Mesajul Maiei Sandu înaintea turului II al prezidențialelor din România

 Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj video înaintea turului II al prezidențialelor din România, informează unica.md.

„Cei care cred că România ar fi mai puternică şi mai prosperă fără Uniunea Europeană – priviţi spre Republica Moldova. Vedeţi cât de mult a avansat România în ultimele două decenii şi cu cât greu s-a descurcat Republica Moldova. Acum 18 ani noi nu am avut şansa să aderăm la Uniunea Europeană împreună cu România, dar nu ne-am pierdut speranţa, muncind din greu ca să ajungem parte a acestei familii mari, europene, cât de curând posibil. În această lume tot mai incertă avem nevoie unii de alţii, avem nevoie să ne susţinem reciproc. Împreună suntem mai puternici. Ştim ce înseamnă despărţirea – granițe închise şi tăcerea impusă de un regim ce ne-a vrut străini unul faţă de celălalt; interdicţia de a circula, comunica, de a ne îmbrăţişa. Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare. Vedeţi ce face Kremlinul cu vecinii săi. Îi şantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeţi ce face cu proprii cetăţeni. Îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autorităţile.

Da, democraţiile noastre nu sunt perfecte, dar revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi, către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem să fim din nou separaţi. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze din nou relaţia Bucureștiului cu Chișinăul. Dimpotrivă, avem şansa să ne regăsim în marea familie europeană. Şi nu vrem să ratăm această şansă. Pe 1 şi 8 decembrie mergem la vot. Alegem Parlamentul României şi președintele României. Eu voi merge la vot pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace cu o voce puternică în lume şi cu un nivel înalt de trai pentru toţi cetăţenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a spus preşedintele Maia Sandu.

Miss Univers 2024 riscă să rămână fără titlu și coroană

Daneza Victoria Kjær Theilvig, recent încoronată Miss Universe, a devenit ținta criticilor în mediul online după ce a publicat o înregistrare video virală în care fredonează cunoscuta melodia „Empire State of Mind” a rapperului american Jay-Z, scrie hotnews.ro.

Controversa a început după ce Theilvig a postat pe TikTok un scurt videoclip în care fredona melodia înregistrată de Jay-Z în 2009 alături de Alicia Keys. Deși daneza a filmat videoclipul cu ocazia unei vizite la Empire State Building din New York, emblematicul oraș american despre care e cântecul lui Jay-Z, numeroși utilizatori ai TikTok au criticat-o fiindcă a repetat un vers care include cuvântul „n****”, a cărui folosire de către persoanele albe este considerată tabu în SUA.

Criticile care au început pe TikTok față de Theilvig, încoronată Miss Universe la concursul ce a avut loc pe 16 noiembrie au continuat și pe alte rețele de socializare.

„Nu pot să cred că văd asta în timp real”, a comentat unul dintre criticii ei, în timp ce un altul a scris: „Fato, CE?”. „Hey, deci, asta e nebunesc”, și-a exprimat alt internaut opinia. „Ei [îți] vor lua acea coroană”, a afirmat un alt comentariu.

Unii internauți i-au luat însă apărarea. „O femeie albă cântă un cântec al unui bărbat negru și e numită rasistă de gloata woke. Ea nu are niciun motiv să își ceară scuze”, a scris un comentator pe „X”, rețeaua de socializare deținută de Elon Musk.

În pofida comentariilor care i-au luat apărarea, Organizația Miss Universe a declarat într-un comunicat că Theilvig nu știa că versurile cântecului ar putea cauza controverse și că ea a șters videoclipul la scurt timp după ce acest lucru i-a fost adus la cunoștință.

„Atât Victoria cât și echipa noastră recunosc importanța încurajării unui mediu de respect, inclusivitate, și conștientizare culturală în tot ceea ce facem”, a afirmat comunicatul remis de Organizația Miss Universe.

„Acest moment a fost o reamintire valoroasă a responsabilității noastre de a rămâne sensibili față de perspectivele diverse ale comunității noastre globale”, mai afirmă comunicatul citat de The New York Post.

Un copil de 11 ani se zbate între viață și moarte, după ce a încercat să imite un video de pe TikTok

Un copil de 11 ani se află în stare gravă după ce a căzut de la patru metri înălțime, în timp ce încerca să reproducă o provocare văzută pe TikTok, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc într-un centru comercial din Paris, iar minorul a suferit fracturi multiple, fiind transportat de urgență la spital, relatează AFP, conform de News.ro. Potrivit poliției, copilul a căzut de pe marginea unei scări rulante de la o înălțime de patru metri, în timp ce încerca să imite o provocare văzută pe TikTok, într-un centru comercial din zona Le Passage du Havre. În urma impactului, copilul a suferit fracturi multiple. Bunica victimei, aflată la fața locului, a alertat imediat părinții copilului, care a fost transportat în stare gravă la Spitalul Robert-Debré, unde medicii îl monitorizează atent, viața sa fiind în continuare în pericol.

Patriarhul rus Kirill: ”Creștinii nu trebuie să se teamă de sfârșitul lumii”

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că nu este nevoie să se stârnească frica în jurul armelor nucleare, deoarece creștinii nu se tem de sfârșitul lumii, scrie Ucrainska Pravda, scrie digi24.ro.

„Frica în jurul unor posibile scenarii apocaliptice, alarmismul excesiv și speculațiile cu privire la problema nucleară nu sunt utile din punct de vedere spiritual. Inamicul omenirii încearcă să semene anxietate în inimile oamenilor … deoarece este mai ușor să manipuleze o persoană lipsită de lumea spirituală … Nu este nevoie să participăm la toate acestea.

Creștinii nu se tem de așa-numitul sfârșit al lumii. Îl așteptăm pe Domnul Isus, care va veni în mare glorie, va distruge răul și va judeca toate națiunile.”, a declarat Kirill la sesiunea plenară a celui de-al XXVI-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus Declarația lui Kirill trebuie pusă în context. Ea nu se referă la amenințările cu un atac nuclear – din ce în ce mai multe în ultima vreme – pe care diverse personalități din aparatul de stat rus le-au făcut la adresa Occidentului. Subiectul este legat de așa-numitele linii roșii rusești, care au vizat în diferite momente livrările de tancuri Leopard, rachete occidentale și avioane de luptă F-16 către Ucraina, atacuri cu drone asupra Rusiei și multe altele. Ucraina a depășit în mod repetat aceste așa-zise linii roșii care ar fi fost stabilite de Kremlin.

Cu toate acestea, nici măcar intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei (operațiunea Kursk) și controlul ucrainean asupra a sute de așezări rusești nu au condus la o reacție fundamental nouă din partea Rusiei ca răspuns la astfel de acțiuni. La 19 noiembrie, Putin a aprobat chiar doctrina nucleară actualizată a Rusiei. De această dată, „lansarea de rachete balistice” împotriva Rusiei a fost considerată una dintre condițiile pentru utilizarea armelor nucleare.

De ziua leului, BNM pune în circulație monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”
Articolul anterior
Curtea Constituţională a României a reluat azi discuția despre sesizarea privind anularea alegerilor, în timp ce BEC renumără voturile din primul tur
Articolul următor