Ministerul Sănătății nu a pornit vreo anchetă în privința medicului care a scandalizat rețelele după discuție cu o pacientă

Ministerul Sănătății nu a demarat nicio anchetă referitor la cazul de la Spitalul Clinic Republican, cînd un medic ORL a fost filmat reproșîndu-i unei paciente faptul că nu îi vorbește în limba de stat, scrie noi.md.

„La minister, nu avem anchetă, dar există analiza acestui caz prin prisma și prin ședințele Comitetului de etică. Aceasta este funcția Comitetelor de Etică. În acest Comitet trebuiesc analizate toate aceste fapte și analizate probele.

La momentul de față, ministerul nici nu trebuie să facă o anchetă. Noi ne-am autosesizat, am luat legătura cu administrația spitalului, care ne-au informat despre ce au de gînd să facă”, a menționat Ala Nemerenco la tv8. Potrivit ministrului Sănătății, administrația Spitalului Clinic Republican (SCR) urmează să publice un alt comunicat de presă în care vor anunța decizia Comitetului de etică. Totodată, Nemerenco a mai spus că pacienta a solicitat să revină pentru monitorizare la același doctor, transmite Noi.md cu referire la omniapres.md. „Cunosc că a avut loc prima ședință. A fost audiat medicul, personalul medical, martorii, dar și pacienta. Este și un video pe care l-a lăsat pacienta pentru acest Comitet ca un mesaj din partea dumneaei. Pacienta a fost operată cu succes. Ea nu a avut o barieră la accesul la servicii medicale. Se va reîntoarce la 31 iulie pentru monitorizare. Și-a arătat disponibilitatea de a reveni la acest medic”, a spus ministrul.

Amintim că zilele trecute, în internet a apărut o înregistrare video în care un medic de la Spitalul Clinic Republican (SCR) conversează cu o pacientă vorbitoare de limbă rusă, spunîndu-i că „vrea să o împuște cu un Kalașnikov” atunci cînd aceasta răspunde în rusă la salutul său în limba de stat. Potrivit doctorului, discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”. Ulterior, conducerea SCR a condamnat comportamentul medicului și a venit cu scuze față de pacienta vizată în incident.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Facultatea de Drept a USM, membră a Rețelei Francofone de Drept Internațional

Facultatea de Drept a USM a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Rețelei Francofone de Drept Internațional. Reușita vine după prestația studenților în cadrul Concursului de drept internațional „Charles Rousseau”, care s-a desfășurat la Universitatea Liberă din Bruxelles, în perioada 6-12 mai.

„Această realizare va contribui la evoluția semnificativă a procesului de studii și de cercetare științifică pentru studenți și cadrele didactice, în corespundere cu cele mai înalte standarde europene, oferind astfel numeroase oportunități de participare le diverse conferințe internaționale, concursuri și ateliere practice”, se arată într-un comunicat al USM.

Rețeaua Francofonă de Drept Internațional își propune să promoveze studiul și cercetarea de limbă franceză în dreptul internațional, în special, prin organizarea Concursului Charles-Rousseau, precum și a întâlnirilor și conferințelor științifice internaționale.

sursa

Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, reconstruit prin eforturile comune ale României și Ucrainei

Punctul de control comun Giurgiulești-Reni a fost inagurat joi, 16 mai, după finalizarea lucrărilor de reconstrucție. Proiectul este rezultatul eforturilor comune dintre Republica Moldova, Ucraina, România și partenerii din SUA și UE, în contextul întâlnirilor Quint Meeting.

Noul punct de trecere a frontierei va fluidiza traficul la vamă atât pentru camioane, cât și pentru autocare, care vor beneficia de o bandă special amenajată. Pasagerii nu vor mai fi obligați să se oprească la punctul de control al R. Moldova, deoarece toate procedurile de control vor fi efectuate pe partea ucraineană.

„Astăzi, am marcat un moment important de conexiune între cele trei țări. Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina în reconstrucția infrastructurii rămâne puternic. Vrem să permitem transportului să treacă ușor dinspre Ucraina spre UE și viceversa, prin intermediul Republicii Moldova. Am depus la CEF un proiect de cofinanțare pentru drumul de acces către punctul de trecere a frontierei. Acest drum are acum două benzi, iar extinderea lui la patru benzi ar facilita considerabil transportul”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Chișinău.

Tot ieri, oficialii din România, R. Moldova și Ucraina au vizitat și punctul de trecere Giurgiulești-Galați, unde au discutat despre posibilitatea instituirii unui punct de control coordonat la Galați. În  acest sens a fost stabilită o agendă comună de lucru.

sursa

Cum îți poți înscrie copilul la o grădiniță din Capitală
Articolul anterior
Au fost afișate rezultatele sesiunii suplimentare de Bacalaureat 2023
Articolul următor