor de furnizori ruși au făcut ca decizia de a pleca să fie dificilă.

„Cu toate acestea, avem un angajament față de comunitatea noastră globală și trebuie să rămânem neclintiți în valorile noastre”, a spus Kempczinski, „iar angajamentul nostru față de valorile noastre înseamnă că nu mai putem menține activitatea acolo”.

McDonald’s a declarat că intenționează în acest timp să înceapă să îndepărteze arcadele aurii și alte simboluri și semne cu numele companiei. Compania a spus că își va păstra mărcile înregistrate în Rusia.

Primul McDonald’s din Rusia s-a deschis în mijlocul Moscovei în urmă cu mai bine de trei decenii, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. A fost un simbol puternic al relaxării tensiunilor din Războiul Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

McDonald’s a fost primul restaurant fast-food american care s-a deschis în Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Decizia McDonald’s de a pleca vine în contextul în care alți giganți americani din alimentație și băuturi, inclusiv Coca-Cola, Pepsi și Starbucks, au întrerupt sau închis operațiunile în Rusia, după sancțiunile occidentale.

Corporații de la giganții energetici britanici Shell și BP până la producătorul francez de mașini Renault s-au retras din Rusia, asumându-și impactul asupra rezultatelor lor, în timp ce încearcă să-și vândă participațiile acolo. Alte companii au rămas cel puțin parțial, iar altele încearcă să se retragă.

McDonald’s a declarat că se așteaptă să înregistreze un impact asupra câștigurilor între 1,2 și 1,4 miliarde de dolari din cauza părăsirii Rusiei.

Restaurantele sale din Ucraina sunt închise, dar compania a spus că continuă să plătească salariile întregi pentru angajații săi de acolo.

McDonald’s are peste 39.000 de locații în peste 100 de țări. Majoritatea sunt deținute de francizați – doar aproximativ 5% sunt deținute și operate de companie.

McDonald’s a declarat că ieșirea din Rusia nu va schimba prognoza companiei de a adăuga un număr net de 1.300 de restaurante în acest an, ceea ce va contribui cu aproximativ 1,5% la creșterea vânzărilor la nivel de companie.

Luna trecută, McDonald’s a raportat că a câștigat 1,1 miliarde de dolari în primul trimestru, în scădere față de peste 1,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme. Veniturile au fost de aproape 5,7 miliarde de dolari, scrie economedia.ro.

Un bărbat de 81 de ani, ucis de trei copii de 9, 10 și 15 ani pe un câmp

Amănunte îngrozitoare în cazul unui bărbat de 81 de ani din județul Buzău, găsit fără suflare pe un câmp, dezbrăcat și jefuit. Supecții, trei copii de 9, 10 și 15, sunt acum internați, pentru mai multe expertize psihiatrice, scrie protv.ro.

Cei trei suspecți sunt cercetați deocamdată pentru tâlhărie urmată de moartea victimei, însă bătrânul a fost și torturat cu sadism, spun surse din anchetă. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!

Anchetatorii au reușit să refacă filmul ultimelor ore din viața bărbatului de 81 de ani din Căldărăști. Bătrânul venea dintr-o plantație de viță de vie când s-a întâlnit cu băieții. Cei trei copii au vrut să-i fure bicicleta și l-au trântit la pământ, moment în care omul și-a pierdut cunoștința. După ce s-a dezmeticit, a plecat în urmărirea celor trei. Atunci, adolescenții, cu vârste între de 9 și 15 ani, s-au dezlănțuit.

Surse din anchetă susțin că bătrânul a fost lovit cu pumnii și picioarele, dezbrăcat și abandonat pe câmp, mai mult mort decât viu. Iar ca și cum n-ar fi fost de-ajuns, a fost stropit cu apă.

Valerică Văsîi – prim procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău: „Victima a fost găsită decedată pe câmp de către un vecin în locul în care a afost abandonat de către cei trei minori. În urma efectuării necropsiei de către medicii din cadrul sml Buzău a rezultat că decesul victimei s-a datorat hipotermiei pe fondul unui politraumatism cu numeroase leziuni.”

Cei trei suspecți au fost prinși după ce un localnic i-a observat cu bicicleta victimei. Băieții mai mici au fost internați în instituții specializate pentru a fi supuși unor expertize psihiatrice.

Roxana Kovacs – purtător de cuvânt DGASPC Buzău: „Pentru cei doi minori în vârstă de 9 și 10 ani a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgență în cadrul unei unități din cadrul DGASPC Buzău, unde le sunt asigurate servicii de găzduire, îngrijire și suport psihologic. Minorul în vârstă de 15 ani este internat la secția de psihiatrie infantilă pentru evaluări de specialitate.”

