Mesajul ministrului Educației Anatolie Topală cu prilejul începerii noului an de studii

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a venit cu um mesaj cu prilejul începerii noului an de studii.

”Dragi elevi, studenți, profesori și părinți, Vă felicit cu ocazia zilei de 1 septembrie, care marchează începutul anului școlar și care, simbolic, este percepută de către întreaga societate drept Ziua Cunoștințelor.

Începutul anului școlar înseamnă noi aspirații, noi obiective, noi idei, noi proiecte, noi forțe cu care pornim pe calea cunoștințelor.

Ultimii ani au fost extrem de dificili pentru noi toți. Avalanșa de crize ne-a pus la încercare capacitatea de rezistență și ne-a determinat să fim mai flexibili, să ne ajustăm pașii din mers. Deși nu am putut prevedea un asemenea iureș de evenimente de amploare majoră, noi am făcut față provocărilor prin eforturi comune. Pentru aceasta mulțumesc profesorilor, managerilor școlari, părinților, tuturor celor care au contribuit la diminuarea impactului negativ al acestor crize asupra învățământului.

Suntem conștienți de faptul că învățământul online pe durata pandemiei a lăsat amprente negative asupra proceselor de predare-învățare-evaluare. Prin urmare, împreună, consolidat, am reușit să organizăm și să desfășurăm, în anul trecut de studii, procesul educațional preponderent în sălile de clasă, iar rezultatele la testările și examenele naționale din acest an au demonstrat că elevii noștri au reușit să însușească materia prevăzută de curriculumul școlar.

Anul de învățământ 2022-2023 îl începem cu noi provocări, dar suntem încrezători că vom reuși să ne organizăm tot atât de bine ca în anul precedent, valorificând experiențele dobândite, astfel încât procesul didactic să se desfășoare în sălile de clasă, în condiții de normalitate.

Viața noastră, lumea în care trăim se schimbă cu o viteză de neimaginat, iar amploarea și intensitatea acestor transformări ne depășesc uneori capacitățile și resursele de care dispunem. La nivel global educația este în plin proces de transformare, de relansare.

Pentru a face față schimbărilor vom depune efort susținut ca să îmbunătățim sistemul educațional din țara noastră, transformându-l, astfel încât să le dezvoltăm copiilor, tinerilor competențele necesare pentru viață, pentru a putea răspunde provocărilor unei societăți în schimbare. Ne asumăm această responsabilitate socială.

În prezent, Ministerul Educației și Cercetării își trasează direcțiile prioritare de activitate pentru următoarea perioadă, prin proiecte de politici publice precum Strategia de dezvoltare „Educația 2030” și Strategia națională de Tineret. De asemenea, după aproape un deceniu de implementare, cu scopul alinierii la tendințele actuale de dezvoltare a societății, suntem în proces de actualizare a Codului educației al Republicii Moldova. În acest context, facem apel ca să ne fiți alături prin implicare activă în procesul de definitivare și îmbunătățire a calității și conținutului acestor documente, astfel încât ele să înglobeze viziunea noastră comună, asumată, cu privire la asigurarea unei dezvoltări sustenabile a țării și să răspundă necesităților și așteptărilor fiecăruia dintre noi.

Cu prilejul începerii noului an școlar, vă urez sănătate, inspirație, să vă mențineți optimismul și forța creatoare pe tot parcursul anului, pe care vi-l doresc cât mai reușit și plin de succes.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării”

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Copiii au revenit fizic la școală! Felicitări tuturor celor care au pășit în clasa întâi, dar și cadrelor didactice
Articolul anterior
Maia Sandu a participat la ceremonia de inaugurare a anului academic la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”
Articolul următor