Cadou pentru cadrele medicale din Europa aflate în prima linie a luptei cu pandemia: o săptămână de cazare în Ibiza.
Autoritățile de pe insula spaniolă au ținut să le mulțumească astfel celor care au salvat și continuă să salveze atât de multe vieți.
Cel puțin 60 de proprietăți, inclusiv hoteluri de cinci stele, au fost de acord să-și pună locurile de cazare la dispoziția cadrelor medicale.
Există, însă, o condiție: oferta este valabilă pentru lunile aprilie, mai sau octombrie ale anului viitor, adică în afara sezonului turistic. O idee similară a avut și compania Turkish Airlines, care le oferă o reducere de 40% cadrelor medicale din toată lumea.
„Mașina de viol” a Rusiei. Mărturii cutremurătoare ale supraviețuitoarelor ucrainene siluite cu Kalașnikovul, electrocutate și batjocorite în piața publică
Femei, bărbați și copii din Ucraina își găsesc curajul de a vorbi despre ororile trăite în urma agresiunii rusești. De la violuri în masă până la torturi cu electroșocuri, victimele descriu o strategie sistematică de distrugere psihologică, scrie adevărul.ro
Zeci de femei, bărbați și chiar copii au avut curajul povestească despre violurile în serie, tortura și umilința din partea soldaților ruși. Deși doar 376 de victime au înaintat declarații oficiale, experții cred că numărul real este de zece ori mai mare, potrivit Daily Mail.
Halyna, o văduvă de 62 de ani, era singură acasă când soldații ruși i-au bătut la ușă spunând că „caută naziști”. Au forțat-o, sub amenințarea armei, să alerge goală prin zăpadă, iar apoi au agresat-o sexual într-un mod de neimaginat, folosind o armă de tip Kalașnikov.
Într-un alt caz, Olha Cherniak, în vârstă de 49 de ani, a fost obligată să asculte cum fiul ei adolescent era torturat într-o celulă vecină, în timp ce soldații ruși o amenințau că îl vor viola. A fost ținută aproape un an într-o celulă de 3×3 metri, împreună cu alte șase femei, torturată cu electroșocuri până la pierderea cunoștinței, forțată să stea în picioare ore întregi și împiedicată să folosească toaleta.
Tetiana, 61 de ani, a văzut cum soțul ei a fost împușcat în fața ei, apoi a fost trântită la pământ și violată. A reușit să evadeze, dar a fost prinsă și violată din nou. În ciuda traumei, Tetiana refuză să renunțe: „După un timp mi-am zis: Sunt ucraineancă, porcilor! Credeți că m-ați violat, că m-ați umilit până când nu am mai vrut să trăiesc? Nici vorbă – nu vă dau satisfacția asta!”
O altă supraviețuitoare, Liudmyla Mefodiivna, în vârstă de 77 de ani, profesoară pensionară din Myroliubivka, a fost lovită cu patul armei în față, soldații spărgându-i dinții. După ce a fost violată, unul dintre soldați i-a aruncat un glonț și i-a spus: „Un singur sunet și te omor cu asta”.
Numărul violențelor sexuale comise de armata rusă este mult mai mare
Acestea sunt doar câteva dintre cele 376 de mărturii adunate până acum de Procuratura Generală a Ucrainei privind violențele sexuale comise de armata rusă, inclusiv împotriva copiilor. Experții afirmă însă că cifra reală ar putea depăși 4.000 de cazuri, multe victime neavând curajul sau posibilitatea de a vorbi.
Unul dintre aceste cazuri este și cel al lui Oleksandr Gudilin, 34 de ani, fost prizonier de război, care a povestit cum un camarad a fost forțat să comită un act sexual asupra sa. El însuși a fost dezbrăcat cu forța și electrocutat de nenumărate ori. „La început părea totul relativ civilizat, dar când am fost bătut zdravăn în rinichi, mi-am dat seama că nimeni nu respectă Convenția de la Geneva. Te pun să stai sub duș și te electrocutează. Atunci am simțit cu adevărat cât de bine conduce apa electricitatea”, a declarat Oleksandr.
Mulți supraviețuitori se tem să își spună povestea de rușine sau din teama reacției din partea comunității. Alții, deși au scăpat cu viață, se întreabă la ce ar folosi să denunțe ororile trăite.
Organizația SEMA Ucraina – o rețea de supraviețuitori
Rețeaua SEMA Ucraina, care reunește supraviețuitoare ale acestor atrocități, consideră că este esențial ca aceste fapte să fie documentate. Ele vorbesc despre o „mașină de viola Rusiei”, un sistem conceput pentru a zdrobi voința poporului ucrainean de a lupta.
