Mesajul ministrului Educației Anatolie Topală cu prilejul începerii noului an de studii

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a venit cu um mesaj cu prilejul începerii noului an de studii.

”Dragi elevi, studenți, profesori și părinți, Vă felicit cu ocazia zilei de 1 septembrie, care marchează începutul anului școlar și care, simbolic, este percepută de către întreaga societate drept Ziua Cunoștințelor.

Începutul anului școlar înseamnă noi aspirații, noi obiective, noi idei, noi proiecte, noi forțe cu care pornim pe calea cunoștințelor.

Ultimii ani au fost extrem de dificili pentru noi toți. Avalanșa de crize ne-a pus la încercare capacitatea de rezistență și ne-a determinat să fim mai flexibili, să ne ajustăm pașii din mers. Deși nu am putut prevedea un asemenea iureș de evenimente de amploare majoră, noi am făcut față provocărilor prin eforturi comune. Pentru aceasta mulțumesc profesorilor, managerilor școlari, părinților, tuturor celor care au contribuit la diminuarea impactului negativ al acestor crize asupra învățământului.

Suntem conștienți de faptul că învățământul online pe durata pandemiei a lăsat amprente negative asupra proceselor de predare-învățare-evaluare. Prin urmare, împreună, consolidat, am reușit să organizăm și să desfășurăm, în anul trecut de studii, procesul educațional preponderent în sălile de clasă, iar rezultatele la testările și examenele naționale din acest an au demonstrat că elevii noștri au reușit să însușească materia prevăzută de curriculumul școlar.

Anul de învățământ 2022-2023 îl începem cu noi provocări, dar suntem încrezători că vom reuși să ne organizăm tot atât de bine ca în anul precedent, valorificând experiențele dobândite, astfel încât procesul didactic să se desfășoare în sălile de clasă, în condiții de normalitate.

Viața noastră, lumea în care trăim se schimbă cu o viteză de neimaginat, iar amploarea și intensitatea acestor transformări ne depășesc uneori capacitățile și resursele de care dispunem. La nivel global educația este în plin proces de transformare, de relansare.

Pentru a face față schimbărilor vom depune efort susținut ca să îmbunătățim sistemul educațional din țara noastră, transformându-l, astfel încât să le dezvoltăm copiilor, tinerilor competențele necesare pentru viață, pentru a putea răspunde provocărilor unei societăți în schimbare. Ne asumăm această responsabilitate socială.

În prezent, Ministerul Educației și Cercetării își trasează direcțiile prioritare de activitate pentru următoarea perioadă, prin proiecte de politici publice precum Strategia de dezvoltare „Educația 2030” și Strategia națională de Tineret. De asemenea, după aproape un deceniu de implementare, cu scopul alinierii la tendințele actuale de dezvoltare a societății, suntem în proces de actualizare a Codului educației al Republicii Moldova. În acest context, facem apel ca să ne fiți alături prin implicare activă în procesul de definitivare și îmbunătățire a calității și conținutului acestor documente, astfel încât ele să înglobeze viziunea noastră comună, asumată, cu privire la asigurarea unei dezvoltări sustenabile a țării și să răspundă necesităților și așteptărilor fiecăruia dintre noi.

Cu prilejul începerii noului an școlar, vă urez sănătate, inspirație, să vă mențineți optimismul și forța creatoare pe tot parcursul anului, pe care vi-l doresc cât mai reușit și plin de succes.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării”

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Copiii au revenit fizic la școală! Felicitări tuturor celor care au pășit în clasa întâi, dar și cadrelor didactice
Articolul anterior
Maia Sandu a participat la ceremonia de inaugurare a anului academic la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”
Articolul următor