Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

Incendiu într-un apartament din Chișinău

Intervenția IGSU pentru stingerea flăcărilor într-un apartament de pe strada Miron Costin 17/3 din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al IGSU.

În după amiaza zilei de 28 iunie 2024, pompierii IGSU au intervenit pentru a stinge flăcările care au afectat un apartament într-un bloc de locuit de pe strada Miron Costin 17/3 din municipiul Chișinău.

Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:40. Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul unui apartament de la etajul 1 al unui bloc de locuit cu 5 nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de pompieri, pentru a gestiona și a stinge focul în cel mai scurt timp posibil.

Ajunși, salvatorii au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale din interiorul locuinței. La moment, nu s-au înregistrat victime, iar angajații IGSU efectuează lucrări e evacuare a persoanelor din apartamentele vecine și de la etajele superioare. Arderea a fost localizată la ora 13:10.

Forțele și mijloace de intervenție ale IGSU continuă să intervină la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza izbucnirii incendiului și pagubele estimate urmează să fie stabilite ulterior de specialiști.

Un tănăr, ajutat să-și recupereze portofelul datorită carabinierilor

Un tânăr din municipiul Bălți și-a recuperat portmoneul pierdut datorită carabinierilor, informează unica.md.

”Astăzi, către angajații DR „Nord” a IGC, care executau serviciul de menținere a ordinii publice în adiacența parcului „Scuarul Maria”, s-a adresat o doamnă și a comunicat că a găsit pe o bancă din parc un portmoneu ce conținea surse bănești.

Astfel, în urma măsurilor întreprinse, și anume cu ajutorul rețelelor de socializare, a fost luată legătura cu persoana. La scurt timp, proprietarul a fost identificat și bunul i-a fost returnat.

Ne bucurăm că am fost prezenți la momentul potrivit, acolo unde a fost nevoie de noi!

Prin aceste exemple, încurajăm cetățenii să fie atenți și solidari în fața nevoilor celor din jur.”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General de Carabinieri.

Vreme din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova!

Vremea devine din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova. Astăzi, maximele ajung la 28 – 30 de grade Celsius, iar minima va coborî doar până la 18 grade, informează unica.md.

Cel mai cald este la Briceni, Rîbnița, Bălți, Chișinău și Cahul, iar la Ștefan-Vodă se vor înregistra 28 de grade.

Mâine va fi și mai cald. Termometrele vor urca până la 31 de grade Celsius, anunță meteorologii. Amintim că este în vugoare un Cod Galben de caniculă.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) de la începutul lunii iunie, la dispeceratul insituției au fost înregistrate 15 cazuri de insolație (n.r. afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului) și 3 sincope (n.r. definită ca fiind o scurtă pierdere a conștientei și a puterii mușchilor).

În contextul informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre instalarea vremii caniculare în perioada 28.06.2024-04.07.2024, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează, că în astfel de condiții, oamenii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de precauție.

În perioada temperaturilor ridicate a sezonului estival, cu scopul evitării cazurilor de insolații și sincopelor, cetățenii sunt rugați să se conformeze cu următoarele cerințe:

         * Evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

         * Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise

         * Beți suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar dacă nu simțiți senzația de sete

         * Aveți grijă de persoanele dependente de voi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le condiții sigure în perioada caniculară

         * Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament

         * Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)

         * Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumați fructe și legume proaspete, de sezon

         * Folosiți produse (creme, spray-uri) cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele 

         * Nu practicați activități care necesită efort fizic intens (sport, grădinărit etc.) pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros 

Menționăm faptul că de la începutul lunii iunie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15 cazuri de insolație și 3 sincope. Echipele de asistență medicală urgentă din țară au acordat ajutor medical pacienților – 9 femei și 9 bărbați, cu vârstele cuprinse între 2-82 de ani, din următoarele localități: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. 

În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații (respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței), apelați de urgență la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical!

Incendiu devastator la o fabrică de baterii de litiu: Zeci de oameni au murit!
Articolul anterior
O nouă tragedie pe terenul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești
Articolul următor