Ministra Sănătății: ,,Vârful pandemiei este exact în această perioadă”

Măsurile care au fost anunțate de către autoritățile Republica Moldova cu privire la ridicarea unor restricții impuse de la 17 martie și până în prezent în contextul pandemiei de Covid-19 se fac treptat și cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

separator

Totodată, populații țării, și nu doar, trebuie să se adapteze la situația de epidemie, indiferent dacă cazurile testate pozitiv ar crește. Declarațiile au fost făcute de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, potrivit INP.

„Vârful pandemiei este exact în această perioadă. Dvs. ați văzut care sunt prognozele făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică de comun acord cu Organizația Mondială a Sănătății. În funcție de cum ne vom comporta fiecare în mod individual, depinde când și dacă va fi atins acel vârf al pandemiei, dar este clar că în cazul respectiv s-a mers pe cele mai stringente măsuri care pot fi adaptate și ați avut posibilitatea să vedeți că a fost extinsă această perioadă a zilelor libere pentru bugetari pentru a evita aglomerațiile. S-a permis, în cadrul adaptării măsurilor, plimbările în aer liber, dar foarte clar determinându-se anumite măsuri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Chiar dacă unele restricții vor fi ridicate treptat, ministra sănătății afirmă că populația nu trebuie să renunțe la acele recomandări care ar ajuta la stoparea răspândirii virusului.

„Dacă e să vorbim de plimbările în aer liber, vorbim de accesul în parcuri, care pana la momentul actual a fost restricționat, dar cu limitarea numărului de persoane, nu mai mult de trei persoane cu păstrarea acelei distanțe sociale. Dacă vorbim despre comerțul cu amănuntul în magazinele specializate, se impun aceleași cerințe ca și în cazul acelor magazine care comercializau produse alimentare. Este vorba de măsuri de precauție, inclusiv măsuri de protecție individuală pentru angajați, dar pe lângă aceasta este vorba de măsuri de precauție și pentru cei care vor veni la cumpărături. Vom fluidiza accesul persoanelor în cadrul magazinelor, vom asigura cu mănuși de unică folosință aceste unități comerciale, vom respecta toate regulile de igienizare a suprafețelor, dar și în general a acestor unități comerciale, vom monitoriza starea de sănătate a angajaților. Sunt niște măsuri cu care urmează și în continuare să trăim, urmează să ne adaptăm cu această situație epidemiologică, indiferent de câte cazuri vom înregistra în continuare în Moldova, acestea sunt recomandările OMS”, a adăugat ministra sănătății.

Cât despre ridicarea restricțiilor în cazul sectorului HoReCa, problema va fi abordată după 15 mai, atunci când este prevăzută ridicarea stării de urgență.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Peste 1.000 de moldoveni s-au tratat de Covid-19
Articolul anterior
Șoferul de TIR care a adus în țară 1,5 milioane de euro, plasat în arest pentru 30 de zile
Articolul următor