Ministerul Culturii explică de ce a fost demisă directoarea ansamblului „JOC”. Ancheta de serviciu s-a finalizat

Ministerul Culturii informează că ancheta de serviciu, inițiată în privința directoarei interimare a Instituției Publice Ansamblul Național Academic de  Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, s-a finalizat, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În zilele de 06 – 07 iunie 2024, în spațiul public au apărut mai multe informații privind aflarea unor salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” la Forumul economic internațional din Sankt Petersburg, Federația Rusă și participarea de către aceștia la unele evenimente culturale.

La data de 07 iunie 2024,  Aliona Strîmbeanu, fiind invitată la Ministerul Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 07 iunie 2024,  a recunoscut utilizarea, de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă.

Prin Ordinul ministrului culturii nr. 204 din 11 iunie 2024 a fost instituită Comisia de anchetă pentru desfășurarea anchetei de serviciu în privința dnei Aliona Strîmbeanu.

Prin Raportul anchetei de serciciu din 11.07.2024 s-au constatat mai multe încălcări:

1.           Doamna Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private  în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice duce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice.

Astfel, la capitolul eliberarea costumelor, s-a constatat că în cadrul instituției nu există un regulament/instrucţiune aprobată de directorul instituţiei, care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a bunurilor (costumelor). Costumierele responsabile de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.

Or, primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în condițiile art. 2111 lit. a) din Codul muncii, încălcare gravă a obligațiilor de muncă

2.           S-a stabilit încălcarea procedurilor de deplasare a  Alionei Strîmbeanu, director general interimar a instituţiei, peste hotarele republicii, fără acordul ministrului.

3.           S-a constatat că majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei, concedii, deplasări – nu conțin în partea introductivă normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective.

4.           S-a constatat încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director.

5.           Prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum.

6.           În contabilitatea instituției, s-a constatat că încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.  Potrivit art. 44 din Legea contabilității nr.113/2007, persoanele care aplică incorect Standardele Naționale de Contabilitate sunt trase la răspundere disciplinară, materială, administrativă sau penală.

7.           Analizând toate situațiile, faptele, încălcările/abaterile de la cadrul normativ în vigoare din domeniul de referință al fiecărei situații/fapte ale doamnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar a ANADP „JOC”, care se prezumă a fi abateri disciplinare grave, ministerul  a aplicat dnei Aliona Strîmbeanu, director general interimar al Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, sancțiune disciplinară sub formă de concediere în baza art. 86 alin. (1) lit. k), lit. o) și lit. p) în coroborare cu prevederile art. 2111 din Codul muncii nr. 154/2003, și încetarea contractul individual de muncă, începând cu data de 22.07.2024.

A decedat. Un renumit interpret și-a pierdut viața la doar 31 ani

Fanii One Direction sunt în stare de șoc. Liam Payne, unul dintre membrii trupei a murit în Buenos Aires. Britanicul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul trei al hotelului unde era cazat. El ar fi fost sub influența drogurilor și a alcoolului. Milioane de fani din întreaga lume sunt devastați. Membrii trupei nu au făcut momentan nicio declarație publică.

Principalele ziare locale, La Nacion şi Clarin, au relatat, citând oficiali locali, că poliţia a fost chemată la hotelul din cartierul Palermo din capitală printr-un apel de urgenţă care menţiona „un bărbat agresiv care ar putea fi sub efectul drogurilor şi alcoolului”, notează News.ro.

Angajaţii de la ambulanţă au confirmat ulterior decesul cântăreţului, care a fost găsit într-o curte interioară a hotelului, potrivit relatărilor de presă. Artistul avea „răni foarte grave în urma căzăturii, l-am declarat mort, nu exista nicio posibilitate de resuscitare”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă, Alberto Crescenti, la televiziunea locală. El a adăugat că serviciile de urgenţă au fost chemate la hotelul Casa Sur după ce au primit un apel la ora locală 17.04 (23.04, ora României). O echipă a sosit şapte minute mai târziu şi „a găsit bărbatul mort, iar mai târziu am descoperit că era cântăreţ într-o formaţie”, a continuat el.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată, alături de Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan şi Louis Tomlinson.

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Sondaj: Ce partide ar intra în Parlament în urma anticipatelor

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede două partide.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research la comanda WatchDog.md, PAS ar obține 32,7% din voturi, iar PSRM – 8,9%, transmite Știri.md.

De menționat că peste 29% dintre respondenți au declarat că nu au decis pentru cine să voteze.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie pe un eșantion de 1.034 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Catastrofă ecologică la Drăsliceni! Mii de pești au murit în iazul din localitate după caniculă. Apel către localnici pentru a ajuta la strângerea acestora
Articolul anterior
O bătrână de 99 de ani din stânga Nistrului a dat foc la două balcoane după ce a fumat o țigară
Articolul următor