Ministrul Muncii, Alexei Buzu, acționat în judecată. Reclamanții cer despăgubiri morale de mii de lei

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a fost acționat în judecată de 15 foști angajați de la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM). Aceștia și fostul șef al instituției, Dumitru Stăvilă, declară că Buzu le-a lezat onoarea și demnitatea profesională. Se întâmplă după ce ministrul și-a expus public opinia privind integritatea instituțională a ISM, dar și a unor angajați. Judecătorul a restituit cererea, constatând lipsa de substanță și argumentare a acesteia, informează Anticoruptie.md, citată de realitatea.md.

Un grup de foști angajați, în frunte cu ex-șeful ISM, Dumitru Stăvilă, l-au acționat în instanță de ministrul Muncii, Alexei Buzu, în data de 4 mai 2023. Aceștia sunt nemulțumiți de comentariile pe care le-a făcut ministrul în privința eficienței instituției și a unor angajați în combaterea muncii la negru. Într-un material publicat de Ziarul de Gardă, Buzu a accentuat că „peste 30 la sută dintre angajații Inspecției Muncii au plecat după evaluare”, fiind vorba despre cazuri de lipsă de integritate și performanță profesională.

Reclamanții au solicitat dezmințirea informației, calificând-o drept una falsă, și au cerut fiecare prejudicii morale în valoarea de 10 mii de lei. Totuși, judecătorul a evidențiat faptul că în cerere nu a fost expusă clar motivarea acțiunii și pretențiile reclamanților. Plângerea a fost restituită pentru a fi înlăturate neajunsurile. În caz contrar, va avea aceeași soartă ca și prima.

Alexei Buzu a declarat în repetate rânduri că nu este mulțumit de prestația Inspectoratului de Stat al Muncii, mai ales în ceea ce privește contracararea fenomenului „salariului în plic”. Oficialul a declarat că instituția trebuie profund reformată, deoarece se află „într-un somn profund de ani de zile”.

La sfârșitul anului 2022, a fost modificat și cadrul legal, iar inspectorii muncii au obținut un mandat mai larg pentru realizarea controalelor inopinate. Anterior, persoana juridică supusă verificărilor trebuia notificată, iar inspectorii nu aveau access la toate datele.

Paralel, în luna aprilie curent, a fost anunțat un concurs pentru suplinirea a 25 de funcții de inspectori. Viitorii angajaţi vor fi instruiţi peste hotare şi vor avea la dispoziţie un sediu nou şi modern. Astfel, autoritățle speră să atragă personal calificat pentru a combate munca la negru în Republica Moldova, din cauza căreia statul pierde anual aproximativ 15 miliarde de lei.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Papa se declară dezamăgit că Zelenski nu vrea mediatori cu Rusia
Articolul anterior
Caz șocant! Un bărbat din Hâncești și-a abuzat sexual fiica biologică mai mulți ani la rând. Ce pedeapsă a primit
Articolul următor