ÎPS Mitroplit Vladimir a adresat o pastorală prilejuită de Luminata sărbătoare a Nașterii Mîntuitorului Iisus Hristos, informează unica.md.
”Vă adresez această pastorală prilejuită de Luminata sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca pe un îndemn de a ne apropia de El, Domnul păcii, a cărui stăpânire e pe umărul Lui și care iată S-a născut nouă Prunc.
Să ne apropiem prin înălțarea cugetului, prin deschiderea sufletului și a inimii, prin rugăciunea și împărtășirea cu El în Sfânta Liturghie. El S-a apropiat de noi. Dumnezeu-“Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi “(Ioan 1, 14), ca să arate cât de mult vrea să ne apropiem și noi, unul de altul, cu dragoste și bunătate. În cartea Faptele Apostolilor, Apostolul Petru, vorbind în casa sutașului Corneliu despre Iisus Hristos Mântuitorul a tot omul și a tuturor popoarelor spune că “Acesta a umblat făcând bine şi vindecând pe toţi cei asupriţi” (Fapte 10, 38).
Sărbătorirea Nașterii Domnului nu poate să însemne doar îmbrăcarea hainelor noi pentru a arăta bine de sărbătoare, nici pregătirea meselor pentru a desfăta împărătește pântecele. Să ne gândim la cei ce n-au o haină de sărbătoare și nici una de zi cu zi. Să nu mâncăm pe săturate fără a fi potolit foamea cuiva. Adevărata prăznuire este întâi de toate conștientizarea chemării de către Fiul lui Dumnezeu la această lucrare de a face binele, de a fi solidari, de a aduce liniște, încurajare, nădejde și pace celor sugrumați de tragedia vieții lor.
Câte faceți oamenilor, chiar și celor “mai mici” dintre oameni, Mie le faceți, spune Domnul în Sfânta Evanghelie. Să ne învățăm a face binele. Să practicăm binele și atunci lumina adusă în viața cuiva ne va lumina drumul nostru spre Hristos, precum oarecând steaua a călăuzit pe cei ce căutau Pruncul, ca să-I aducă daruri. Dincolo de sensul profund teologic al darurilor aduse de magi, însuși momentul acesta al aducerii lor, notat cu grijă de Evanghelistul Matei, are menirea să ne spună că suntem cu adevărat creștini atunci când dăruim oamenilor darurile spirituale și darurile materiale necesare vieții lor. Orice dar trebuie oferit și cu dăruirea de sine, care alungă oricare interes propriu și menține în inimile noastre doar dorința curată de a trăi porunca Domnului, ce ne învață să ne iubim aproapele, ca pe noi înșine. Să râvnim duhovnicește la darul adus de El: îndumnezeirea, intrarea și conviețuirea noastră cu Dumnezeu întru Împărăția Sa.
Iubiții mei fii şi fiice duhovnicești,
La praznicul Naşterii Pruncului Mântuitor mă duce gândul la fiecare dintre voi. La cei de acasă și la cei plecați departe, din diasporă, cu îndemnul părintesc de a cultiva bunătatea. Doresc ca bunătatea care zvâcnește în noi în ziua acestei minunate prăznuiri a Nașterii Domnului să cuprindă sufletele noastre ale tuturor și să ne însoțească zi de zi de-a lungul anilor, ca totdeauna să ducem peste tot bucurie, speranță și lumină. Sufletele să ne abunde de dragoste și bunătatea să pătrundă peste tot: în instituțiile publice și private, în grădinițe și școli, în spitale și aziluri, în penitenciare și-n tot locul din țara noastră și din lume. Fie că activăm acolo sau doar le vizităm, să le facem locuri curate și sfinte, unde nu este invidie, ipocrizie, corupție și alte depravări morale, ci să fie ospitaliere ca acea peșteră din Betleem, care în răcoarea ei a primit cu căldură pe Dumnezeu și pe oamenii, care-L căutau să I se închine.
Cu arhierești binecuvântări, Vă urez sărbătorire sfântă a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, a Cărui nume este Emanuel (Isaia 7, 14), ce se tâlcuieşte “cu noi este Dumnezeu”.
Cu noi este Dumnezeu, să înțelegem, neamuri, și să ne plecăm Lui, căci cu noi este Dumnezeu!
La mulți ani!
Sărbători binecuvântate!”, se arată în mesajul mitropolitului.