Medicul care a plecat din Rusia, pleacă și din Moldova: ”Am obosit! După 4 luni de luptă stupidă – o valiză, o gară și țara următoare”

Un tânăr medic din orașul Krasnodar, care s-a mutat în Moldova cu intenția de a-și găsi un loc de muncă și de a învăța limba, pleacă din țară după o „luptă stupidă” cu reglementările Ministerului Sănătății.

DoctorAlexEat, terapeut și student absolvent – așa se prezintă pe rețeaua de socializare – a postat regulat videoclipuri pe TikTok cu povești despre călătoria și viața sa în Moldova. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri, acesta și-a cerut scuze pentru absența îndelungată, explicând-o prin nevoia de a conștientiza tot ceea ce se întâmplă.

Point.md, citat de stiri.md scrie că medicul a citat celebra frază a lui Boris Elțin „Sunt obosit, plec” și a spus că pleacă din Moldova pentru un loc de muncă în care să poată lucra după specialitatea sa. „După 4 luni de luptă stupidă – o valiză, o gară și țara următoare”, a spus el.

Medicul a continuat să descrie exact cu ce a avut de-a face. Explicând alegerea Moldovei ca loc de reședință, tânărul specialist a remarcat că căuta o țară în care să fie înțeles, în care să aibă suficiente resurse financiare și în care să-și poată găsi un loc de muncă.

„Am fost indus în eroare de informațiile de pe internet – sunt foarte limitate – despre muncă. Adică se pare că există o recunoaștere reciprocă a diplomelor și o lipsă frenetică de medici”, a menționat el, adăugând cu regret că a greșit când s-a axat pe această informație, deși „posturi medicale vacante nu sunt doar multe, ci sunt un număr foarte mare” în toată Moldova.

Potrivit lui, un loc de muncă într-o clinică privată pentru un medic rus a fost găsit chiar a doua zi, iar apoi a urmat traducerea diplomelor și a altor documente, certificarea acestora de către un notar și trei luni de așteptare a unei scrisori din partea Ministerului Sănătății.

După ce a primit răspunsul, medicul Tiktoker a fost extrem de surprins. S-a dovedit că va trebui să plătească aproape 10.000 de euro pentru doi ani de studii în sistemul sanitar din Moldova. 

„Costul educației și potențialul salariu – nu sunt deloc compatibile! Plătește 10.000 de euro pentru a primi 10.000 de lei?”, s-a mirat acesta.

Cetățenii moldoveni care au studiat în străinătate nu sunt supuși unor reguli atât de stricte, iar un originar din Rusia ar fi mulțumit de o abordare similară. În decursul povestirii sale, el și-a exprimat recunoștința față de deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Radu Marian, pentru că a încercat să-i acorde asistență. Drept urmare, medicului i s-a explicat: este imposibil să-și rezolve problema din cauza legilor țării care acționează conform standardelor europene.

„Desigur, înțeleg totul perfect, dar având o lipsă nebună de personal!… Am un număr uriaș de cunoștințe care s-au întors în Moldova și au plecat aici – analiști de afaceri, specialiști IT, ingineri… Oameni, pentru a căror cunoștințe se plătește foarte mult, au plecat din Moldova. Care reguli și legi europene, când țările se luptă acum pentru specialiști, se luptă pentru creier și creează condiții pentru specialiști?”, este surprins migrantul.

În concluzie, el a spus că pleacă miercuri din Chișinău, însă nu a menționat destinația. Medicul și-a exprimat din nou regretul față de soarta Moldovei și a instituțiilor sale medicale.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Ucraina, deconectată de la energia electrică în urma atacurilor masive de azi! Se așteaptă deconectări și în Moldova
Articolul anterior
Întreruperi masive de curent în toată țara! Andrei Spînu: ”Se întâmplă în urma bombardamentelor asupra sistemului energetic ucrainean din ultima oră”
Articolul următor