Meta ar putea interzice toată ”reclama politică” sub presiunea exigențelor UE

Compania americană Meta (proprietara Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger) examinează posibilitatea de a renunța total la publicarea de reclame politice, pe fondul deliberărilor Uniunii Europene pentru reguli mai drastice în acest domeniu, scrie moldova.europalibera.org.

Ziarul Financial Times (FT) a scris, citând două persoane apropiate discuțiilor din interiorul companiei condusă de Mark Zuckerberg, despre temerea Meta că definiția europeană a ceea ce constituie „reclamă politică” va fi atât de largă, încât nu merită efortul de adaptare, și va fi mai simplu să se renunțe cu totul la acest gen de publicitate.

Aceleași surse au spus că renunțarea la reclama politică este luată în considerare cu atât mai serios, cu cât oamenii par în general puțin interesați de ea, iar veniturile aduse Meta sunt mici, comparativ cu reclama comercială „clasică”.

Între 2019 și 2020, compania a generat mai puțin de 800 de milioane de dolari în câștiguri de pe urma reclamei politice, adică mai puțin de un procent din total câștigurilor din reclamă, în perioada respectivă.

Discuțiile continuă

FT atrage atenția că discuțiile din interiorul Meta pe această temă continuă, unii șefi opunându-se ideii eliminării reclamei politice. O decizie finală va fi luată după ce UE își va preciza noile exigențe, la începutul lunii iunie.

Propunerile circulate deja arată că UE vrea ca firme ca Facebook sau Google să fie mult mai transparente în publicarea anunțurilor politice, precizând cât au costat, cine le-a plătit și câți oameni le-au văzut.

FT mai scrie că instituțiile UE sunt „în larg consens” cu definiția Comisiei Europene a reclamei politice ca promovare a unui mesaj de către „un actor politic sau care poate influența rezultatul unor alegeri”.

Ceea ce nu este clar în instituțiile europene deocamdată este cum noile reguli vor limita accesul firmelor supranumite Big Tech la datele utilizatorilor pentru direcționarea reclamei politice.

Big Tech include cele mai importante companii din industria tehnologiei informaționale, în special Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) și Microsoft. Aceste companii se mai numesc și Big Five.

From Russia, with love

Ziarul Guardian amintește că Facebook, mai ales, s-a confruntat cu critici aspre după ce a ieșit la iveală că a fost folosită de agenții ruși pentru manipularea alegerilor americane din 2016, câștigate de Donald Trump, un scandal început cu dezvăluirile firmei Cambridge Analytical. Firma de consultanță de acum defunctă a folosit datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook fără permisiunea lor pentru a-și ajuta clienți să-i „țintească” cu reclamă politică.

Deși șefii Meta au respins inițial chemările de a verifica reclama politică pentru eliminarea neadevărurilor (Zuckerberg spunea că firmele private n-au de ce să fie „arbitrii adevărului”), până la urmă au acceptat să suspende publicitatea politică înaintea unor alegeri importante, inclusiv cele prezidențiale americane din 2020.

Reclama politică prin intermediul platformelor Meta s-a aflat în ultima vreme și în vizorul guvernării pro-europene de la Chișinău, care spune că ar fi ținta unor încercări de destabilizare pornite de Rusia inclusiv prin intermediul unor figuri politice pro-ruse ca Ilan Șor.

Cercetări jurnalistice independente au arătat că Șor a reușit să-și publice reclama politică chiar și după ce a fost supus sancțiunilor americane, care ar trebui respectate de Facebook.

Ambasadorul moldovean la Washington, Viorel Ursu, a declarat Europei Libere că a făcut demersuri prin intermediul guvernului american pentru ca Meta să-și respecte datoria de a aplica sancțiunile și să-și perfecționeze sistemul de respingere a unor încercări de manipulare politică.

Știrile privind posibilitatea interzicerii reclamei politice de către Meta vin la puține zile după ce premierii R. Moldova, Ucrainei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Slovaciei au semnat o adresare comună către marile companii de tehnologie, îndemnându-le să lupte mai eficient împotriva dezinformării de pe platformele online „care subminează democrațiile, pacea și stabilitatea”.

Nu este deocamdată limpede dacă noile exigențe ale UE față de reclama politică pe net, ce urmează să fie adoptate în iunie, se vor referi și la R. Moldova, care este deocamdată numai țară candidată la aderare.

Vreme tot mai rece în țară! Temperaturile continuă să scadă

Vremea va fi rece, joi, 13 decembrie, în Republica Moldova, cu temperaturi care continuă să scadă și vor fi sub valorile zilelor precedente. Cerul rămâne înnorat pe tot parcursul zilei, în toată țara, dar nu va mai ploua atât de abundent, conform meteorologilor. Maximele zilei vor oscila între valorile de 1 – 4 grade Celsius, iar în timpul nopții, mercurul din termometre va ajunge la -1 grad Celsius. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe alocuri, scrie evz.ro.

Va fi câte 1 grad Celsius la Briceni și la Rîbnița, la Chișinău, la Bălți și la Ștefan-Vodă se vor înregistra 2 grade, iar la Cahul, 4 grade. Mâine, va fi o zi însorită în toată țara, cu excepția zonei de sud. Dar, valorile termice vor continua să scadă și nu vor depăși valoarea maximă de 0 – 2 grade Celsius.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Din 1 aprilie se interzice vânzarea țigărilor la un preț mai mic de 35 de lei
Articolul anterior
O bătrânică de 92 de ani s-a trezit cu un străin în dormitor. A fost doar începutul calvarului pus la cale de un cuplu diabolic, în Anglia
Articolul următor