Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, prima oficialitate occidentală de rang înalt care face o vizită la Harkov

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a făcut marţi o vizită la Harkov, neanunţată presei în prealabil, transmite Agerpres. Ea este prima oficialitate occidentală de rang înalt prezentă în acest oraş din nord-estul Ucrainei, grav afectat de război, precizează agenţia.

Ukraine: Waffenlieferungen aus Deutschland? Umfrage zeigt überraschendes  Ergebnis für Baerbock und Co.

De când a început războiul, mulţi lideri occidentali au vizitat Ucraina, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, reaminteşte AFP, remarcând însă că niciunul nu a mers atât de departe spre est, unde trupele ruseşti au ocupat teritorii ucrainene. În prezent, forţele ucrainene au recucerit teren, iar linia frontului se află la 130 de km de Harkov.

Baerbock a fost invitată de omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba. Este pentru a treia oară când şefa diplomaţiei germane vizitează Ucraina, de la începutul invaziei ruse în această ţară, în februarie anul trecut; ea a mai fost anul trecut la Kiev şi la Bucea. Din motive de securitate, anunţul privind vizita de marţi a fost făcut când se afla deja în tren, pe drumul de întoarcere.

Reprezentanta Berlinului a declarat la Harkov că ucrainenii pot conta pe „solidaritatea şi susţinerea” germanilor în ceea ce priveşte furnizarea de generatoare, transformatoare, combustibili şi pături pentru a rezista frigului iernii. Ea a apreciat că oraşul, aflat aproape de frontiera cu Rusia, este „simbolul nebuniei absolute a războiului de agresiune rus în Ucraina şi a suferinţei nesfârşite cu care se confruntă zilnic oamenii, în special aici, în estul ţării”.

Baerbock a asigurat Ucraina că poate conta pe livrarea armamentului necesar pentru eliberarea celor „care suportă încă teroarea ocupaţiei ruse”.

Germania a anunţat săptămâna trecută, după multe tergiversări, că va trimite Ucrainei până la primăvară 40 de vehicule blindate Marder, folosite de infanterie. Kievul solicită însă şi tancuri Leopard.

Ministrul s-a referit şi la candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană: „Este important pentru mine să nu pierdem din vedere locul Ucrainei în familia noastră europeană, chiar şi în această iarnă de război”, a spus ea. Guvernul german intenţionează să facă Kievului „oferte foarte concrete” pentru progresul în „întărirea statului de drept, a instituţiilor independente şi a luptei împotriva corupţiei”, a adăugat ea.

Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de candidate la aderarea la UE în iunie anul trecut.

Germany should not be at the heart of Europe's climate agenda – EURACTIV.com
Deutschlands dreifache Blamage bei den Waffenlieferungen an die Ukraine -  WELT
What kind of ally is Germany? | The Japan Times
German FM Annalena Baerbock visits front line in Ukraine conflict - anews

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Se scumpește apa în Chișinău. Noile tarife pe care urmează să le aprobe ANRE
Articolul anterior
Denis Roabeș, dezvăluiri în premieră despre iubita sa, Bianca: ,,Da, ne-am căsătorit”
Articolul următor