Mii de români din diaspora, adunați la Berlin, pentru a susține o familie ai cărei copii au fost luați de autorități

Mii de români s-au adunat astăzi în fața Porții Brandenburg din Berlin pentru susținerea familiei Furdui, ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului din Germania, în aprilie 2021.Potrivit organizatorilor, în Berlin au ajuns peste 70 de autocare de români. De asemenea, la protest au participat mai mulți politicieni români, printre care fostul ministru al Apărării din România, Gabriel Leș.

Mii de români din diaspora, adunați la Berlin, pentru a susține familia Furdui ai cărei copii au fost luați de autorități

Manifestanții au cerut întoarcerea în familie a celor cinci din cei șapte copii care sunt încă în custodia autorităților germane (doi dintre copii au fost lăsați să se întoarcă în familie). 

Cu puțin timp în urmă, familia Furdui a primit vești bune. Unul dintre cei cinci copii, fetița lor Naomi, a fost trimisă acasă de autorități.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, copilul cel mare al familie Furdui, aflat în custodia Jugendamt, a fugit în România. 

„David și Naomi au spus în repetate rânduri că vor să se întoarcă acasă, asistenții sociali și tutorii nu le-au permis să facă acest lucru și au vorbit de rău despre părinții lor. Fiind cuprins de disperare în urma acestor discuții cu tutorele și alti reprezentanti ai Jugendamt, David a gândit un plan să scape și a fugit în România la rude.

A considerat inadmisibil ca la 17 ani să fie ignorată dorința lui de a se întoarce acasă. Acum este fericit că poate să-și continue viața departe de Jugendamt”, a declarat Paraschiva Bloju, mătușa copiilor, potrivit Adevarul.ro.

Doi români din Germania au rămas fără cei şapte copii, după ce micuţii au fost luaţi de Protecţia Copilului

Toți cei 7 copii ai unei familii de români din Germania au fost luați de Protecția Copilului după ce fiul cel mare le-a spus profesorilor de la școală că sora lui mai mică este supusă violențelor fizice de către părinți.

Petru și Camelia Furdui au primit vizita unor reprezentanți ai Protecției Copilului din Germania pe 26 aprilie 2021, care i-au ridicat pe cei patru copii care erau acasă în acel moment. Tot atunci, părinții au fost anunțați că ceilalți 3 copii vor fi preluați direct de la școală.

Camelia şi Petre Furdui sunt doi români care s-au cunoscut in Spania și s-au stabilit în Germania după căsătorie. Cuplul are șapte copii, cel mai mic fiind în vârstă de un an, iar cel mai mare având vârsta de 15 ani.

Senatorul Titus Corlățean a adresat o interpelare prim-ministrului Florin Cîțu și ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu prin care cere „intervenția urgentă” a autorităților române în acest caz. Acesta susține că angajații Protecția Copilului nu a oferit motivele reținerii copiilor și au apelat la „o serie de argumente verbale constrângătoarepentru voința părinților”.

Senatorul a prezentat și acuzația pe fondul căreia s-a demarat acțiunea: „Demersul are legătură cu fiul cel mare David de 15 ani și citez: o stare de nemulțumire a acestuia față de părinți”.

Mama copiilor neagă acuzațiile și susține că procedurile legale nu au fost respectate de autorități și a solicitat intervenția autorităților din România.

Partidul Alianța Renașterea Națională susținea, într-un comunicat de presă, că cei șapte copii au fost despărțiți în trei grupuri:

„Durerea familiei a fost amplificată și de faptul că minorii au fost dispersați în trei grupuri diferite, inclusiv copilul de un an care a fost dat în plasament. Dezaprobăm și tacticile ilegale pe care autoritățile germane le-au folosit să separe copiii de la părinții lor”. 

În jurul acestui caz s-a adunat o comunitate numeroasă care îi susține pe cei doi părinți. Pagina de Facebook „Sustinem familia Furdui” este apreciată de 1331 de persoane. Aici, oamenii cer să se facă dreptate familiei. 

Potrivit informațiilor furnizate de acest grup, părinții au reușit să vorbească cu o parte dintre copiii lor la telefon după o săptămână în care nu au mai știut nimic despre ei. De asemenea, cei doi au apelat la un avocat pentru reprezentarea în procesul care se desfășoară astăzi.

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

„Pleacă, Xi Jinping!”. Proteste de amploare în China, manifestațiile fără precedent au cuprins toată țara
Articolul anterior
Cifrele impresionante stabilite de Lionel Messi după victoria Argentinei de la CM 2022
Articolul următor