Medicii din China, copleşiţi de numărul mare de pacienţi infectaţi cu Covid, nu au fost pregătiți. Secţiile de ATI sunt pline

Spitalele din China sunt arhipline, în urma creşterii numărului de pacienţi infectaţi cu Covid. Medicii spun că nu mai fac faţă, în secţiile de ATI nu mai sunt locuri, iar oamenii se tem că virusul va face din ce în ce mai multe victime.

În mai mult de 3 decenii de medicină de urgență, medicul Howard Bernstein, stabilit la Beijing, a declarat că nu a văzut niciodată așa ceva. Pacienții sosesc la spital în număr tot mai mare; aproape toți sunt vârstnici și mulți sunt foarte bolnavi, cu simptome de COVID și pneumonie, potrivit Reuters citat de observatornews.ro.

Medicii nu fac faţă numărului mare de pacienţi internaţi cu Covid

Relatarea medicului Howard Bernstein reflectă mărturii similare din partea personalului medical din întreaga China, care se străduiește să facă față pandemiei, luna aceasta, după ce China a schimbat brusc politicile sale stricte privind COVID, care erau anterior stricte. Relaxarea a fost urmată de un val de infecții la nivel național.

Acesta este de departe cel mai mare focar de infecție din țară de la începutul pandemiei în orașul central Wuhan, în urmă cu trei ani. Spitalele guvernamentale și crematoriile din Beijing au întâmpinat, de asemenea, dificultăți în această lună, pe fondul cererii mari.

„Spitalul este pur și simplu copleșit de sus până jos”, a declarat Bernstein pentru Reuters la sfârșitul unei ture „stresante” la spitalul privat Beijing United Family Hospital din estul capitalei.

Secția de terapie intensivă este plină”, la fel ca și departamentul de urgență, clinica de febră și alte secții, a spus el.

„Mulți dintre ei au fost internați în spital. Nu se ameliorează într-o zi sau două, așa că nu există flux și, prin urmare, oamenii continuă să vină la Urgențe, dar nu pot urca la etaj în camerele de spital”, a spus el. „Sunt blocați la Urgențe zile întregi”.

Tot mai multe persoane ajung la spital cu simptome Covid

În ultima lună, Bernstein a trecut de la a nu fi tratat niciodată un pacient COVID la a vedea zeci de pacienți pe zi.

„Cea mai mare provocare, sincer, este că eu cred că am fost pur și simplu nepregătiți pentru asta”, a spus el.

Sonia Jutard-Bourreau, în vârstă de 48 de ani, medic-șef la spitalul privat Raffles din Beijing, a declarat că numărul pacienților este de cinci-șase ori mai mare decât în mod normal, iar vârsta medie a pacienților a crescut cu aproximativ 40 de ani, ajungând la peste 70 de ani în decurs de o săptămână.

„Este întotdeauna același profil”, a spus ea. „Adică majoritatea pacienților nu au fost vaccinați”.

Pacienții și rudele lor vizitează Raffles pentru că spitalele locale sunt „copleșite”, a spus ea, și pentru că doresc să cumpere Paxlovid, tratamentul COVID produs de Pfizer, pe care multe locuri, inclusiv Raffles, îl au în criză.

„Ei vor medicamentul ca pe un înlocuitor al vaccinului, dar medicamentul nu înlocuiește vaccinul”, a spus Jutard-Bourreau, adăugând că există criterii stricte pentru situațiile în care echipa ei îl poate prescrie.

Jutard-Bourreau, care, la fel ca Bernstein, lucrează în China de aproximativ un deceniu, se teme că ce este mai rău din acest val din Beijing nu a ajuns încă.

Tot mai mulţi medici infectaţi cu virusul, încercând să salveze alţi pacienţi

În altă parte în China, personalul medical a declarat pentru Reuters că resursele sunt deja solicitate la limită în unele cazuri, deoarece nivelurile de COVID și de îmbolnăvire în rândul personalului au fost deosebit de ridicate.

O asistentă medicală din orașul Xian, situat în vestul țării, a declarat că 45 din cele 51 de asistente medicale din departamentul său și tot personalul din departamentul de urgență au contractat virusul în ultimele săptămâni.