Psihologii încearcă să înțeleagă cum a fost posibil un asmeneea șir de violențe, din partea unor copii.

Taisia Trică – psihopedagog: „Copiii sunt într-o perioadă de dezvoltare dar evident că vorbim de niște carențe atât în educația acestor copii cât și niște disfuncționalități în propria lor dezvoltare mai ales la nivel socio-emoțional. Probabil că familiile din care vin sau comunitatea în care trăiesc nu le-a oferit până în acest moment, uneori din cauze obiective, un cadru normal, firesc și optim de dezvoltare, fapt pentru care acesti copii au adunat destul de multă frustrare, destul de multă teamă și au acționat în consecință.”

Cei trei minori sunt cercetați pentru infracțiunea de tâlhărie urmată de moartea victimei. Dar singurul care poate răspunde penal este băiatul de 15 ani, și asta numai dacă expertiza neuropsihiatrică va dovedi că a avut discernământ în momentul săvârșirii faptelor. Ceilalți doi băieți vor si consiliați de psihologi, apoi vor fi integrați în comunitate.

Doliu în Ucraina. Marele boxer ucrainean Maxim Galinicev, mort în lupte la doar 22 de ani

Boxerul ucrainean Maxim Galinicev, care a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de juniori din 2017 şi a decis să nu participe la Europenele de anul trecut pentru a-şi apăra ţara cu arma în mână, a fost ucis pe 10 martie, într-un schimb de focuri cu militarii ruşi, la Lugansk, anunţă EFE, conform Agerpres.

Potrivit presei ucrainene, sportivul de 22 de ani s-a înrolat în armată ca voluntar şi s-a întors pe front în ciuda faptului că a fost rănit de două ori.

Galinicev a fost unul dintre cei mai promiţători tineri sportivi ucraineni. În 2018 a câştigat argintul la Jocurile Olimpice de juniori şi a fost din nou pe podium, pe poziţia a 2-a, la Campionatul European sub 22 de ani desfăşurat în 2021.

Tânărul boxer ucis în luptă făcea parte din Brigada a 25-a de asalt aerian.

Galinicev a boxat și contra românului Cosmin Gîrleanu

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 230 de sportivi ucraineni de la diferite discipline au fost ucişi în urma agresiunii militare ruse, care a distrus şi numeroase facilităţi sportive.

În septembrie 2015, Galinicev a fost învins de românul Cosmin Gîrleanu în sferturile de finală ale Campionatelor Mondiale de box pentru juniori de la Sankt Petersburg (Rusia), unde românul a obţinut aurul în limitele categoriei 44-46 kg.

Adio motoare pe benzină și motorină în UE! S-a votat acordul privind interdicția. Care e termenul limită?

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat luni acordul care marchează eliminarea motoarelor termice la autoturismele noi. Votul a fost dat după ce Germania, cel mai important producător european, a fost de acord să-și schimbe poziția, în schimbul unei derogări privind carburanții sintetici.

UE a votat interzicerea motoarelor cu motorină și benzină, dar și a hibridelor

Textul obligă automobilele noi să nu mai emită deloc dioxid de carbon (CO2) – interzicâ de facto vehiculele pe benzină, motorină şi hibride -, în favoarea celor electrice, relatează AFP și news.ro.

Textul va fi introdus pe ordinea de zi a unei reuniuni, marţi, a miniştrilor Energiei din UE, în vederea adoptării sale oficiale, anunţă preşedinţia suedieză a Uniunii.

Această reglementare este unul dintre pilonii planului euroean de luptă împotriva modificărilor climatice care ţinteşte atingerea neutralităţii carbonului în 2050.

Germania a obținut o concesie pentru o tehnologie alternativă,, după ce la începutul lunii martie a blocat planul, în ultimul moment, după ce acesta a fost adoptat de către Parlamentul European.

Pentru a-şi justifica răzgândirea – extrem de rară în acest stadiu al procedurii -, Germania a cerut Comisiei Europene (CE) să prezinte o propunere care să deschidă calea automobilelor care funcţionează cu carburanţi de sinteză.

Această tehnologie – controversată şi care se află în dezvoltare – constă în a produce carburant pe baza CO2 rezultat din activităţi industriale. Ea este apărată de producători de mărci de lux germani şi italieni şi urmează să permită folosirea motoarelor termice după 2035.

Această tehnologie este contestată de către ONG-uri de mediu, care o consideră costisitoare, energivoră şi poluantă.

Lasă iadul după ei. Soldații ruși pun mine antipersonal în jucării sau frigidere
Articolul anterior
Moldoveanca care adună mii de fani la concertele sale a vorbit despre planurile ei de viitor. Iuliana Beregoi a reușit, la vârsta ei, ceea ce alții doar visează
Articolul următor