Medicul-erou, care a fost înmormântat la marginea cimitirului

Ecaterina Litvinschi este medicul de 79 de ani care a fost răpus de virusul Covid-19. Ieri, femeia a fost condusă pe ultimul drum de către cei apropiați. Într-o postare pe facebook, nepotul medicului a dezvăluit cum au descurs funeraliile.

separator

Potrivit rudelor, medicul a fost înhumat la marginea cimitirului Sf. Lazăr din Chișinău.

”Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi, care a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîşcani circa 35 de ani”, scrie Iurie Botnari.

,,A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1. Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului.

Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?

Mulțumim canalului ProTV Chișinău ce a dezvăluit oarecare informație despre Ecaterina Litvinschi, mulțumim și unui medic de la urgență, un coleg al doamnei Litvinschi, care tot a dezvăluit informație despre istoria contaminării dnei Ecaterina și care acum se teme că va fi concediat.

Cum am mai scris, chiar când Ecaterina Litvinschi a fost înternată în spitalul ”Toma Ciorba” administrației spitalului a făcut presiune asupra ei să nu dezvăluie informația, că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112.

Dacă doamna Litvinschi este un erou al serviciului medical, se credea, că eroii ar trebui să rămână în veci în inimile celor, cui medicul-erou le-a salvat viața și sănătatea, fiind cu timpul instalat un memorial în cinstea eroilor medici, dar se face impresia, că se va face tot posibilul să se uite de istoria acestor medici. Ea spera să fie înmormântată alăturea cu soțul ei Daniil Litvinschi, fost doctor la spitalul cu pricina ”Toma Ciorba”, dar nu a fost dat să se îndeplinească această dorință, fiind înmormântați separat, în diferite capete ale cimitirului. E dureros încă și aceea, că odată cu decesul dnei Ecaterina, ea deja a fost ștearsă din lista eroilor de către angajații Spitalului Clinic Republican. Două ore au căutat angajații de la morgă actul de identitate a regretatei, ce era ascuns în hainele ei si dus în frigider odată cu cadavrul, măcar că era înțeles în prealabil, că va fi transmis prin persoana de serviciu la întrare în spital.

Ași vrea să atenționez Primăria mun. Chișinău la calitatea serviciilor de funerare prestate de Î.M. ”Combinatul servicii funerare”. Fiind achitate toate serviciile de funerare, combinatul a trimis la morgă doar șoferu mașinii specializate, fără persoanele care trebuiau să îmbarce sicriul în mașină, ba chiar o angajată a întreprinderii contactată la telefonul mobil, și-a permis să ridice vocea, la întrebarea, de ce nu se prestează serviciile pe deplin. Numai datoriită șefului de la morgă dl Melnic Eugeniu, a fost organizată îmbarcarea sicriului în automobil de către subalternii lui. Vă mulțumesc mult!!!

Noi am făcut totul, ca mama, bunica, mătușa să fie înmormântată cât de cât omenește, respectând și unele canoane bisericești în acest timp groaznic pentru țara noastră. Dar totodată, a-și vrea s-o întreb pe dna ministru Dumbrăveanu, oare această femeie cu literă mare, erou al serviciului medical (cum a fost menționată de dumneavoastră) nu a meritat și o mică atenție din partea ministerului, nu mai vorbind și din partea statului? A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului din partea Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, inclusiv și a statului. Cu așa apreciere a muncii personalului medical, în Moldova chiar vor rămâne să muncească doar pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani (d.n. 28.06.1940). Da, dna Dumbrăveanu, la cei 80 de ani neîmpliniți, la care ea spera să ajungă, dar nu 70 de ani, cum dumneavoastră a-ți menționat într-o emisiune la TV.

Vreau să-i mulțumesc pe toți prietenii, colegii, pe oamenii de bună credință, internauții pentru susținere, înțelegere și condoleanțe, colegilor de serviciu ai doamnei Ecaterina Litvinschi pentru aprecierea dumneaei ca o adevărată profesionistă, un medic de categorie superioară, o persoană cu suflet mare și cu o deosebită decenţă. Totodată, ar fi momentul să fie interogat șeful secției Rîscani care face presiuni asupra colectivului sa tacă, dacă nu îi dă afară din lucru. Ce a apărut un ”boeraș” prin mahala? Dumnezeu s-o odihnească în pace în împărația cerurilor!!!

P.S. Sperăm, că degrabă vom scăpa de nenorocirea ce a căzut pe țărișoara noastră și vom aprecia pe deplin pe acei care au fost pe adevărate practici și au rezolvat probleme și pe acei, care au fost pur și simplu statiști și au manipulat numai cu cifre”, a mai dezvăluit bărbatul.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Un copil de 8 ani a fost ajutat de milițienii transnistreni să ajungă la mama sa, în Chișinău
Articolul anterior
Cum sunt îngrijiți bolnavii internați la spitalul ,,Toma Ciorbă”! Foto
Articolul următor