„Există atât de multe cazuri pozitive printre colegii mei”, a declarat asistenta de 22 de ani.Wang. „Aproape toți medicii sunt de acord cu ea”.

Wang și asistentele de la alte spitale au declarat că li s-a spus să se prezinte la serviciu chiar dacă sunt testate pozitiv și au o febră ușoară.

Jiang, o asistentă în vârstă de 29 de ani de la o secție de psihiatrie a unui spital din provincia Hubei, a declarat că prezența personalului a scăzut cu peste 50% în secția sa, care a încetat să mai accepte noi pacienți. Ea a spus că lucrează în ture de peste 16 ore cu un sprijin insuficient.

„Mă îngrijorează faptul că, dacă pacientul pare a fi agitat, trebuie să îl imobilizezi, dar nu poți face acest lucru cu ușurință singur”, a spus ea. „Nu este o situație grozavă în care să te afli”.

Personalul medical, îngenunchiat de numărul mare de cazuri Covid din spitale

Medicii care au vorbit la Reuters au declarat că sunt cel mai mult îngrijorați de persoanele în vârstă, dintre care zeci de mii ar putea muri, potrivit estimărilor experților.

Mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19 în China, a estimat firma britanică de date medicale Airfinity, oferind un contrast dramatic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din țară.

Comisia Națională de Sănătate nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta îngrijorările exprimate de personalul medical.

China nu a raportat niciun deces din cauza COVID pe continent în cele șase zile până duminică, a declarat duminică Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, chiar dacă crematoriile s-au confruntat cu o cerere în creștere.

China și-a restrâns definiția pentru clasificarea deceselor ca fiind legate de COVID, numărându-le doar pe cele care implică pneumonie sau insuficiență respiratorie cauzate de COVID, ridicând semne de întrebare în rândul experților mondiali în domeniul sănătății.

„Nu este vorba de medicină, ci de politică”, a declarat Jutard-Bourreau. „Dacă mor acum cu COVID, este din cauza COVID. Rata de mortalitate acum sunt cifre politice, nu medicale.”

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Cutremur în Sudul Moldovei. Epicentrul seismului a fost la Galați

Seismografele au înregistrat un cutremur ușor în sudul Moldovei. În ziua de 22 Ianuarie 2025 la ora 15:37:28 (ora locală a României) s-a produs în zona Moldovei, județul Galați, un cutremur cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 5.0km, comunică Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, scrie gândul.ro.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km V de Galați, 31km NV de Brăila, 52km SE de Focșani, 80km S de Bârlad, 83km V de Izmail, 86km NE de Buzău, 87km NV de Tulcea.

Evident, nu au fost înregistrate pagube materiale.

“Galeria Sufletelor” – Bal caritabil în susținerea artei din Moldova, sâmbătă, 25 ianuarie

Pe 25 ianuarie 2025, în eleganta sală Queen Residence, va prinde viață un spațiu unic — „Galeria Sufletelor”. Un eveniment în format privat, unde fiecare invitat este parte dintr-o singură poveste! Aceasta nu este doar o expoziție, ci o seară în care arta devine o punte către lumea emoțiilor și a sensurilor. Fiecare lucrare prezentată nu este doar un tablou, ci o reflectare a vieții, țesută din emoții, amintiri și speranțe.

Veți descoperi mai mult decât imagini – veți simți suflete care vă vorbesc prin culori și linii. Povești despre durere, transformate în frumusețe. Povești despre liniște, în care ia naștere un nou sens. Povești despre inspirație, care se răspândește precum un val, schimbând totul în jur.

Punctul culminant al serii va fi un performance imersiv, care va ghida într-o călătorie filosofică
a sufletului – o experiență profundă care va invita oaspeții să reflecte asupra propriei călătorii.
Momentul final va fi o licitație caritabilă, unde arta devine o adevărată forță a schimbării.
La licitație vor fi prezentate 9 tablouri unice, fiecare purtând o semnificație profundă și o energie
creatoare. În plus, veți avea ocazia să licitați pentru 3 Art-Coins – loturi speciale care vă oferă
posibilitatea de a comanda un tablou personalizat, creat special pentru dumneavoastră de Aliona Barbei Turiac.

Această seară este despre Artă care oferă Speranță!

