Meta a lansat noua sa reţea de socializare, Threads

Meta a lansat miercuri noua sa reţea de socializare, numită Threads, o platforma de „microblogging” cu caracteristici similare celor ale Twitter, o ameninţare pentru grupul lui Elon Musk deja fragilizat, relatează AFP.

Meta a lansat noua sa reţea de socializare, Threads

„Să mergem. Bine aţi venit pe Threads”, a scris CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, pe contul său de pe Threads, o postare care a strâns câteva mii de „like-uri” în câteva minute, un semn că noul venit în reţelele sociale are o ascensiune în forţă, transmite Agerpres.ro.

Dacă s-ar dovedi că site-ul nu ar fi accesibil în Uniunea Europeană, Meta nu a comunicat mai mult despre disponibilitatea acestuia în altă parte decât în Statele Unite.

„Aplicaţia de conversaţii scrise a Instagram”. Aceasta este descrierea Threads pe Apple Store.

„Sperăm că (Threads) poate fi o platformă deschisă şi primitoare pentru discuţii”, a scris patronul Instagram Adam Mosseri.

Lansarea Threads survine la doar patru luni de la primele ecouri ale proiectului şi la doar câteva zile după un nou episod la Twitter, a cărui reţea de socializare are unele restricţii.

Elon Musk a anunţat sâmbătă că Twitter va restricţiona temporar numărul postărilor citite pe Twitter pentru a limita utilizarea masivă a datelor din reţeaua socială de către terţi, în special în vederea alimentării modelelor de inteligenţă artificială.

Concret, platforma va limita citirea la 6.000 de mesaje pe zi pentru conturile verificate, la 600 pentru utilizatorii neverificaţi şi la 300 pentru noile conturi neverificate.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian, la Oslo

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Mihail Popșoi a avut astăzi, 7 mai, la Oslo, o întrevedere cu omologul său norvegian, Espen Barth Eide.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian la Oslo

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală, asistența Norvegiei oferită pentru dezvoltarea Republicii Moldova, mersul reformelor implementate de țara noastră, dar și situația regională, transmite Știri.md. 

Un alt subiect pe care l-au abordat a fost deschiderea unui oficiu diplomatic la Chișinău.  

„Omologul meu norvegian a menționat că, înființarea acestui oficiu, în viitorul apropiat, reprezintă sprijinul pentru Republica Moldova și pentru parcursul european al țării. I-am mulțumit Ministrului de Externe pentru faptul că, Norvegia este alături de Republica Moldova în drumul spre Uniunea Europeană”, menționează Mihail Popșoi. 

Ministrul de Externe s-a aflat la Oslo în perioada 6-7 mai, alături de președinta Maia Sandu, într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei. 

„Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova efectuează o vizită de stat în Norvegia. Această primă vizită este o mare oportunitate de a aduce cooperarea dintre Republica Moldova și Norvegia la un nou nivel”, precizează oficialul. 

Măsuri stricte pentru transparența și corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului

Peste 29.000 de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a implementat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora. Astfel, în perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în opt raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă.

Directoarea adjunctă a Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia, unul dintre raioanele unde vor fi trimiși observatori la examenele de absolvire a gimnaziului, consideră că măsura este binevenită la această etapă, însă pentru a asigura calitatea educației în țara noastră sunt necesare eforturi suplimentare, cum ar fi înființarea unor centre raionale de examinare, după modelul celor de la Bacalaureat, transmite radiomoldova.md.

„Dacă în fiecare centru raional deja sunt două centre amenajate de evaluare a Bacalaureatului s-ar putea, poate, la nivel raional, de organizat încă două centre de evaluare și elevii de la treapta gimnazială să fie toți în centrele respective de evaluare. Examenul de Bacalaureat a demonstrat că această organizare este eficientă și este foarte bună. S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice din treapta de liceu, atitudinea elevilor, imaginea școlii, în general”, susține directoarea adjunctă a Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia. 

