Mesajul lui Volodimir Zelenski din Harkov, bombardat de armata rusă: Ei fac o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor

Rusia este condusă de oameni care vor să facă o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor și satelor, divizarea oamenilor și ștergerea granițelor naționale prin război. Declarația a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Harkov, un oraș aflat alături de Rusia și care este bombardat pentru al treilea an consecutiv.

În discursul său, liderul de la Kiev a menționat că nicio țară nu ar fi în stare să oprească acest război pornit de Rusia de una singură – fiind necesară implicarea comunității internaționale, scrie www.deschide.md, care citează presa ucraineană.

„Pentru ei, este o plăcere să dea foc. Știm cu toții cu cine avem de-a face. Rusia este condusă de oameni care vor să facă o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor și satelor, divizarea oamenilor și ștergerea granițelor naționale prin război. Nu există nicio națiune care să poată opri singură un astfel de război, fără ajutor. Este necesară implicarea liderilor mondiali.

Sunt acum în Harkov, un oraș din estul Ucrainei care, din păcate, se află foarte aproape de granița cu Rusia. Ce înseamnă asta pentru Harkov? Al treilea an de teroare constantă. Mai mult de un milion de oameni trăiesc în acest oraș. În fiecare zi și noapte, armata rusă bombardează acest oraș, în marea majoritate cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare aeriană pe care Rusia le folosește pentru a provoca teroare la sol. Nu există niciun cartier sau stradă din Harkov care să nu fi suferit de pe urma acestei cruzimi regulate. Rusia a suplimentat aceste lovituri cu bombe ghidate aruncate din avioane. Aviația rusă vine aproape de frontiera noastră de stat și lansează aceste bombe direct în oraș. Este o armă de distrugere și oricine din orice parte a lumii, de la Sao Paulo la Harbin, ar percepe acest lucru în același fel, ca pe un act de teroare. La fel ca și toate celelalte bombardamente rusești asupra a sute de alte orașe și sate ale noastre. Unele dintre ele, cândva pline de viață, sunt acum transformate în cenușă, fără oameni. Ele reprezintă acum pustietăți arse, reprezentând cele mai oribile consecințe ale războiului. Război pe care noi nu l-am vrut în Ucraina, pe care nu l-am provocat și în care Ucraina se apără de tentativele Rusiei de a ne lua resursele și teritoriile și de a distruge identitatea noastră națională. Și lumea vede acest lucru.

În spatele meu sunt cărți arse de proiectilele rusești. Aici a fost una dintre cele mai mari edituri din Ucraina. Aici au fost răniți oameni, din nefericire au fost și oameni uciși. Temperatura aici nu a reușit să ajungă la 451 de grade Fahrenheit, dar asta e ceea ce liderii lor în Rusia vor, chiar temperaturi și mai înalte. Și nu doar pe teritoriul Ucrainei. Rusia amenință aproape toate țările vecine. Rusia este singura țară care a capturat o centrală nucleară și o folosește pentru șantaj radioactiv. Nu există niciun lucru care nu ar deveni armă în mâinile Rusiei, inclusiv foametea. Și exact acest lucru a fost simțit de toată lumea în timp ce Ucraina a fost afectată de blocada navală a Rusiei. Rusia este unica sursă de agresiune și încearcă în mod constant să extindă războiul. Chiar acum, în aceste zile, noi ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc de încă o tentativă de asalt a Rusiei. Rusia pregătește acțiuni ofensive la 90 de kilometri spre vest de aici. Ei acumulează noi trupe în apropierea frontierei noastre. Cel care face acest lucru nu vrea pace” a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a menționat că Rusia nu este interesată de un dialog.

„Vrea Rusia un dialog? Ucraina are cea mai mare experiență din lume în ceea ce privește minciunile Rusiei în timpul negocierilor. Și exact de aceea sunt necesare eforturi globale. Summitul Global pentru Pace al liderilor pe care Rusia nu-i va putea înșela. Acest summit va arăta cine din lume vrea cu adevărat să oprească războiul și nu doar să ceară un armistițiu, care, inevitabil, va fi încălcat de rachetele și focurile de artilerie rusești, la fel cum s-a întâmplat de zeci de ori anterior.

Împreună cu Elveția, ne pregătim pentru un astfel de summit. Începe pe 15 iunie. Peste 80 de țări și-au confirmat participarea. Și continuăm să lucrăm cu liderii, invitându-i să se alăture summitului”, a adăugat el.

În acest sens Volodimir Zelenski a venit cu un apel către liderii mondiali să sprijine Summitul pentru Pace.

„Fac apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor Summitului Global pentru Pace – la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei. Nu vrem să vedem Carta ONU arsă la fel ca aceste cărți. Și sperăm că nici dumneavoastră nu vreți acest lucru. Vă rugăm, arătați-vă leadershipul în avansarea păcii. Pace reală, nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite. Vă rugăm să sprijiniți Summitul pentru Pace cu leadershipul și participarea dumneavoastră personală”, a conchis președintele ucrainean.

