Mii de cărți valoroase donate de România pentru bibliotecile școlare din Republica Moldova

Proiectul „Podul de cărți: Donează o carte, schimbă un destin” a adus bucurii spirituale elevilor și profesorilor de la gimnaziile din satele Pârjolteni și Horodiște, raionul Călărași. Prețioasele volume ale scriitorilor români, clasici și contemporani au fost adunate și transmise de oamenii generoși din România, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Moldova la Iași.

Bibliotecile din două localități, mai bogate în cărți datorită românilorFoto: moldova1.md

Nemărginită a fost bucuria copiilor la vederea unor volume de carte atât de atractive. Acestea au fost oferite de Ion Coșer, consulul General al Republicii Moldova la Iași, și Oleg Chicu, reprezentantul Campaniei „100 de mii de cărți pentru Basarabia”. Ambii au revenit la baștină cu volume de literatură oferită de oamenii cu suflet mare din România, transmite moldova1.md.

„Podul de cărți România-Republica Moldova, podul de carte TVR Iași care are un motto sugestiv „Donează o carte, schimbă un destin” de fapt asta, ne propunem să schimbăm destine, să avem copii citiți, instruiți pentru că ei sunt viitorul țării. Mă bucur că astăzi de 1 iunie sunt în localitatea mea de baștină, aici unde am învățat”, a menționat consulul general al R. Moldova la Iași, Ion Coșer.

„Am venit cu o donație de carte în cadrul Campaniei 100 de mii de cărți pentru Basarabia, MUSCA Încercăm să aducem cât mai multe cărți din România pentru copii din Basarabia. Or cartea este cunoaștere și tot ce poate fi mai bun”, spune Oleg Chicu, reprezentantul Campaniei „100 de mii de cărți pentru Basarabia”.

„Este binevenită acestă donație de carte, biblioteca școlii se va îmbogăți cu noi cărți.” „O donație foarte frumoasă, cărțile pentru noi sunt înțelepciune, din ele ne inspirăm, învățăm”, spun elevii.

„Este un cadou, în primul rând pentru copii, nu avem cuvinte să exprimăm bucuria care este în sufletul nostru”, a remarcat directorul gimnaziului Pârjolteni, Andrei Vulpe.

De rând cu elevii, cu mult interes au răsfoit cărțile și adulții.

„Cărțile acestea mă duc în lumea fantasticului, îmi pare că sunt la o sărbătoare a sufletului”, susține pensionara Zinaida Balan.

„O să am și eu ce citi, că sunt împătimită de citit și văd că sunt cărți pentru copii și pentru maturi”, a spus Vera Ciobanu.

În raionul Călărași este al 3 eveniment în cadrul proiectului Podul de cărți.

„Poduri de cărți care fac o conexiune logică, frumoasă, culturală, astfel ca să se deschidă accesul spre cunoaștere națională și europeană. Bineînțeles, că bibliotecile școlare se vor îmbogăți, clar că vor ajunge la elevi, vor fi citite”, a declarat vicepreședinta raionului Călărași, Margareta Florea.

Tot astăzi, mai multe seturi de carte au ajuns și la elevii din gimnaziul Horodiște, raionul Călărași. Și aici, elevii și-au exprimat recunoștința printr-un program artistic de zile mari.

Grație proiectului „Donează o carte, schimbă destine”, în acest an au fost completate bibliotecile școlare din mai multe localități din Călărași dar și dintr-un sat din Șoldănești.

Opt ţări UE, printre care şi România, cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi în Schengen

Opt miniştri de externe ai Uniunii Europene au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi, într-o scrisoare adresată şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

“Libera circulaţie a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un stat gazdă, facilitează activităţile maligne în întregul spaţiu Schengen”, se spune în scrisoarea datată 11 iunie şi consultată de Reuters, potrivit stiripesurse.

Miniştrii spun că serviciile de informaţii, propaganda “sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de “diplomaţi” ruşi în UE” şi, deşi expulzările au fost importante, ameninţarea a rămas.

“Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi”, arată cei opt miniştri de externe.

“Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”, adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniştrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România.

La Dondușeni va fi construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer

În vederea realizării prevederilor Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de hotărîre cu privire la propunerea de transmitere din proprietatea orașelor Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, a unor terenuri în proprietatea statului, scrie noi.md.

În orașul Dondușeni urmează să fie construit un depozit de deșeuri și o stație de transfer. Prin urmare, pe suprafața terenurilor de la Edineț, Ocnița și Briceni urmează să fie construite stațiile de transfer a deșeurilor solide, aferente Regiunii de Management a Deșeurilor nr. 8. ce acoperă raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Conform Acordului de finanțare, costul general pentru crearea Infrastructurii de Management al Deșeurilor Solide (MDS) este estimat în valoare de 200 mln. Euro din care face parte nemijlocit Zona nr.8. Investiția este planificată pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, care dispun de Studii de Fezabilitate finalizate și de acorduri de mediu.

Un butic Chanel din Paris, prădat de hoți. În câteva minute au furat marfă de milioane de euro

Magazinele de lux din capitala Franței rămân extrem de vulnerabile în fața hoților. 

Un butic Chanel din centrul Parisului a suferit pagube estimate între 6 și 10 milioane de euro, după ce 4 bărbați au dat o spargere spectaculoasă la ora 5 dimineața, scrie stirileprotv.ro.

Indivizii s-au năpustit cu un jeep în vitrina magazinului ca să forțeze intrarea.

După ce au sustras numeroase obiecte de valoare, au incendiat mașina respectivă și au fugit cu un alt vehicul. Operațiunea n-a durat mai mult de câteva minute.

În urmă cu trei săptămâni, magazinul de bijuterii Harry Winston, situat pe același bulevard Montaigne, a fost vizat de un jaf armat cu un prejudiciu de milioane de euro.


 

Alegerile legislative din India s-au încheiat după 44 de zile de vot
Articolul anterior
Dorin Recean a fost recenzat: Mi-am făcut datoria de cetățean
Articolul următor