MEC a luat această măsură în contextul discrepanțelor semnificative dintre notele obținute de elevi la examenele de absolvire a gimnaziului și cele de la Bacalaureat, din cele opt raioane, a explicat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aceasta a mai spus că o parte din lucrări vor fi reevaluate centralizat pentru a se asigura că lucrurile s-au derulat corect.

„Noi venim ca să asigurăm că fiecare copil își ia nota binemeritată. Vom reevalua circa 30 de procente din lucrările care vor fi evaluate mai întâi de către comisiile raionale municipale”.

Lilia Ivanov a mai precizat că la examenele de Bacalaureat se vor aplica aceleași reguli din anii precedenți. Astfel, peste 18 mii de candidați sunt așteptați la Bac în cele 93 de centre de examinare, dintre care 2000 sunt restanțieri.

„Colegii noștri sunt în toiul pregătirilor, urmează în luna mai să organizăm sesiunile de instruire cu președinții și secretarii centrelor de bacalaureat. Elevii cunosc în care centru de Bacalaureat vor susține probele de examen”.

Precizăm că sesiunea de absolvire a gimnaziului se va desfășura în perioada 3-13 iunie.

O altă inițiativă a Ministerului Educației privind desfășurarea examenelor pentru elevii clasei a IX-a ține de instalarea camerelor de supraveghere video în sală, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventualele fraude. Cel mai probabil, măsura va fi implementată în anul 2025, potrivit ministrului Dan Perciun.

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor

Într-un efort concertat pentru protejarea mediului și prevenirea efectelor nocive asupra sănătății publice, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției, au întreprins măsuri decisive împotriva cazurilor de ardere ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice.

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor

Potrivit Inspectoratului Pentru Protecția Mediului, de către inspectorii de mediu au fost desfășurate o serie de acțiuni de control și monitorizare în mai multe raioane ale țării.

Drept urmare, au fost identificate și sancționate persoanele contraveniente care au încălcat prevederile legale referitoare la modul adecvat de gestionare a deșeurilor.

„În conformitate cu Dispoziția emisă de către șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, persoanele găsite vinovate au fost citate la sediile Inspecțiilor teritoriale pentru nerespectarea legislației în vigoare. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, aceste încălcări se sancționează cu amenzi substanțiale, aplicabile atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, inclusiv cu muncă neremunerată în folosul comunității și cu privarea de drepturi”, susțin inspectorii de mediu. 

Nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, a biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează astfel:

– Pentru persoane fizice: amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei, iar în unele cazuri, posibilitatea de a fi supuse muncii neremunerate în folosul comunității pentru o perioadă între 40 și 60 de ore.

– Pentru persoane juridice: amendă între 30.000 și 40.000 de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

De menționat că raioanele care au înregistrat cele mai multe cazuri de încălcare a prevederilor legale includ Edineț cu șapte cazuri, urmat de Drochia cu cinci cazuri, și Rîșcani cu patru cazuri. 

Alte raioane afectate sunt Cantemir, Glodeni, Orhei, Rezina, Căușeni, Cimișlia, Florești, Hîncești, Sîngerei, Șoldănești, Telenești și Ungheni, fiecare înregistrând între unul și trei cazuri.

„Inspectoratul pentru Protecția Mediului reafirmă angajamentul său ferm în protejarea mediului înconjurător și în combaterea practicilor ilegale care pot avea consecințe negative asupra calității aerului și sănătății comunităților locale. Aceste acțiuni demonstrează hotărârea autorităților de a asigura un mediu sănătos și sigur pentru toți cetățenii”, se mai arată în declarația Inspectoratului Pentru Protecția Mediului. 

Avionul de pe cursa Madrid – Chișinău a aterizat de urgență în Barcelona
Articolul anterior
Serviciu GRATUIT lansat în Capitală, în ajutorul părinților care muncesc sau își caută un job! A fost deschis un centru de zi pentru micuții acestora
Articolul următor