Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în Ierusalim pentru a sărbători Paştele Ortodox, fără restricţii

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în acest an în Ierusalim, pentru a sărbători Paştele ortodox fără restricţii, după ce timp de aproape doi ani călătoriile în Israel nu au fost posibile din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al Ministerului de Turism din Israel, citat de Agerpres. Anul acesta se vor relua toate procesiunile specifice sărbătorii de Paşte şi se va permite şi participarea publicului, exact ca în perioada pre-pandemică, anunţă sursa citată.

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în Ierusalim pentru a sărbători Paştele Ortodox, fără restricţii

„Paştele este o perioadă aglomerată în Israel pentru pelerinii creştini, zeci de mii de pelerini venind din întreaga lume pentru a explora ţara şi a lua parte la numeroasele evenimente speciale, care au rolul de celebra procesiunea de-a lungul Via Dolorosa din oraşul vechi al Ierusalimului. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pelerinii de pretutindeni care doresc să refacă Drumul Mântuitorului au ocazia de a se bucura din nou de această experienţă şi de toate tradiţiile Pascale din Ţara Sfântă”, se spune în comunicat.

În zilele de Paşte vor avea loc o serie de evenimente în Ierusalim, special organizate pentru Sărbătorile Pascale. Unul dintre cele mai emblematice momente ale Paştelui în Israel este celebra procesiune care are loc în Vinerea Mare în care mii de pelerini creştini mărşăluiesc de-a lungul Via Dolorosa din Cartierul Creştin al Oraşului Vechi. Totodată, în Sâmbăta mare, creştinii ortodocşi participă la ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, când mii de oameni se adună pentru a aştepta aprinderea miraculoasă a lumânării Patriarhului din interiorul mormântului.

Astfel, miile de turişti sunt aşteptaţi în Oraşul Sfânt pentru a participa la ceremonia aprinderii Luminii Sfinte din acest an, care are loc pe 23 aprilie. În timpul ceremoniei, participanţii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini.

„Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. În cadrul ceremoniei, patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt, alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. Ritualul este considerat un miracol şi are o tradiţie de peste un mileniu”, se mai arată în comunicat.

Începând cu data de 1 martie 2022, turiştii de toate vârstele pot intra în Israel indiferent de statutul de vaccinare împotriva COVID-19. Singura condiţie impusă de statul Israelian va consta în două teste PCR, unul efectuat înainte de zbor şi celălalt la aterizarea în Israel. Până la sosirea rezultatului sau maxim 24 de ore, turiştii vor trebui să se autoizoleze la adresa pe care o vor declara, iar testele antigen nu vor fi acceptate.

Pentru a fluidiza călătoriile în Israel şi pentru a se asigura că turiştii sunt informaţi corect referitor la cerinţele ce trebuie îndeplinite înaintea şi în timpul călătoriei, Ministerul Turismului din Israel a creat şi o pagină web dedicată condiţiilor de călătorie în contextul COVID, respectiv https://israelsafe.com. 

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

KALEIDOSCOP 2025: Data festivalului și un detaliu exclusiv despre bilete

Festivalul KALEIDOSCOP, cel mai așteptat festival dei muzică din Moldova, revine pe 21 și
22 iunie 2025 cu o ediție grandioasă. Pentru prima dată, artiști internaționali de renume
mondial vor urca pe scenă, alături de cei mai buni interpreți locali și regionali.


Surse din echipa de organizare au dezvăluit o informație exclusivă: primele 1000 de
abonamente vor fi puse în vânzare pe 26 noiembrie, la prețul special de 444 lei.

Ce face KALEIDOSCOP 2025 unic?

KALEIDOSCOP 2025 va aduce două zile pline de muzică, artă și experiențe imersive.
Organizatorii promit un mix perfect între artiști locali, regionali și nume internaționale de
renume, ceea ce va transforma această ediție într-un eveniment de neratat.
„Am vrut ca ediția din 2025 să fie o celebrare globală, conectând publicul nostru din Moldova
la energia scenei internaționale. Va fi un spectacol total,” au declarat organizatorii dar nu au
vrut să ne divulge și numele artistului internațional.

Cum să fii parte din magie?

  1. Salvează data: 21-22 iunie 2025.
  2. Pregătește-te pentru startul vânzărilor pe 26 noiembrie.
  3. Fii printre primii care își asigură locul
    KALEIDOSCOP 2025 este mai mult decât un festival. Este momentul în care Moldova
    devine scena artei și a muzicii internaționale. Fii parte dintr-o experiență unică, alături de
    artiști de top, pe 21-22 iunie.
    Fii pe fază și pregătește-te să trăiești magia!

Ed Sheeran a lansat videoclipul său filmat la Kiev, înainte de război
Articolul anterior
În noaptea de Înviere se anunță ploi
Articolul următor