Melitopolul ocupat de ruși devine ținta unui nou asalt ucrainean: „Dacă el cade, întreaga apărare rusă până la Herson se prăbușește”

Orașul a fost ocupat de trupele ruse în prima parte a invaziei și are o poziție strategică vitală pentru „podul terestru” dintre Donbas și Crimeea, pe care Rusia și-l dorește cu orice preț, scrie New York Times.

Ukraine hits Russian base in Melitopol, 200 occupiers dead: Ukrainian  official | TVP World

Ucraina și-a sporit în ultima vreme eforturile menite să izoleze forțele rusești din orașul Melitopol și să le reducă și capacitatea de luptă.

Melitopol, un oraș strategic vital, controlat de ruși, pare să devină astfel un punct central în următoarea fază ofensivă majoră ucraineană, care are scopul de a împinge forțele rusești din sudul Ucrainei, observă New York Times.

Datorită poziției sale strategice, la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii feroviare cruciale care leagă Rusia de Crimeea ocupată și de alte teritorii pe care Moscova le controlează în sudul Ucrainei, Melitopol este cunoscut ca fiind poarta de intrare în peninsulă.

Kievul a folosit atacuri cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, misiuni de sabotaj și asasinate cu țintă precisă pentru a se concentra asupra orașului, care se află la aproximativ 65 km în spatele liniilor de front din regiunea Zaporojie.

Un pod din zonă, care traversează râul Molochna, a fost sabotat luni seară – o acțiune pe care atât Kievul, cât și Rusia au atribuit-o forțelor ucrainene – înregistrările video arătând că doi piloni care susțineau pasarela au fost aruncați în aer.

Distrugerea acestui pod a compromis practic o rută-cheie de aprovizionare a Rusiei către Melitopol, dinspre sud.

Atât oficialii ucraineni, cât și cei ruși au vorbit despre recentele atacuri ale Kievului și despre încercările acestuia de a lovi centrele de comandă rusești, depozitele de muniții și rutele de aprovizionare.

Este o strategie deja aplicată cu succes în alte puncte ale frontului – Herson, spre exemplu.

Saltul spre Crimeea

Nu este clar deocamdată dacă loviturile din Melitopol au fost concepute ca un semn la o ofensivă sau au avut scopul de a distrage atenția rușilor, pentru a permite un atac în altă zonă a frontului – de asemenea o tactică folosită de Kiev.

Dar analiștii militari le-au descris ca fiind semnificative.

În orice caz, preluarea controlului în Melitopol ar putea ajuta forțele ucrainene să recupereze nu numai întreaga regiune Zaporojie, ci și restul regiunii vecine Herson.

Aceste eventuale victorii le-ar putea oferi apoi ucrainenilor o cale de a alunga forțele rusești până în Crimeea, pe care rușii o controlau încă înainte de invazia din februarie.

„Toate acestea depind complet de Melitopol”, a declarat Alexei Arestovici, un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, zilele trecute.

„Dacă Melitopol cade, întreaga apărare rusă până la Herson se prăbușește, iar forțele armate ucrainene sar direct la granița cu Crimeea”, a spus el.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Fetiță de 8 luni, găsită de tată moartă în pătuț, după ce a fost diagnosticată cu ,,o banală răceală”
Articolul anterior
Twitter intră în datorii, pentru că Elon Musk nu își plătește facturile lunare
Articolul următor