„Este o metodă sistematică, un comportament copiat și repetat. Este o metodă de a distruge motivația unei persoane de a lupta”, explică Alisa Kovalenko, cineastă și una dintre primele membre ale SEMA. „Când ești atât de traumatizat, mai ai puterea să te răzvrătești? E o distrugere nu doar a individului, ci și a legăturilor sale cu familia, cu comunitatea. E un atac asupra demnității”, a adăugat aceasta.
Alisa vorbește din propria experiență. În 2014, în timpul unei călătorii în Donetsk, a fost răpită de forțele ruse. A fost acuzată că este lunetistă, bătută și dusă într-o bază a separatiștilor pro-ruși, unde un ofițer rus a forțat-o să se dezbrace, apoi a violat-o. „Te simți ca un animal paralizat, ca un obiect. Ești gol pe dinăuntru. Nu-mi mai simțeam trupul. După ce s-a oprit, a spus: «Nu s-a întâmplat nimic»” mărturisește ea.
Eliberarea ei a fost posibilă datorită intervenției partenerului ei, Stephane, jurnalist și tatăl fiului lor, Theo. „Când am plecat, acel ofițer rus, pe care îl porecliseră Grom, mi-a spus că trebuie să-i mulțumesc că nu m-a omorât.”
Abia în 2020, Alisa a reușit să-și spună oficial povestea, datorită Irynei Dovhan, fondatoarea SEMA. Iryna însăși este o supraviețuitoare. În 2014, a fost violată și torturată de forțele pro-ruse, apoi umilită public – legată de un stâlp, cu un steag ucrainean pe umeri și o pancartă pe gât pe care scria că ucide copii. Fotografia ei bătută a devenit virală, iar ea a reușit să părăsească Donetsk.
Documentarul „Traces”
De atunci, Iryna documentează crimele Rusiei și încearcă să ajute victimele să-și recapete demnitatea. „Dacă rămâneam distrusă, înseamnă că dușmanii și-au atins scopul. Dar dacă reușesc să-mi continui viața, este ca o palmă peste față pentru ei”, spune ea în documentarul „Traces”.
Documentarul, semnat de Alisa Kovalenko și Marysia Nikitiuk, va fi lansat în toamna lui 2025. El spune poveștile acestor femei și bărbați care, în ciuda traumei, au decis să vorbească.
„Noi doar continuăm să facem ceea ce facem, fără să știm dacă se va face vreodată dreptate”, spune Alisa. „Poate nu se va întâmpla nici peste 20 de ani. Dar măcar trebuie să documentăm. Este minimul pe care îl putem face.”
SEMA a trimis deja o scrisoare către Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, cerând ca Rusia să fie inclusă pe „Lista Rușinii” a Națiunilor Unite, care cuprinde statele ce folosesc sistematic violența sexuală ca armă de război.
Vacanța de Paște din acest an vine cu 10 zile libere pentru elevi
Vacanța de Paște din acest an vine cu 10 zile libere pentru elevi, în perioada 19–28 aprilie 2025 – timp ideal pentru odihnă, joacă și activități frumoase în familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pentru ca această perioadă să fie cu adevărat una liniștită și sigură, Primăria Municipiului Chișinău vine cu câteva recomandări pentru părinți, elevi și comunitate:
• Să ne asigurăm că cei mici sunt mereu supravegheați, mai ales când ies afară sau petrec timp online.
• Să le reamintim regulile de circulație și cum să se ferească de pericole atunci când sunt singuri.
• Să știe cum să reacționeze în caz de urgență și cui să ceară ajutor.
• Să le oferim alternative sigure și distractive: jocuri, ieșiri în aer liber, ateliere creative sau citit .
Ce trebuie să facă elevii și copiii pentru a fi în siguranță în vacanță:
• Să fie atenți în trafic și să traverseze doar pe la trecerile de pietoni, respectând semnele rutiere.
• Să nu plece singuri în locuri necunoscute și să anunțe mereu părinții unde merg.
• Să nu vorbească cu persoane necunoscute, nici în viața reală, nici online.
• Să nu accepte cereri de prietenie sau invitații de la străini pe rețelele sociale.
• Să nu se joace cu focul.
• Să ceară imediat ajutorul unui adult sau să sune la 112 dacă se simt în pericol.
De asemenea, Primăria Chișinău solicită cadrelor didactice să discute cu elevii, înainte de vacanță, despre importanța unui comportament responsabil și a respectării regulilor de siguranță.
Vă urăm sărbători luminate și o vacanță în siguranță.
Havuzurile din Capitală, pornite înaintea sărbătorilor pascale
Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi a pus în funcțiune astăzi, 17 aprilie, toate fântânile arteziene care se află în gestiunea sa, informează unica.md.
”În aceste zile, în preajma sărbătorilor Pascale sunt puse în funcțiune havuzurile din Capitală.
Toate sunt verificate de către specialiști.”, anunță Primăria municipiului Chișinău.