Medici din șapte țări participă la Congresul Internațional de Pediatrie, desfășurat în Chișinău

Nume grele ale medicinei din șapte țări și-au dat întâlnire la Chișinău. Medicii participă timp de trei zile la Congresul Internațional de Pediatrie, care a ajuns la ediția a VIII-a. Programul congresului cu genericul „Pediatria – specialitate multidisciplinară” include sesiuni plenare, simpozioane, discuții și prezentări la standurile expoziționale.

Congresul de Pediatrie 2024: Medici din șapte țări au venit la ChișinăuFoto: TV8.md

Subiectele sunt abordate de către personalități în domeniul pediatriei din Lituania, Turcia, România, Republica Libaneză, Serbia, Ucraina și Moldova. Temele țin de progresul actual în domeniile vizate la nivel național și mondial, schimb de experiență și, implicit, ameliorarea calității acordării asistenței medicale, transmite tv8.md. 

Potrivit președintei Societății de Pediatrie din Moldova, Ninel Revenco, aceasta nu este doar o simplă întrunire a specialiștilor, cu este un forum al ideilor inovatoare, al cercetării de vârf și al practicii clinice excelente, toate în beneficiul sănătății copiilor din întreaga lume. 

„Într-un moment în care ne confruntăm cu provocări tot mai complexe în domeniu, este imperativ să ne unim eforturile, să împărtășim cunoștințele noastre și sa colaborăm pentru a asigura un viitor mai luminos pentru generațiile viitoare”, a mai declarat Ninel Revenco.

Forumul este organizat de Societatea de Pediatrie din Republica Moldova de comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Institutul Mamei și Copilului, sub auspiciul Ministerului Sănătății.

Opt ţări UE, printre care şi România, cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi în Schengen

Opt miniştri de externe ai Uniunii Europene au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi, într-o scrisoare adresată şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

“Libera circulaţie a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un stat gazdă, facilitează activităţile maligne în întregul spaţiu Schengen”, se spune în scrisoarea datată 11 iunie şi consultată de Reuters, potrivit stiripesurse.

Miniştrii spun că serviciile de informaţii, propaganda “sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de “diplomaţi” ruşi în UE” şi, deşi expulzările au fost importante, ameninţarea a rămas.

“Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi”, arată cei opt miniştri de externe.

“Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”, adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniştrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România.

La Dondușeni va fi construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer

În vederea realizării prevederilor Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărîre cu privire la propunerea de transmitere din proprietatea orașelor Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, a unor terenuri în proprietatea statului, scrie noi.md.

În orașul Dondușeni urmează să fie construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer. Prin urmare, pe suprafața terenurilor de la Edineț, Ocnița și Briceni urmează să fie construite stațiile de transfer a deșeurilor solide, aferente Regiunii de Management a Deșeurilor nr. 8. ce acoperă raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Conform Acordului de finanțare, costul general pentru crearea Infrastructurii de Management al Deșeurilor Solide (MDS) este estimat în valoare de 200 mln. Euro din care face parte nemijlocit Zona nr.8. Investiția este planificată pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, care dispun de Studii de Fezabilitate finalizate și de acorduri de mediu.

Un butic Chanel din Paris, prădat de hoți. În câteva minute au furat marfă de milioane de euro

Magazinele de lux din capitala Franței rămân extrem de vulnerabile în fața hoților. 

Un butic Chanel din centrul Parisului a suferit pagube estimate între 6 și 10 milioane de euro, după ce 4 bărbați au dat o spargere spectaculoasă la ora 5 dimineața, scrie stirileprotv.ro.

Indivizii s-au năpustit cu un jeep în vitrina magazinului ca să forțeze intrarea.

După ce au sustras numeroase obiecte de valoare, au incendiat mașina respectivă și au fugit cu un alt vehicul. Operațiunea n-a durat mai mult de câteva minute.

În urmă cu trei săptămâni, magazinul de bijuterii Harry Winston, situat pe același bulevard Montaigne, a fost vizat de un jaf armat cu un prejudiciu de milioane de euro.


 

A fost efectuat primul zbor direct din România către SUA, după 20 de ani. Compania este fondată de doi moldoveni
Articolul anterior
Un drum din sectorul Buiucani al Capitalei, renovat integral după zeci de ani de așteptare
Articolul următor