Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul premiu Dublin Literary Award, pentru romanul „Solenoid”

Mircea Cărtărescu a devenit joi, 23 mai, primul autor român câștigător al premiului acordat de orașul Dublin pentru literatură, anul acesta în valoare de 100 000 de euro. Premiul este oferit de consiliul general al orașului și se împarte astfel: 75 000 de euro merg către autor și 25 000 către traducător.

„Având pasaje de o mare frumusețe, Solenoid este opera unui mare scriitor european, care, totuși, este prea puțin cunoscut cititorilor în limba engleză”, se arată în comunicatul juriului, citat de culturaladuba.ro.

Juriul mai precizează că traducerea realizată de Sean Cotter păstrează precizia lirică a originalului și deschide opera lui Cărtărescu către un nou univers de cititori.

Anunțul a fost făcut în cadrul Festivalului Internațional de Literatură Dublin.

„Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie. Mă bucur enorm și pentru Sean Cotter, traducătorul în engleză al Solenoidului, cu care-am împărțit premiul dublinez. Le mulțumesc mult editorilor mei Herbert Ohrlinger (Paul Zsolnay Verlag), Will Evans (Deep Vellum) și Pilar Adon și Enrique Redel (Impedimenta), care de ani de zile sunt alături de mine”, a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Cărțile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi și se bucură de un succes special printre vorbitorii de spaniolă și franceză.

El a mai câștigat în ultimii ani celebrul Premiu Thomas Mann în Germania și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Contrabandă cu lingouri de aur pe Aeroportul Chișinău. O femeie intenționa să le transporte ilicit în Irlanda

A tăinuit mai multe lingouri de aur și intenționa să le transporte ilicit în Irlanda. Este vorba despre o cetățeană străină, în vârstă de 49 de ani, pasageră a cursei „Chișinău-Dublin”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal.

În Aeroportul Internațional Chișinău, femeia a fost identificată în fluxul de călători de către funcționarii vamali în conlucrare cu polițiștii de frontieră.

În cadrul controlului de securitate, echipa comună a descoperit în bagajul de cală a pasagerei 7 lingouri de aur, pe care aceasta nu le-a declarat.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă sancționare contravențională.

Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț pe o stradă din Chișinău: O mașină a poliției, avariată

Accident cu implicarea unei mașini a poliției pe bulevardul Dacia. Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț în jurul orei 9:56, scrie TV8.md.

foto: TV8.md

Este vorba despre o Dacia, o Skoda și un Mercedes, ne-a comunicat ofițera de presa a Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic.

La Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”

În perioada 24-29 iunie, la Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”, care va uni mai mulți pictori din Republica Moldova, România și Ucraina. Luni, 24 iunie, pictorii s-au întrunit la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” pentru a se cunoaște și a începe procesul de creație, scrie provincial.md.

Gazda evenimentului, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a salutat participanții taberei și le-a urat sejur plăcut și cu inspirație la Cahul. Dumnealui a subliniat importanța acestui tip de eveniment în promovarea culturii locale și a colaborării internaționale.

Viceprimarul municipiului Cahul, Tatiana Romaniuc, le-a povestit pictorilor mai multe lucruri despre tabără și despre municipiul Cahul: „Am decis să dedicăm acestui eveniment mai mult timp, zile în care ne dorim ca dumneavoastră să vă simțiți bine, astfel încât să aveți inspirația și dorința de a crea.”

De asemenea, în cadrul întrunirii, managerul Centrului de Management al Proiectelor din cadrul Primăriei Municipiului Cahul, doamna Ana Nedelcu, a relatat despre proiectul EU4Culture în cadrul căruia se desfășoară această tabără, dar și despre alte activități care au fost derulate sau urmează a fi implementate.

Participanții și-au exprimat entuziasmul și nerăbdarea de a lua parte la acest eveniment cultural deosebit. Aceștia sunt hotărâți să contribuie la promovarea identității culturale prin arta picturii. Ultima zi a taberei, 29 iunie, se va încheia cu expoziția lucrărilor realizate de pictorii participanți la tabără.

Tabăra internațională de pictură este organizată de Primăria Municipiului Cahul în cadrul proiectului „Cahul – Capitala Cultural-Creativă a Republicii Moldova”. Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Culture, fiind realizat de Institutul Goethe (lider în implementare), Institutul Francez din Georgia, Institutul Cultural Danez și Czech Centers.

Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”
Articolul anterior
O tânără sportivă din Moldova a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte feminine
Articolul următor