Ministrul Sănătății Ala Nemerenco: Toate ambulanțele de tip UAZ vor fi retrase de pe linie

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că toate ambulanțele de tip UAZ din dotarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vor fi retrase din folosință.

Anunțul a fost făcut făcut pe o rețea de socializare.

„Am promis colegilor când am fost în vizită la substația de AMU din Soroca pe 9 iunie că voi analiza subiectul retragerii vechiturilor și dotării cu mașini noi și voi reveni cât pot de repede. Am revenit.

Astăzi am dispus ca absolut toate UAZ-urile să fie retrase de pe linie. Toate 43. Unele vor fi casate imediat, într-o așa stare au ajuns, altele vor trece la rezerve pentru situații eventuale.

Împreună vom schimba lucrurile. Din simplul motiv că așa nu se mai poate. Pentru colegii medici am o singură rugăminte – compasiune și atitudine profesionistă față de pacienți.

Miercuri vom avea știri și mai bune la acest capitol”, a scris Nemerenco.

Potrivit ei, la moment, parcul de autospeciale al CNAMUP constituie 430 de unități.

„170-180 mașini sunt permanent pe linie. Vreo 100 sunt în reparație – vă dați seama ce epuizare pune pe ele munca 24 din 24 ore, dar și câte accidente se înregistrează cu “concursul” conducătorului nostru auto național care nu prea știe a ceda. Tot din acest motiv, un număr de ambulanțe sunt în rezervă, pentru ca să poată fi incluse imediat în locul celor defectate și să nu existe nicio reținere în acordarea serviciilor.

43 din tot parcul sunt UAZ-uri de tip vechi, ruginite și vai de ele, dar aproape toate active, adică pe linie. În care iarna e Polul Nord, iar vara – căldură ca în Sahara. 

Desigur toate deservesc sate, adesea cele mai îndepărtate, cu drumuri proaste de acces. Că satul nostru, sărmanul, toate le rabdă! Dar și pacientul, și șoferul de ambulanță, și echipa medicală rabdă la pachet cu satul. 

Probabil fostei administrații a CNAMUP îi păsa mai mult de metal și nu de oameni, principalul era ca pe drumurile hodorogite din sate să nu distrugă ambulanțele mai bune”, a mai scris Ala Nemerenco.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Ce sunt Băuturile izotonice Oshee?
Articolul anterior
Un copil de doi ani a căzut de pe pervazul unui spital din Briceni
Articolul următor