Ministerul Mediului explică: la procurarea unui echipament electrocasnic nou, poți returna GRATIS dispozitivul cel vechi

Știai că la procurarea unui echipament electrocasnic nou, poți returna GRATIS dispozitivul cel vechi? Ministerul Mediului Explică explică despre cum putem scăpa corect de echipamentele electronice vechi, dar și importanța reciclării. 

Importatorii și producătorii de echipamente electrice și electronice au obligația să colecteze și să recicleze deșeurile generate de produsele lor, adică atunci când un electrocasnic nu mai poate fi utilizat, cei care vi l-au vândut au obligația să vă ia înapoi acel electrocasnic pentru reciclare, (conform Hotărârii Guvernului Nr. 212 din 2018).

Iată câteva metode cum poți scăpa gratuit de deșeurile electrice și electronice? 

  1. Predarea echipamentelor vechi la cumpărarea unui nou: De exemplu, dacă cumperi un frigider nou, la livrare, poți cere ca frigiderul vechi să fie preluat gratuit.
  2. Poți să le duci în magazinele de electrocasnice: Magazinele cu o suprafață de vânzare mai mare de 200 m² sunt obligate să aibă containere pentru colectarea deșeurilor electrice mici (până la 25 cm) cum ar fi: un fierbător, telefon, fier de călcat, sau baterii fără a fi obligat să cumperi ceva în loc.
  3. Colectarea DEEE se face și de la gospodării: În localități mari adică peste 10k de locuitori trebuie să fie instituite puncte de colectare, iar în localitățile mici, DEEE-urile urmează a fi colectate semestrial de către agenții economici (sistemele colective) împreună cu autoritățile locale prin intermediul serviciului de salubrizare în cadrul campaniilor de reciclare.

De ce nu trebuie să vinde echipamentele vechi persoanelor neautorizate? 

Deseori, echipamentele vechi sunt vândute unor persoane care nu sunt autorizate și nu le reciclează corespunzător. Echipamentele sunt deseori dezmembrate, iar părțile rămase sunt aruncate fie la groapa de gunoi, fie sunt arse, ceea ce provoacă poluarea apelor, solului, aerului și dăunează sănătății. În loc să obțineți un câștig mic imediat, riscați să contribuiți la probleme de mediu care vor necesita cheltuieli mult mai mari pentru a fi rezolvate. 

Ce faci atunci când vrei să-ți aperi drepturile?

Dacă întâmpini probleme, poți raporta neregulile prin Linia Verde a Inspectoratului pentru Protecția Mediului la (022) 22 69 51.

Ministerul Mediului își reiterează angajamentul pentru protecția mediului și să promoveze un mediu curat și sănătos prin implementarea de politici sustenabile și inițiative ecologice eficiente.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

În România străinii se angajează și în instituțiile publice unde sunt foarte bine plătiți
Articolul anterior
Băutura populară care distruge dantura. Avertismentul unui stomatolog
Articolul următor