O profesoară de educație fizică din capitală, care a maltratat un elev, a fost achitată de judecători

O tânără profesoară de educație fizică din capitală a fost achitată, după ce i-a aplicat unui elev de 15 ani o pedeapsă, soldată cu internarea minorului la spital. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs pe 9 decembrie 2020, când un grup de elevi a întârziat la ora de educație fizică. Pentru a pedepsi minorii, profesoara i-a obligat să execute 100 de genuflexiuni/fiecare. Deși unul dintre copii, la un moment dat, a acuzat dureri în regiunea picioarelor, profesoara i-a ordonat să finalizeze numărul indicat de exerciții.

În rezultat, peste două zile, minorul a fost internat în IMSP „V.Ignatenco”, unde s-a aflat următoarele două săptămâni, fiind diagnosticat cu „rabdomioliza mușchilor”.

Fiind audiată, profesoara nu și-a recunoscut vina. Totodată, avocații inculpatei au precizat că aceasta nu poate fi trasă la răspundere pentru „tratament inuman”, și asta pentru că liceul în care activează nu este autoritate publică, iar inculpata nu are statut de „persoană publică”.

În aceste circumstanțe, instanța a dispus achitarea profesoarei, menționând că acțiunile sale „nu întrunește elementele infracțiunii”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

De menționat că acum șapte luni, o profesoară din Telenești, la fel, a fost achitată, după ce a bătut și umilit un copil de 12 ani în fața clasei. Ca și în acest caz, avocații au atras atenția asupra faptului că articolul incriminat se aplică doar în raport cu persoane publice ori persoane care acţionează cu titlu oficial.

sursa: www.deschide.md

Rapperul Magnat se căsătorește! Cine este iubita artistului

Maxim Salcuțan, sportiv și luptător, cunoscut de asemenea în lumea muzicii ca rapperul Magnat, și-a cerut iubita în căsătorie. Gestul romantic a fost făcut în timpul unei călătorii a celor doi, chiar de ziua de naștere a partenerei artistului.

Crina Dulgheru este creatoare de conținut pentru rețele sociale și cofondatoare a unui brand de genți împletite.

Maxim Salcuțan și-a conturat popularitatea în special după ce a lansat, în luna mai anul curent, hitul „Dă-mă, mamă, după Iura”. Textul piesei este scris de Magnat, Feoctist și Sergiu Vetrilă, iar producția muzicală este semnată de Radu Duminică.

Autoritățile locale pot beneficia de sprijin de până la 15.000 de dolari pentru implementarea inițiativelor locale

Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori, pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea inițiativelor locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.

Programul este lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova în parteneriat cu Cancelaria de Stat. Printre primăriile care au decis să aplice, se numără și cea a comunei Trușeni, unde locuiesc peste 10 mii de oameni. Prioritățile autorităților locale sunt asigurarea locuitorilor cu apă potabilă, reparația drumului de acces spre comună și construcția unui sistem de canalizare.

„Noi avem de fapt mai multe necesități, dar cea mai strigentă este lipsa sistemului de canalizare, cu toate că noi am început deja procesul de construcție acestor rețele, localitatea este una destul de impunătoare ca teritoriu, în afară de aceasta avem nevoie și de 45 de kilometri de rețea, plus patru stații de pompare”, a declara primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi.

La fel ca și autoritățile locale, oamenii care locuiesc în Trușeni își doresc condiții decente de trai, locuri de muncă și o infrastructură modernă.

„Poate ne va ajuta în sat, că nu avem canalizație, multe trebuie, drumuri stricate, asta”.

„Foarte bine o să ajute, iaca drumurile se vor face, canalizația o vor termina în tot satul. Nu au unde lucra oamenii, aici în sat a fost fermă au lucrat oamenii, acum se duc toți peste hotare”.

„Iaca uitați-vă după ploi, drumurile, canalizațiile acum trebuie făcute, s-a făcut canalizația, trebuie de făcut din nou, iată aici”.

„De exemplu, drumul în sat, este într-o stare rea și trebuie de făcut investiții anume în el”.

Pe lângă ajutorul financiar, programul va consolida și capacitățile autorităților locale de a identifica și implementa soluții inovative, care să sporească dezvoltarea locală și calitatea vieții oamenilor.

„Programul la prima etapă va oferi un program de mentorat pentru autoritățile locale ca să înțeleagă care sunt provocările demografice cu care se confruntă o anumită localitate, se va elabora împreună cu autoritățile locale un profil demografic”, a menționat managerul programului, Valentina Istrati.

Potrivit reprezentaților UNFPA, în proiect vor fi implicate 10 localități pilot, care vor fi selectate de către un comitet de evaluare. Proiectul este finanțat de Guvernul Elveției, iar perioada de implementare este septembrie 2024 – mai 2026.

Anunțul Casei Regale cu privire la starea actuală de sănătate a lui Kate Middleton
Articolul anterior
O recentă descoperire ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru cea mai gravă formă de leishmanioză
Articolul următor