Mii de afgani au ieşit în stradă şi protestează împotriva talibanilor

Zeci de cetăţeni afgani i-au sfidat pe talibani şi au ieşit pe străzile din Kabul cu drapele naţionale pentru a celebra Ziua Independenţei.

Manifestanţii au trecut pe lângă luptători strigând „Trăiască Afganistanul”. Pe străzile Capitalei afgane au fost desfăşurate grupuri mari de talibani înarmaţi, scrie publika.md.

Proteste similare au avut loc şi în oraşele Jalalabad şi Asadabad. Talibanii au ripostat cu focuri de armă şi cel puţin trei oameni au murit.

Între timp, insurgenţii au intrat în posesia armamentului american abandonat de forţele de securitate afgane. În mai multe imagini apărute pe internet se vede cum insurgenţii inspectează vehicule de război, elicoptere, drone, echipamente de comunicaţii şi deschid lăzi cu arme de foc.

Mai mulţi oficiali americani intervievaţi de Reuters au declarat că Washingtonul este îngrijorat de faptul că armele ar putea fi folosite pentru a ucide civili sau să ajungă în posesia Chinei sau Rusiei. Administraţia de la Casa Albă a anunţat chiar că ar putea lansa atacuri aeriene asupra echipamentelor mari.

Există însă temeri că o astfel de mişcare ar stârni furia talibanilor într-un moment în care obiectivul SUA este de a evacua cât mai mulţi civili. Singura cale de ieşire din Afganistan este momentan aeroportul din Kabul.

Din cauza situaţiei instabile şi a riscurilor de securitate ridicate, deplasarea până la aeroport este dificilă. Talibanii trag focuri de armă în apropierea aerogării ca să descurajeze plecările.

România se numără printe ţările care au trimis la Kabul avioane militare pentru evacuarea cetăţenilor. Dintre românii care au anunţat că vor să fie evacuaţi, doar 2 au reuşit să ajungă la aeroport.

Împreună cu un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american, ei au fost duşi în Pakistan, de unde vor fi repatriaţi. Aeronava va staţiona la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români.

Situaţia din Afganistan rămâne în atenţia liderilor mondiali. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, omologul său rus, Vladimir Putin, şi premierul italian, Mario Draghi, au discutat la telefon despre acest subiect.

Un document al ONU arată că talibanii au întocmit liste negre cu persoanele pe care vor să le prindă, foşti oficiali din conducerea armatei afgane, poliţie şi structuri de informaţii, precum şi afgani care au lucrat cu militarii SUA şi cei din ţările NATO.

Atât ei cât şi familiile lor riscă să fie torturaţi sau chiar executaţi. Anterior, talibanii declaraseră că acordă o amnistie generală tuturor celor care au lucrat în fosta administraţie a ţării şi că nu vor să se răzbune pe nimeni

Doi copii au tras focuri de armă de la balconul unui apartament din Capitală
Articolul anterior
Un băiat a ajuns pe mâna poliţiei pentru mai multe furturi
Articolul următor