Medicii din diasporă, invitați să se angajeze în spitalele de acasă. Ce funcții li se propun

Medicii din diasporă sunt invitați să se angajeze la spitalele din Moldova. Conform modificărilor la regulamentul de activitate, câte un loc în Consiliile de administrare le revine doctorilor care au plecat din țară, scrie realitatea.md.

Actualmente, sunt vacante poziții la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Institutul de Cardiologie, Policlinică Stomatologică Republicană, Spitalul Clinic al Ministrului Sănătății, Spitalul Clinic Bălți, Spitalele de Psihiatrie din Bălți și Orhei, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Spitalul și Policlinica de Stat, spitalele raionale Briceni, Dondușeni, Soroca, Glodeni, Sîngerei, Telenești, Nisporeni, Hîncești, Anenii Noi, Basarabeasca, Taraclia.

CV-ul și cererile pentru a pretinde la posturile vacante pot fi depuse la Direcția personal medical din cadrul Ministerului Sănătății, precizează funcționara.

Maia Sandu pleacă în Italia unde se va întâlni cu diaspora din 7 orașe

Președintele Maia Sandu a anunțat că va efectua o vizită în Italia pentru a se întâlni cu reprezentanții diasporei noastre din 7 orașe din nordul țării, informează unica.md.

Dragi cetățeni din nordul Italiei, vă invit să discutăm în acest sfârșit de săptămână despre Planul meu pentru Moldova. Am nevoie de implicarea voastră și de ajutorul fiecăruia pentru a duce la îndeplinire obiectivele de dezvoltare a Republicii Moldova”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Reprezentabții diasporei din Italia sunt așteptați la următoarele întâlniri:

Milano, 27 septembrie, 18.00

Locație: Starhotels Business Palace Milano, Via Privata Pietro Gaggia, 3, 20139 Milano, Italia

Link înregistrare: https://bit.ly/MILANO-27-septembrie

Torino, 28 septembrie, 10.00

Locație: Sala teatrului Santuario di Santa Rita Da Cascia (via Giuseppe Vernazza 28/B)

Link înregistrare: https://bit.ly/TORINO-28-septembrie

Parma, 28 septembrie, 15.00

Locație: Starhotels du Parc, Viale Piacenza, 12/c, 43100 Parma PR, Italia

Link înregistrare: https://bit.ly/PARMA-28-septembrie

Bologna, 28 septembrie, 19.30

Casa di quartiere Katia Bertasi (via Aristotile Fioravanti 18/3, 40129, Bologna)

Link înregistrare: https://bit.ly/BOLOGNA-28-septembrie

Padova, 29 septembrie, 10.00

Locație: Cinema Porto Astra (via Santa Maria Assunta, 20)

Link înregistrare: https://bit.ly/PADOVA-29-septembrie

Verona, 29 septembrie, 15.00

Locație: Veronamercato S.P.A, Sede Direzionale, Sala Convegni, (Via Sommacampagna, 63D/E, 37137, Verona)

Link înregistrare: https://bit.ly/VERONA-29-septembrie

Brescia, 29 septembrie, 18.00

Locație: ProBrixia, Centro Congressi Brescia (via Luigi Einaudi 23)

Link înregistrare: https://bit.ly/BRESCIA-29-septembrie

Europa, lovită de furtuna Ashley! În România temperaturile vor scădea cu până la 12 grade

Începând din acest weekend, România va fi traversată de un nou val de aer rece, care va fi adus de furtuna Ashley. Temperaturile vor scădea cu până la 12 grade, în termometre, iar vântul va sufla cu peste 100 km/h. Iată informațiile mai jos, în articol, scrie gandul.ro

Potrivit meteorologilor, Europa va fi traversată, de la vest spre est, de furtuna Ashley. După ce ciclonul Boris a făcut ravagii în mai multe state europene, inclusiv în România, acum continentul va fi traversat de un val de aer rece. Specialiștii în meteorologie se așteaptă ca temperaturile să oscileze și să scadă cu până la 12 grade, în termometre. De altfel, sunt așteptate precipitații și vânt puternic.

Furtuna Ashley va traversa România: temperaturi mai scăzute, ploi și vânt puternic

Furtuna Ashley va aduce rafale puternice de vânt și precipitații însemnate cantitativ, începând cu finalul acestei săptămâni. Vântul va sufla cu peste 100 km/h, arată Antena 3 CNN.

Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de duminică, 29 septembrie 2024, furtuna va ajunge în România.

Meteorologii români au transmis estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni, până la data de 21 octombrie 2024. În prima săptămână a lunii octombrie, meteorologii anunță că regimul pluviometric va fi normal pentru perioada respectivă și că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată, spre deosebire de cea specifică acestui interval.

În săptămâna 7-14 octombrie, nivelul de precipitații va fi normal, iar temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate, spre deosebire de cele specifice perioadei.

Moldova cere ajutorul UE pentru agricultori: 27 de scrisori oficiale, adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia

27 de scrisori oficiale, adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, prin care Moldova solicită sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească, au fost semnate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, inițiativa fondului a fost discutată ulterior și la întrevederea ministrului Bolea cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Este o „reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Moldova, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani”, precizează MAIA.

Fondul de Dezvoltare și Solidaritate își propune să-i ajute financiar pe agricultori, să contribuie la modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.

În cadrul declarației făcute la Bruxelles, ministrul moldovean Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE, pentru ca sectorul agricol din R. Moldova să progreseze și să contribuie la stabilitatea economică a regiunii. Demnitarul a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între Uniunea Europeană și R. Moldova.

„Am făcut un pas important astăzi, adresându-mă omologilor noștri europeni, partenerilor de dezvoltare. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia, în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Bolea.

Săptămâna trecută, agricultorii au protestat în regiuni și în fața Președinției, cerând șefului statului să trimită Parlamentului pentru revizuire legea cu privire la măsurile de sprijin acordat fermierilor, după seceta din acest an. Documentul a fost votat în data de 13 septembrie. Potrivit agricultorilor, deputații nu au luat în considerare propunerile înaintate de Asociația Forța Fermierilor. Totodată, ei au refuzat să participe la ședința Consiliului Economic de pe lângă minister, „atât timp cât Vladimir Bolea este ministru”.

Maia Sandu pleacă în Italia unde se va întâlni cu diaspora din 7 orașe
Articolul anterior