Statele Unite ale Americii au ajutat Republica Moldova să devină un partener mai puternic și mai ancorat în lumea liberă, iar autoritățile de la Chișinău așteaptă cu nerăbdare consolidarea acestui parteneriat, mai ales în domeniul securității și al investițiilor. Declarația aparține vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, și a fost făcută la o dezbatere publică organizată de Atlantic Council la Washington, transmite IPN.

Șeful diplomației a apreciat pozitiv politica de „pace prin forță”, promovată de administrația Trump, subliniind că aceasta este singura abordare pe care Kremlinul o înțelege. „Așteptăm cu nerăbdare o pace justă și durabilă în Ucraina, în interesul poporului ucrainean – un popor curajos, care a demonstrat lumii întregi că poate rezista nu doar trei zile, așa cum estimau unii la începutul războiului, ci mai bine de trei ani”, a menționat Mihai Popșoi, citat de într-un comunicat de presă.
Viceprim-ministrul a reafirmat sprijinul ferm al Moldovei pentru Ucraina și și-a exprimat speranța că procesul de pace va începe curând și că stabilitatea va fi restabilită în regiune. „Ne dorim să ne dezvoltăm economiile, să muncim pământul în folosul oamenilor și să fim parteneri de încredere pentru prietenii noștri din SUA, Europa și dincolo de ele”, a notat ministrul.
În altă ordine de idei, vicepremierul a subliniat că Moldova nu mai este dependentă de Gazprom, grație diversificării surselor de energie și creșterii ponderii energiilor regenerabile. „Astăzi, ne-am reafirmat suveranitatea, menținem stabilitatea în regiunea transnistreană, chiar și în fața unei crize artificiale generate de Kremlin în ianuarie, când livrările de gaz către regiune au fost întrerupte arbitrar. Societatea moldovenească a rezistat, iar cetățenii noștri au transmis un mesaj clar: aspirația legitimă a poporului nostru este integrarea în Uniunea Europeană”, afirmă Mihai Popșoi.
Oficialul a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova a fost un teren de testare pentru tacticile hibride ale Rusiei. „Partenerii noștri au tot interesul să ne sprijine în creșterea rezilienței, astfel încât să putem împărtăși această experiență cu alții. Investițiile în poliția de frontieră, serviciile de informații și vamă – realizate în cooperare cu SUA – au făcut Moldova mai sigură în fața criminalității organizate, traficului de persoane și de droguri”, a mai spus ministrul de externe.