Ministerul Energiei a fost constituit!

Documentele de constituire a Ministerului Energiei au fost aprobate de Guvern.

Regulamentul Ministerului Energiei, organigrama, structura aparatului central și alte documente de constituire a noii instituții au fost aprobate de Executiv. Domeniile de activitate a ministerului includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică. 

„Crearea unui minister separat în Guvern reprezintă aprecierea importanței sectorului energetic pentru buna funcționare a economiei. Viziunea noastră pe termen mediu este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv, cu obiectivul de decarbonizare a economiei înainte de 2050”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare. O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.

Ministerul va avea 60 de angajați în 7 direcții și 6 servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. În același timp, secretarul general al ministerului va gestiona relația cu funcționarii publici.

Ministerul Energiei a preluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe. Totodată, ministerul va fi fondator sau coordonator al Agenției pentru Eficiență Energetică, Unității de implementare a proiectelor în domeniul energetic și al Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”.

Ce păstrezi corect și mai mult timp ouăle de Paște?

Fii atentă la sfaturile noastre pentru a ști ce trebuie să fac pentru a menține valabilitatea mai mare?

  • Oul fiert se poate păstra până la 2 săptămâni la frigider, dar numai 3 zile la temperatura camerei.
  • Poți face o salată de cartofi cu ouă.
  • Servește oul fiert lângă mâncare de linte.
  • Hreanul și oul fiert – o combinație minunată. Curăță oul, stropește-l cu unt fierbinte și adaugă din plin hrean proaspăt ras. Este o delicatesă grozavă.
  • Clasica felie de pâine cu unt pe care adaugi oul fiert tăiat, sare, piper și arpagic.

Sfat: Nu te speria dacă descoperi că și albușul oului fiert este colorat, nu doar coaja. Atâta vreme cât folosești vopsea de ouă specială pentru produsele alimentare, nu ai motiv de îngrijorare.

9 idei de decor pentru masa de Paște

Dacă-ți place să-ți decorezi casa și masa în ton cu venirea primăverii și a sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu 9 idei adorabile.

Cel mai mic număr de cereri depuse la CEDO în ultimii 10 ani

În anul 2024, Moldova a înregistrat cel mai mic număr de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din ultimii 10 ani. Din totalul celor 363 de cereri înaintate, 343 au fost declarate inadmisibile – un indicator care, potrivit Ministerului Justiției, reflectă o îmbunătățire a mecanismelor interne de protecție a drepturilor omului. Datele se conțin în Raportul agentului guvernamental pentru anul 2024, prezentat  în ședință de Guvern, transmite IPN.

„CEDO a pronunțat 17 hotărâri și a emis 33 de decizii de inadmisibilitate sau de radiere de pe rol. Numărul hotărârilor este cel mai mic din ultimii șase ani, iar caracterul tot mai puțin repetitiv al cererilor indică o evoluție pozitivă în abordarea cazurilor”, precizează MJ.

În 15 dintre cele 17 hotărâri, Curtea a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova. Potrivit ministerului, aceste încălcări sunt, în mare parte, consecința acțiunilor sau inacțiunilor instanțelor de judecată, ale procuraturilor, organelor de urmărire penală, executorilor judecătorești și instituțiilor psihiatrice, în perioada 2011-2020.

Instituția precizează că este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de intensificare a colaborării între instituții pentru a asigura un sistem mai eficient de protecție a victimelor violenței domestice, introducerea garanțiilor legale pentru internarea nevoluntară în instituțiile psihiatrice.

La fel, este necesară introducerea unui mecanism de acordare a despăgubirilor în cazuri de rele tratamente și discriminare.

60 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Matematică
Articolul anterior
Guvernul a aprobat Programul Național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025
Articolul următor
Close menu