Unii membri ai Consiliului Consultativ în sănătate publică, instituit pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova spun că termenul de 60 de zile aplicat stării de urgență este exagerat și în funcție de indicatorii epidemiologici, perioada stării de urgență ar trebui redusă.
Mai mult, potrivit experților în epidemiologie, restricțiile impuse sunt prea blânde și nu urmăresc scopul reducerii răspândirii virusului. De cealaltă parte, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc spune că în scurt timp autoritățile vor veni cu măsuri mai dure, transmite IPN.
Angela Paraschiv, șefa Catedrei Epidemiologie de la USMF spune că instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile este nejustificată.
„Potrivit legii, durata maximă a instituirii stării de urgență este de 60 de zile. Totuși, acum vorbim despre un factor biologic, un virus cu o perioadă de incubație de 14 zile. Din acest punct de vedere, termenul de 60 de zile este prea mare. Chiar și atunci când se instituie o carantină se menționează perioada de incubație de 14 zile și sunt necesare două astfel de perioade, adică 28 de zile. În funcție de evoluțiile din perioada următoare, această perioadă de 60 de zile ar trebui revizuită”, a spus Angela Paraschiv în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Mai mult, potrivit Angelei Paraschiv, care este și membru al Consiliului Consultativ pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, restricțiile impuse sunt lipsite de logică în condițiile în care au rămas active toate centrele care pot dezvolta focare de COVID-19.
„Nu s-au luat măsuri în privința piețelor, mall-urilor sau a aglomerărilor din biserici. Restricțiile impuse vizează situația de Cod Portocaliu, nu de Cod Roșu. În stare de urgență vorbim de Cod Roșu, iar astăzi avem restricțiile care se atribuie codului portocaliu. Asta ne face să credem că starea de urgență nu urmărește scopul ameliorării situației, ci scopuri politice”, a mai spus Angela Paraschiv.
De cealaltă parte, Tatiana Zatîc, secretar de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că, dacă numărul de îmbolnăviri nu va înregistra un trend descendent în următoarea perioadă, vor fi instituite restricții mult mai dure.
„Monitorizăm situația, în funcție de indicatorii epidemiologici, vor fi ajustate unele prevederi. Ar putea fi restricții mai dure, restricții ce vizează distanțarea fizică, reducerea deplasărilor persoanelor, dar până atunci trebuie să respectăm regulile care, de fapt, nu costă nimic și vizează purtarea corectă a măștii, evitarea locurilor aglomerate, spălatul frecvent pe mâini”, a spus Tatiana Zatîc.
Potrivit Comisiei pentru Situații Excepționale, pe perioada stării de urgență cu durata de 60 de zile, în municipiile Chișinău și Bălți sunt interzise deplasările în afara domiciliului în intervalul orelor 23.00-5.00. Procesul educațional se desfășoară la distanță, cu excepția grădinițelor. Iar activitatea oricărei unități economice va fi suspendată pe perioada stării de urgență, dacă aceasta va încălca măsurile de sănătate publică.