Mesajul speakerului Parlamentului, Igor Grosu, cu prilejul Anului Nou 2023: ,,Un an în care am vrea să revină pacea în regiune”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj către cetățeni în ajunul Anului Nou.

”Dragi cetățeni,

Cu pași rapizi intrăm în anul 2023 – un an în care am vrea să revină pacea în regiune, un an în care am vrea ca nimeni să nu să se mai trezească de exploziile bombelor sau să stea pe întuneric și în frig.

Pe toate acestea le-am văzut în 2022 – un an complicat, un an al provocărilor, greutăți despre care credeam că fac parte din trecut, din istorie.

Am rămas uniți, solidari cu aproapele nostru și fermi în decizia de a fi o țară liberă, europeană. Deja de 11 luni, dumneavoastră, dragi oameni ai Moldovei, v-ați deschis brațele, casele și inimile pentru a-i primi pe vecinii noștri ucraineni. Am trecut împreună printr-un an în care ați demonstrat rezistență, solidaritate și înțelepciune. Despre bunătatea noastră, a moldovenilor, s-a dus vestea în lumea întreagă, iar despre Moldova s-a vorbit cu prețuire ca despre „o țară mică cu inimă mare”. Să fim mândri de țara noastră chiar și în cele mai grele timpuri este o realizare pentru care vă sunt recunoscător.

Chiar dacă ne confruntăm cu crize foarte complicate, am ținut minte mereu și am urmat angajamentele noastre, pentru care am primit încrederea dvs. În 2023 vom continua proiectul de reconstruire a țării – un stat în care legea e egală pentru toți, iar instituțiile funcționează în interesul oamenilor. Vom îndeplini obiectivul nostru comun – de a crea un stat puternic, care are grijă de cetățenii săi. Avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre voi pentru a reuși. Pentru ca Moldova să reușească!

În pragul sărbătorilor de iarnă, vă doresc să vă bucurați de căldura oamenilor dragi, să-i aveți alături și să fiți sănătoși. În anul care vine să rămânem solidari, să ne ținem împreună și să păstrăm unitatea în țara noastră.

La mulți ani, oameni ai Moldovei!”, a scris Igor Grosu.

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Caz șocant! O echipă de pe ambulanță a fost agresată de o pacientă beată, după ce a fost trezită din somn

În timpul misiunii de serviciu, cu o echipă de asistență medicală urgentă s-a produs un incident neplăcut la data de 8 ianuarie. Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel la ora 16:17 pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei doamne de 35 ani, pe motivul ,,traumă la cap”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipa SAMU Botanica a intervenit la domiciliu, unde a fost întâmpinată și condusă în apartament de prietenul femeii, care a solicitat ambulanța, spunând că aceasta fiind în stare de ebrietate a căzut de la propria înălțime și s-a lovit la cap. Pacienta dormea în pat și a fost trezită de prietenul său, neîntemeiat aceasta a devenit agresivă.

La tentativa echipei AMU de a examina, pacienta a lovit cu piciorul asistenta medicală și a împins infirmierul, sărind la bătaie, imediat echipa AMU a solicitat ajutorul poliției, care a sosit în scurt timp și urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

În acest sens, colaboratorii IMSP CNAMUP condamnă orice act de violență și vin cu un îndemn către cetățeni să fie mai buni și mai receptivi față de cei, care-și supun viețile unui risc enorm și intervin prompt la fiecare urgență medicală! Astfel de comportamente agresive pun în pericol nu doar sănătatea și siguranța echipelor AMU, dar și calitatea serviciilor medicale prespitalicești oferite comunității!

Mai mulți angajați de la CFM nu și-au primit salariile de jumătate de an

Criza financiară continuă la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Mai mulți feroviari nu și-au primit salariile de jumătate de an. Angajații stației Ghidighici au primit abia în decembrie leafa pentru iulie. Oamenii spun că sunt disperați și cred că singura soluție este un proces în instanță. De cealaltă parte, directorul interimar al întreprinderii, Serghei Tomșa, a refuzat să comenteze.

Zinaida Sturza activează la stația Ghidighici de aproape patru decenii. Ea coordonează operațiunile ce țin de mersul trenurilor și manevrarea acestora. Pentru a ajunge la serviciu, face naveta zilnic. Vine de la Sipoteni, raionul Călărași, la peste 50 de kilometri distanță.

„Eu de la Călărași mă trezesc la ora 04:00 dimineața, mă îmbrac și vin cu trenul, ajung la 07:00 la lucru și seara mă duc cu trenul. E obositor, pierdem ore pe drum”, a menționat Zinaida Sturza, transmite Moldova1.

Moldova 1 i-a telefonat directorului interimar al CFM, Serghei Tomșa, pentru a afla când vor fi achitate restanțele salariale. Acesta a spus că nu oferă niciun comentariu pe motiv că este zi de odihnă.

Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, când a scăzut tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa. Tot de atunci, feroviarii au început să-și primească salariile cu întârziere de câteva luni. Pierderile estimative ale întreprinderii au constituit peste 180 de milioane de lei.

Premierul Natalia Gavrilița, mesaj de felicitare în ajunul Anului Nou
Articolul anterior
Pe ultima sută de metri! Rusia crește exportul de motorină, înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor UE
Articolul următor