Fondurile strânse la licitația caritabilă vor sprijini cinci copii talentați din familii defavorizate.
Acești copii vor avea șansa unică de a-și dedica timpul creației, explorând lumea artei, picturii și
modelajului.

Credem că arta nu doar descoperă talente, ci poate schimba destine. Cu sprijinul vostru, acești copii vor avea posibilitatea să învețe timp de un an întreg, să-și dezvolte abilitățile și, poate, să descopere un potențial extraordinar care le va transforma viața.

Această expoziție este despre noi. Despre oameni. Despre modul în care, prin artă, putem întinde o mână de ajutor, inspira și oferi speranță. Fiecare tușă de pensulă, fiecare melodie, fiecare pas din această poveste este parte dintr-un tablou mai mare, pe care îl creăm împreună.

Despre Aliona Barbei Tureac – O voce puternică în lumea artei contemporane

Aliona Barbei Tureac este o artistă a cărei operă îmbină măiestria tehnică cu o expresivitate profundă, captivând privitorii prin utilizarea vibrantă a culorilor, texturilor și luminilor. Picturile sale sunt o reflexie a călătoriei sale personale și creative, fiecare lucrare fiind o fereastră către sufletul său și un exemplu al dedicării și pasiunii sale absolute pentru artă.

De-a lungul a cinci ani de creație intensă, a realizat peste 300 de lucrări de artă, incluzând picturi în ulei și lucrări grafice. Procesul ei artistic este unul continuu, fiecare lucrare fiind o reflectare a căutării interioare și a dorinței de a aduce noi perspective asupra artei contemporane.

Debutul oficial a avut loc pe 12 decembrie 2020, la Chișinău, când a organizat prima sa expoziție,
intitulată „Chipul Femeii”, la galeria ABT Art Studio. Această expoziție a fost mai mult decât un
simplu eveniment artistic — a fost un manifest cultural și social, ce a marcat începutul implicării
sale în proiecte caritabile prin intermediul artei.

Expoziția a inclus și o licitație caritabilă, organizată în sprijinul Veronicăi, o fetiță cu dizabilități.
Aliona a oferit trei lucrări, iar datorită generozității participanților, s-au colectat fonduri în valoare de 4000 de euro, care au fost direcționate către achiziționarea unui scaun rulant special. Acest moment a subliniat misiunea sa de a aduce nu doar frumusețe prin artă, ci și speranță și sprijin pentru cei în
nevoie.

Cu o carieră bogată în expoziții solo și de grup, Aliona a expus lucrări remarcabile precum seria
„Mirror of Venus” și „Synesthesia,” explorând teme universale precum feminitatea, introspecția și conexiunile umane. Proiectele sale au inclus atât spectacole performative îndrăznețe, cât și inițiative de caritate, care au adus artă în sprijinul comunității.

Prin arta sa, Aliona își propune să îmbogățească percepția privitorului, oferind o experiență
multisenzorială ce transcende simpla contemplare vizuală. Lucrările sale pot fi admirate în spații
publice și private, inclusiv în galerii, restaurante fine dining și centre de design.
Inspirată de dorința de a reflecta esența vieții, Aliona continuă să redefinească granițele artei, creând o punte între privitor și lumea sa interioară.

Expoziții Notabile:
● “Venera’S Mirror” (2021) – Feminitatea explorată printr-o colecție complexă.
● “Synesthesia” (2023) – Artă multisenzorială, în care simțurile fuzionează.
● “Retrospectiva” (2024) –Podul care leaga trecutul de viitor demonstrând cum arata poate fi un
element cheie în dezvoltarea personală și a societății.
● Participare la proiectul MAW „Moldova Art Week” (2024) – Transformarea orașului Chișinău
într-o galerie deschisă, accesibilă tuturor.

Astăzi, Aliona își continuă misiunea de a aduce frumusețea și complexitatea artei mai aproape de oameni, rămânând una dintre cele mai inovatoare voci artistice din Moldova și nu numai.

Opt victime, între care un copil de 11 ani, după un accident înfiorător în Constanța, în Constanța. Imactul a fost devastator
Articolul anterior
Important! În următorii 10 ani, țara noastră intenționează să construiască noi rețele de gaze naturale
Articolul următor
Close menu